Με λουκέτο κινδυνεύουν τρεις κινηματογράφοι της Αθήνας

«Να χαρακτηριστούν διατηρητέοι και να συνεχίσουν να λειτουργούν»

κινηματογράφοι

Με λουκέτο κινδυνεύουν τρεις γνωστοί κινηματογράφοι που έχουν συνδέσει την ιστορία τους με την πόλη της Αθήνας.

Πρόκειται για τους κινηματογράφους «Ιντεάλ» στην οδό Πανεπιστημίου, «Άστορ» στη Σταδίου και «Αελλώ» στην Πατησίων.

Με λουκέτο κινδυνεύουν τρεις ιστορικοί κινηματογράφοι της Αθήνας

Να κλείσουν κινδυνεύουν τρεις γνωστοί κινηματογράφοι της Αθήνας - Το «Ιντεάλ» / Eurokinissi (Κώστας Τζούμας)

«Οι κινηματογράφοι κινδυνεύουν με κλείσιμο λόγω «αξιοποίησης» από τον ΕΦΚΑ των κτηρίων στα οποία στεγάζονται» αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος-Ακροάματος, της 'Ενωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης-Ο.Τ., της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Κινηματογραφικών Επιχειρήσεων, που ζητούν να χαρακτηριστούν οι κινηματογράφοι διατηρητέοι και καλούν τα Υπουργεία Εργασίας και Πολιτισμού, τον ΕΦΚΑ και τον Δήμο Αθηναίων να εγγυηθούν ότι οι κινηματογράφοι θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Με λουκέτο κινδυνεύουν τρεις ιστορικοί κινηματογράφοι της Αθήνας

Ο κινηματογράφος «Άστορ» στην οδό Σταδίου / Eurokinissi (Κώστας Τζούμας)

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το κέντρο της Αθήνας «αποψιλώνεται συστηματικά από τους χώρους πολιτισμού και χάνει σταδιακά την ταυτότητά του. Μετατρέπεται σε ένα τουριστικό θεματικό πάρκο, που απευθύνεται σε επισκέπτες, των οποίων η σχέση με την πόλη και τα τοπόσημά της είναι ευκαιριακή».

Από την πλευρά του ο ΕΦΚΑ, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, δεν έχει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση της περιουσίας του με γνώμονα την κοινή ωφέλεια, αλλά «μπαίνει στο παιχνίδι του real estate και παραχωρεί εν λευκώ την περιουσία του σε ιδιώτες, ώστε να την εκμεταλλευτούν χωρίς κανέναν έλεγχο».

Με λουκέτο κινδυνεύουν τρεις ιστορικοί κινηματογράφοι της Αθήνας

Ο κινηματογράφος «Αελλώ» στην Πατησίων / Eurokinissi (Κώστας Τζούμας)

Εκτός από το τοπίο της πόλης, η απώλεια τριών σημαντικών εστιών πολιτισμού αλλάζει και το τοπίο στην ίδια την τέχνη του κινηματογράφου, τονίζουν. Και συμπληρώνουν: «Όσο σιγάζουν οι ανεξάρτητες φωνές, η διανομή θα εξαρτάται από μεγάλες αλυσίδες κινηματογραφικών αιθουσών, που θα επιλέγουν τις ταινίες με μόνο γνώμονα το γρήγορο κέρδος. Μία τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά την ίδια την κινηματογραφική δημιουργία, αφού η διανομή ταινιών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της μαζικής κατανάλωσης, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο».

«Ζητάμε εδώ και τώρα να χαρακτηριστούν διατηρητέοι, ως προς την χρήση τους, οι τρεις ιστορικοί κινηματογράφοι. Καλούμε τα Υπουργεία Εργασίας και Πολιτισμού, τον ΕΦΚΑ και τον Δήμο Αθηναίων να λάβουν δράση και να εγγυηθούν ότι οι κινηματογράφοι θα συνεχίσουν να λειτουργούν!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top