7+1 tips για να συνυπάρχετε με τον κορωνοϊό και να ζείτε φυσιολογικά

Δε χρειάζεται να επιλέξουμε ανάμεσα στην ασφάλεια και την κανονικότητα

Εάν είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι η πανδημία οδεύει προς το τέλος της ή από εκείνους που συμφωνούν με τους περισσότερους επιστήμονες ότι ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ και πρέπει να προσέχουμε, δεν έχει σημασία. Η πραγματικότητα που μας περιβάλλει δείχνει ότι όλες οι προλήψεις απέναντι στον covid, πλέον εκλείπουν. 

Khosta-2: Συναγερμός για νέο κορωνοϊό - Δεν τον πιάνουν τα εμβόλια

Μπαίνοντας, όμως, ξανά στην κανονικότητα, δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να προσέχουμε και να τηρούμε κάποιους κανόνες που θα μας προστατέψουν, χωρίς να στερηθούμε την ελευθερία μας. Εξάλλου, το σίγουρο είναι ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό.

Η συνύπαρξη με τον covid μπορεί να γίνει μία εύκολη διαδικασία. Ο φυσικός Jay Varma, ο οποίος εξειδικεύεται στις μεταδοτικές ασθένειες και είναι και καθηγητής Επιστημών Υγείας στο Weill Cornell Medicine, σύγκρινε την κανονικότητα με τις προσαρμογές ασφαλείας που όλοι στις ΗΠΑ έπρεπε να ακολουθούν μετά την 9/11. Για παράδειγμα, στον έλεγχο των προσωπικών αντικειμένων στο αεροδρόμιο, οι Αμερικανοί συνήθισαν με κάποιους νέους κανόνες που εντάχθηκαν στους κανόνες αφαλείας - όπως το να βγάζουν τα παπούτσια τους.  

Παρόλο που έχουμε μπει ξανά στην κανονικότητα, δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να προσέχουμε και να τηρούμε κάποιους κανόνες που θα μας προστατέψουν από τον κορωνοϊό, χωρίς να μας στερήσουν την ελευθερία μας / Φωτογραφία AP

Κορωνοϊός: Κίνδυνο για Αλτσχάιμερ έχουν ηλικιωμένοι που νόσησαν

Δε χρειάζεται να επιλέξουμε ανάμεσα στο να μείνουμε ασφαλείς και στο να ζούμε μία φυσιολογική ζωή. Μπορούμε να κάνουμε και τα δύο. Σας παραθέτουμε οκτώ tips που θα σας βοηθήσουν να μένετε ασφαλείς, καθώς και να ζείτε φυσιολογικά:  

  • Εμβολιαστείτε! Με αυτόν τον τρόπο θα είστε ακόμη πιο ασφαλείς και... ήσυχοι απέναντι στον κορωνοϊό.
  • Φορέστε τη μάσκα σας. Δε χρειάζεται να τη χρησιμοποιείτε όλη μέρα, αλλά φορέστε τη... στρατηγικά. Σε ένα meeting, το σούπερ μάρκετ ή τα ΜΜΜ -  γενικότερα όπου εσείς κρίνετε ότι έχει αρκετό κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε τις πιθανότητες να εκτεθείτε στον ιό.
  • Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Θυμηθείτε το αυτό όταν ταξιδεύετε και φορέστε τη μάσκα σας, αποφεύγοντας, όσο είναι εφικτό, τον συνωστισμό. 
  • Αποφύγετε την πολυκοσμία. Οι πιο νέοι και εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να διασκεδάσουν και σε εσωτερικούς χώρους, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και πιο επιρρεπείς σε ασθένειες, είναι πιο φρόνιμο να επιλέξουν για τη διασκέδασή τους ανοιχτούς χώρους, όπως εστιατόρια με προαύλιο χώρο, συναυλιακούς χώρους ή αθλητικά events. Εάν, πάλι, επιθυμείτε να επισκεφθείτε κάποιον εσωτερικό χώρο, όπως να παρακολουθήσετε μία θεατρική παράσταση, προτιμήσε να φορέσετε μία ποιοτική μάσκα κατά τη διάρκειά της.

Η συνύπαρξη με τον covid μπορεί να είναι μία εύκολη διαδικασία / Φωτογραφία AP
  • Σκεφτείτε τον αέρα που αναπνέετε. Τοποθετώντας ένα σύστημα καθαρισμού αέρα στους εσωτερικούς χώρους, μειώνετε τις πιθανότητες να εισπνεύσετε τον ιό -  αφού ο αέρας καθαρίζεται επαρκώς (με την προϋπόθεση ότι τα φίλτρα να αλλάζονται συχνά). Μάλιστα, αρκετές εταιρίες τα έχουν ήδη καθιερώσει, σεβόμενες την υγεία των υπαλλήλων τους.
  • Χρησιμοποιείτε έξυπνα τα self tests. Ακόμη και εάν το τεστ βγει αρνητικό, αυτό σημαίνει ότι πολύ πιθανό να μη μεταδίδετε τον ιό, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι δεν έχετε κορωνοϊό. Εάν έχετε συμπτώματα κρυολογήματος ή αισθάνεστε αδιάθετοι, το σωστό είναι να μείνετε μακριά από κόσμο, έως ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα - ακόμα και εάν τα self tests είναι αρνητικά. 

Κορωνοϊός: Τα παιδιά που νόσησαν κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη

  • Δουλέψτε με τηλεργασία όταν νιώθετε αδιάθετοι. Ένα μεγάλο μάθημα που πήραμε με την πανδημία, είναι ότι δεν πηγαίνουμε στο γραφείο με πονόλαιμο ή συνάχι. Σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας και μένουμε σπίτι. Εξάλλου, η τηλεργασία έχει αναπτυχθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς τον τελευταίο 1,5 χρόνο και σίγουρα υπάρχει και επιπλέον κατανόηση και από τους εργοδότες, λόγω της υπάρχουσας κατάστασης.
  • Προστατέψτε τους ηλικιωμένους και τους πιο επιρρεπείς σε ασθένειες ανθρώπους. Εάν έρχεστε σε στενή επαφή με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, δώστε μεγαλύτερη προσοχή, φορώντας μάσκα και αερίζοντας καλά τους χώρους όπου βρίσκονται.

Προσέχουμε για να έχουμε την υγεία μας και σεβόμαστε τους γύρω μας. Γιατί, όπως γνωρίζουμε ήδη, ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να αποσταθεροποιήσει την καθημερινότητά μας πολύ εύκολα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top