Πόσο κοστίζει φέτος το κρέας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Η τιμή σε χοιρινό, γαλοπούλα και αρνί για το μενού των Χριστουγέννων

Όλα όσα είπε ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ελλάδος

Για την αγοραστική κίνηση στα κρεοπωλεία της χώρας και τις τιμές της γαλοπούλας, λίγα 24ωρα πριν από τα Χριστούγεννα, μίλησε στο star.gr ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ελλάδος.

Όπως σημείωσε, το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι καταναλωτές αρκέστηκαν στην έρευνα αγοράς, ενώ μόλις τις τελευταίες δύο ημέρες ξεκίνησαν να δίνουν τις πρώτες τους παραγγελίες στα κρεοπωλεία. Από την πλευρά τους, επιχειρηματίες του κλάδου περιμένουν την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων και των επιδομάτων σήμερα, προκειμένου να ζεσταθεί η αγορά.

(φωτ. αρχείου eurokinissi)

«Τις τελευταίες δύο, με τρεις ημέρες έχουν ξεκινήσει οι καταναλωτές με τις παραγγελίες τους, ίσως λίγο πιο αργά από άλλες χρονιές. Σήμερα περιμένουν όλοι και την καταβολή του δώρου και των επιδομάτων, προκειμένου να γνωρίζουν πόσα χρήματα θα έχουν διαθέσιμα για να κανονίσουν το γιορτινό τραπέζι.

Με τις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος, με την άνοδο των τιμών και της ενέργειας, μία πτώση 10% και 15% στον τζίρο μας, την έχουμε ήδη προγραμματισμένη...», είπε.

Καταβολή δώρου Χριστουγέννων - Υπολογισμός online με app εφαρμογή

Ψωνίζουν μικρότερες ποσότητες φέτος

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η κίνηση είναι αρκετά ικανοποιητική, φέτος ελέω της ακρίβειας, έχουν μειωθεί οι ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές. 

Τα ίδια άτομα πέρυσι έπαιρναν τουλάχιστον 10 με 15% περισσότερο κρέας, σε σχέση με φέτος.

Πόσο κοστίζει φέτος το κρέας για το χριστουγεννιάτικο μενού

Ο «βασιλιάς» του γιορτινού τραπεζιού για ακόμα μία χρονιά στις γιορτές των Χριστουγέννων θα είναι το χοιρινό. 

«Είτε σε ατόφια μορφή, είτε στα παρασκευάσματά του, το χοιρινό επικρατεί. Μετά το χοιρινό οι καταναλωτές φαίνεται κατά σειρά να επιλέγουν πουλερικά, κοτόπουλο, κοκόρι γαλοπούλα, ενώ ακολούθως, επιλέγουν αρνί και κατσίκι και τελευταίο το μοσχάρι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους», είπε ο κ. Κεσίδης.

Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά: Πώς θα πληρωθούν όσοι εργάζονται

Όπως πρόσθεσε, σε σχέση με πέρυσι, το μοσχάρι είναι ανεβασμένο περίπου 20%, ίσως και 25% σε κάποια συγκεκριμένα κομμάτια. 

Πιο ακριβά 15% με 20% πωλείται το χοιρινό, ενώ η τιμή του κιλού στο κοτόπουλο καταγράφει αύξηση περίπου 15%

Γαλοπούλα: Το… χρηματιστήριο της τιμής της τα φετινά Χριστούγεννα

Η τιμή της γαλοπούλας έχει μία πολύ μικρή αύξηση της τάξεως του 3% έως 5%, ενώ στα περσινά επίπεδα παραμένουν οι τιμές στο αρνί και κατσίκι

«Το χοιρινό ξεκινάει από τα 6 ευρώ και μπορεί να φτάσει, αν μιλάμε για ψαρονέφρι, τα 13 με 14 ευρώ. Το κοτόπουλο ξεκινάει από τα 3 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 8μιση ευρώ το κιλό. Κάποιος που αγόρασε πέρσι μοσχάρι το πήρε στα 10 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος θα το αγοράσει στα 12μιση.

Vegan γλυκιά κολοκυθόπιτα σε σχήμα χριστουγεννιάτικου αστεριού

Η γαλοπούλα, η ελευθέρας βοσκής, η μαύρη ή χωριάτικη που λέμε, έχει περίπου στα 10 ευρώ το κιλό. Οι γαλοπούλες του κτηνοτροφικού είναι λίγο φθηνότερες, κατά περίπου μισό με 1 ευρώ, ωστόσο υπάρχουν και οι πιο φθηνές που είναι κατεψυγμένες και οι εισαγωγής.

Το αρνί ξεκινά αυτήν τη στιγμή στην αγορά από 10- 11 ευρώ το κιλό και πωλείται έως και 13 ευρώ, ενώ το κατσίκι από 12 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 14- 14,5 ευρώ».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κεσίδης στη διαμόρφωση της τιμής του κάθε κρέατος και στη διαφοποίησή της από κατάστημα, σε κατάστημα, παίζει ρόλο το συγκεκριμένο κομμάτι και η ποιότητα του κρέατος.

Χριστουγεννιάτικο μενού: Εύκολες συνταγές για το εορταστικό τραπέζι!

«Ετοιμάζουμε ό,τι παρασκεύασμα επιθυμεί ο πελάτης»

Από το γιορτινό τραπέζι δεν αναμένεται να λείψουν φέτος και τα παρασκεύασματα, όπως τα ρολά χοιρινού, κοτόπουλου. Σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη, κάθε κρεοπωλείο ετοιμάζει τα δικά του παρασκευάσματα, τα οποία είναι και αυτά που το διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό.

«Αυτό είναι και το clue κάθε μαγαζιού. Μπορεί να κάνουμε κάτι παρόμοιο, ωστόσο η γεύση του ενός με του άλλου, είναι ξεχωριστή. Είμαστε διατεθειμένοι αυτήν τη στιγμή να κάνουμε ό,τι μας ζητήσει ο πελάτης... Π.χ. για ένα ρολό χοιρινό, ρωτούμε τον πελάτη τι θέλει να βάλουμε μέσα. Μπορούμε να βάλουμε ό,τι θέλουμε. Αλάτι, πιπέρι, κεφαλοτύρι, σκόρδο, πράσινη, κόκκινη, κίτρινη πιπεριά, καρότο, δαμάσκηνα, σύκα, κάστανα... ό,τι ακριβώς θέλει», είπε στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top