Δεκαπενταύγουστος: Γιατί κάνουμε νηστεία

Τι τρώμε στη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου

Η Ηλιαλένα Λυσικάτου, διατροφολόγος μας δίνει νηστίσιμο πρόγραμμα διατροφής με λίγες θερμίδες

Έχει καθιερωθεί να νηστεύουμε την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου προς τιμήν της Παναγίας και συγκεκριμένα από την 1η Αυγούστου μέχρι και την 14η Αυγούστου.

Σύμφωνα με την παράδοση η νηστεία αυτή είναι αυστηρή. Επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού στη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου.

Στις 15 Αυγούστου, αν πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή τότε τρώμε μόνο ψάρι.

Για τη γιορτή του 15αυγουστου η νηστεία καθιερώθηκε τον 7ο αιώνα. 

Διατροφολόγος μας δίνει νηστίσιμο πρόγραμμα διατροφής με λίγες θερμίδες

Αρχικά η περίοδος της νηστείας ήταν χωρισμένη σε δύο υποπεριόδους. Η πρώτη περίοδος ήταν πριν από τη γιορτή της Μεταμορφώσεως και η δεύτερη ήταν πριν από τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ωστόσο τον 10ο αιώνα οι δύο περίοδοι συνενώθηκαν σε μία νηστεία που περιλαμβάνει 14 ημέρες και αρχίζει την 1η Αυγούστου.

Σύμφωνα με την εκκλησία η νηστεία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για σωματική άσκηση και πνευματική καλλιέργεια, ώστε ο άνθρωπος να εξαγνιστεί σωματικά και ψυχικά και να προσεγγίσει στον Θεό, να μετάσχει στα Μυστήρια (ιδίως της Θείας Κοινωνίας) και να δείξει έμπρακτα την αγάπη του προς τους αδελφούς του.

Δες συνταγές για τη νηστεία Δεκαπενταύγουστου

Τι τρώμε και τι δεν τρώμε στη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου

Στη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου νηστεύουμε από κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αυγά, κρασί και άλλα οινοπνευματώδη ποτά ενώ δεν καταναλώνουμε ούτε λάδι.

Το Σάββατο και την Κυριακή μπορούμε να φάμε λάδι και να πιούμε κρασί ενώ ψάρι μπορούμε να φάμε στη γιορτή της Μεταμορφώσεως στις 6 Αυγούστου.

Πέντε εύκολες νηστίσιμες συνταγές με λίγες θερμίδες από διατροφολόγο

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου μπορούμε να φάμε ότι θέλουμε εκτός και αν η γιορτή πέσει σε ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή οπότε τρώμε μόνο ψάρι.

Κατά την περίοδο της νηστείας μπορούμε να καταναλώσουμε ελεύθερα τροφές όπως λαχανικά, όσπρια, πατάτες, ζυμαρικά, ξηροί καρποί, ελιές και φρούτα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top