ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών

Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην υγεία

ΣτΕ Εμβολιασμός: Επιστρέφουν Οι Ανεμβολίαστοι Υγειονομικοί

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το ΣτΕ η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στις δομές υγείας αναμένεται να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Η ΠΟΕΔΗΝ κέρδισε τη δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς κρίθηκε αντισυνταγματική η παράτασης μέχρι 31-12-2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας, λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους αρνήθηκαν να εμβολιαστούν και τους απαγορεύτηκε η εργασία σε νοσοκομεία, μονάδες υγείας, κ.λπ. να επανέλθουν στην εργασία τους κατόπιν σχετικής αιτήσεως τους.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ και ζητούσε να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας.

Η επταμελής σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 απόφασή της έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Στο σκεπτικό τους οι δικαστές λαμβάνουν υπόψιν προηγούμενες αποφάσεις του δικαστηρίου με τις οποίες είχαν γίνει αποδεκτά μέτρα υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας με προαπαιτούμενο όμως να υπάρχει επαναξιολόγηση των δεδομένων σε εύλογο χρονικό διάστημα. Για τη συγκεκριμένη διάταξη κρίθηκε ότι δεν υπήρξε επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, ούτε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δικαιολογούν την αναγκαιότητα παράτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Του Κωνσταντίνου Γεώργιζα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top