«Ελ. Βενιζέλος»: Λήξη συναγερμού - Δε βρέθηκε κάτι ύποπτο στο αεροπλάνο

Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε χωρίς να βρεθούν εκρηκτικοί μηχανισμοί

Στο «Ελ. Βενιζέλος» το αεροπλάνο από Πολωνία – Εκκένωση κι έλεγχος για εκρηκτικά / Βίντεο από ΕΡΤ

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε στις 17:45 το αεροπλάνο Boeing 737 της Ryanair που απογειώθηκε από την Πολωνία με προορισμό την Αθήνα, στο οποίο υπήρξε ειδοποίηση για βόμβα.  Στο αεροσκάφος έγινε ταχεία εκκένωση και έλεγχος για εκρηκτικούς μηχανισμούς, ωστόσο από τον έλεγχο δε βρέθηκε κάτι ύποπτο.

«Ελ. Βενιζέλος»: Προσγειώθηκε αεροπλάνο μετά από ειδοποίηση για βόμβα
 

Στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έσπευσαν η Πυροσβεστική, ειδικό τμήμα των ΤΕΕΜ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να ελέγξουν εξονυχιστικά το αεροπλάνο.

Ταχεία εκκένωση του αεροσκάφους της Ryanair

Ταχεία εκκένωση του αεροσκάφους της Ryanair

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το αεροπλάνο προσγειώθηκε σε απομακρυσμένο σημείο του αεροδιαδρόμου, που είχαν υποδείξει οι ελληνικές αρχές, μακριά από τα υπόλοιπα αεροσκάφη, που βρίσκονταν στο «Ελ. Βενιζέλος».

Έγινε έλεγχος όλων των επιβατών, που κατέβαιναν ένας ένας χωρίς τις αποσκευές τους και στη συνέχεια ελέγχθηκαν όλοι οι χώροι του αεροσκάφους και οι αποσκευές που είχαν φορτωθεί σε αυτό. Για τους εξονυχιστικούς ελέγχους οι Αρχές είχαν μαζί τους και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

Όταν ελέγχθηκαν όλοι οι επιβάτες όπως και οι αποσκευές, έγινε και η απαιτούμενη έρευνα σε ολόκληρο το αεροσκάφος.  Ωστόσο ο έλεγχος ήταν αρνητικός για την ύπαρξη εκρηκτικών μηχανισμών.

Το θρίλερ της ειδοποίησης για βόμβα - Πέταξαν ελληνικά F-16 

Το αεροπλάνο εκτελούσε δρομολόγιο από το Κατοβίτσε της Πολωνίας με προορισμό την Αθήνα. 

Ωστόσο ο πιλότος ειδοποιήθηκε για τοποθέτηση βόμβας και στη συνέχεια σήμανε συναγερμός στο νατοϊκό στρατηγείο. Αμέσως απογειώθηκαν ελληνικά F-16 τα οποία το συνόδευσαν προς το «Ελ. Βενιζέλος». Νωρίτερα απογειώθηκαν και ουγγρικά μαχητικά αεροσκάφη λόγω της έκτακτης κατάστασης.

Το Boeing κατευθύνθηκε προς την Αθήνα, πετώντας πάνω από θαλάσσιο χώρο, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο ασφαλείας. 

Το πρωτόκολλο Renegade

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, άμεσα ενεργοποιήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας σε έδαφος και αέρα.

Ειδικότερα, ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο Renegade το οποίο είχε ενεργοποιηθεί και τον Νοέμβριο με την πτήση της Emirates. Το εν λόγω πρωτόκολλο δημιουργήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ενεργοποιείται σε περίπτωση υψηλού κινδύνου.

Η πληροφορία για τη βόμβα υπήρξε από την ώρα που απογειώθηκε το αεροσκάφος και στη συνέχεια σήμανε συναγερμός στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Άμεσα δόθηκε εντολή σε ουγγρικά μαχητικά αεροσκάφη και σε ελληνικά F-16 να το συνοδεύσουν.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top