Τι είναι το καρκίνωμα nut, με το οποίο πάλεψε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Δύο χρόνια έδωσε μάχη ο ολυμπιονίκης με τη σπάνια μορφή καρκίνου

Ένας από τους γιατρούς του ολυμπιονίκη, ο Αθανάσιος Δημόπουλος, αναφέρθηκε στη μάχη που έδωσε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης- Βίντεο από ALPHA

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης στην τελευταία του συγκλονιστική ανάρτηση αποκάλυψε πως είχε διαγνωστεί με έναν σπάνιο τύπο καρκίνου, το καρκίνωμα nut, πριν από δύο χρόνια.

Το καρκίνωμα NUT που ονομάζεται και «καρκίνος μέσης γραμμής» είναι ένας ιδιαίτερα επιθετικός τύπος καρκίνου, ο οποίος ορίζεται από την παρουσία μιας γενετικής αλλαγής που περιλαμβάνει ένα γονίδιο που ονομάζεται NUTM1. 

Ο όγκος μπορεί να εμφανιστεί στον θώρακα, το μεσοθωράκιο, τους πνεύμονες, τη ρινική κοιλότητα, τους παραρρίννιους κόλπους δηλαδή οπουδήποτε κατά μήκος της μέσης γραμμής του σώματος. Είναι πιθανό να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος ενώ αναπτύσσεται πολύ γρήγορα.

Πέθανε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης από καρκίνο - Ο Ολυμπιονίκης ήταν 43 ετών

Για να διαγνωσθεί αυτός ο τύπος καρκίνου γίνεται συνήθως βιοψία, αφού αφαιρεθεί ένα μικρό δείγμα ιστού ή με την αφαίρεση ολόκληρου του όγκου κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που ονομάζεται εκτομή.

Γενικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Βήχα
  • Πόνος
  • Δυσκολία στην αναπνοή 
  • Κούραση 
  • Ακούσια απώλεια βάρους

Δεν υπάρχει προς το παρόν τυπική θεραπεία για το καρκίνωμα nut ενώ είναι ανθεκτικό στις χημειοθεραπείες.

Λόγω της επιθετικής φύσης της ασθένειας η μέση διάρκεια επιβίωσης είναι περίπου 10 μήνες όμως δεν υπάρχουν ακόμα πολλά δεδομένα καθώς έχουν καταγραφεί λίγες περιπτώσεις.

Αθανάσιος Δημόπουλος, γιατρός ολυμπιονίκη: «Ήταν εξαρχής πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση»

Ένας από τους γιατρούς του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ο Αθανάσιος Δημόπουλος εξήγησε πως η αντιμετώπιση της νόσου στην περίπτωση του ολυμπιονίκη ήταν εξαρχής πολύ δύσκολη.

«Δυστυχώς από την περίοδο και τη φάση της διάγνωσης η νόσος είχε μεταστάσεις, επομένως η αντιμετώπισή της ήταν εξαρχής πολύ δύσκολη. Κέρδισε με τον αγώνα και την αισιοδοξία που είχε περίπου 2 χρόνια και δυστυχώς τελικά κατέληξε από αυτήν τη νόσο. Το καθοριστικό στην έκβασή της ήταν το γεγονός ότι διαγνώστηκε ήδη με μεταστάσεις.

Είναι ένας σπάνιος ιστολογικός τύπος καρκίνου πνεύμονα, επομένως δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για την αντιμετώπισή του. Έλαβε τα φάρμακα και τη θεραπευτική αγωγή που είναι οι ενδεδειγμένες για ανάλογες μορφές καρκίνου. Το καθοριστικό όμως ήταν το γεγονός ότι εμφανίστηκε με προχωρημένη νόσο. Είναι κληρονομικού τύπου καρκίνος» εξήγησε ο κ. Δημόπουλος. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top