Ουκρανία: Έγκυος ομογενής οδήγησε ως την Ελλάδα για να σώσει τα παιδιά της

«O φόβος θα αργήσει να φύγει», λέει μητέρα πρόσφυγας στο star.gr

Όλα όσα είπε η κ. Κατερίνα, ομογενής από την Ουκρανία

Στην κατασκήνωση του Δήμου Ζωγράφου, στη Ραφήνα, φιλοξενούνται το τελευταίο διάστημα ομογενείς που έφτασαν πρόσφυγες στη χώρα μας από την Ουκρανία.

17 μητέρες μαζί με 19 παιδιά από τον ισοπεδωμένο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς Σαρτανά και τη Μαριούπολη, πέρασαν αρκετές ημέρες κρυμμένες στα καταφύγια, πριν καταφέρουν να βρουν ένα «ανοικτό παράθυρο» διαφυγής και να αφήσουν πίσω τους τη φρίκη του πολέμου.

«Ζήσαμε τον πόλεμο στα καταφύγια, πήραμε τα παιδιά μας όμως και φύγαμε. Οι σύζυγοι, οι οποίοι δε βρίσκονται μαζί μας, είναι ακόμη στην Ουκρανία... Ο φόβος νομίζω θα αργήσει να φύγει από όλους και από τους μικρούς και από τους μεγάλους», είπε στο star.gr η Κατερίνα Κ. από τη Μαριούπολη.

Ομογενείς από την Ουκρανία μαγειρεύουν στην κατασκήνωση του Δήμου Ζωγράφου, στη Ραφήνα, όπου και φιλοξενούνται 

Ομογενείς από την Ουκρανία μαγειρεύουν στην κατασκήνωση του Δήμου Ζωγράφου, στη Ραφήνα, όπου και φιλοξενούνται 

Όπως παραδέχθηκε, καταβάθος όλοι γνωρίζουν ότι είναι πιθανό να μην επιστρέψουν ποτέ πίσω.

«Ακόμη δεν ξέρουμε 100% τι θα κάνουμε. Θα θέλαμε τα σπίτια μας, τη ζωή που είχαμε, αλλά ακόμη δε γνωρίζουμε τι θα κάνουμε και τι θα γίνει… Βλέποντας και κάνοντας… », συμπλήρωσε.

H ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία στο ΣΕΦ (eurokinissi)

H ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία στο ΣΕΦ (eurokinissi)

Η ζωή τους άλλαξε οριστικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ αυτό που ζητούν τώρα είναι να βρουν εργασία προκειμένου να γίνει πιο ομαλά η ενσωμάτωσή τους.

Προσπαθούμε να βρούμε δουλίτσες. Η τοπική κοινωνία, βέβαια, βοηθάει πάρα πολύ και ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο.

«Έγκυος οδήγησε έως την Ελλάδα με τα δύο παιδιά της… και κόλλησε στα διόδια»

Ανάμεσα στις γυναίκες που φιλοξενούνται στην κατασκήνωση της Ραφήνας, είναι και δύο έγκυες που σε λίγους μήνες θα φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους. Μία από αυτές πήρε τις δύο κορούλες της, μπήκε στο αυτοκίνητο και διένυσε εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στην εμπόλεμη Ουκρανία και στη συνέχεια στα Βαλκάνια, πριν φτάσει στη χώρα μας, για να σώσει της ζωή τη δική της και των παιδιών της.

«Οδήγησε μόνη της μέχρι την Ελλάδα. Βέβαια τη βοηθούσαμε και οι υπόλοιποι ως συνοδηγοί. Μόνο στην Εγνατία Οδό μας άφησαν και περάσαμε free στα διόδια, όταν είδαν ουκρανικές πινακίδες και τα διαβατήριά μας. Μετά, ειδικά στην Αττική Οδό, είχαμε μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν είχαμε χρήματα και δεν μας άφηναν καθόλου να περάσουμε και μας βεβαίωσαν πρόστιμα», ανέφερε η κ. Κατερίνα.

Σε επικοινωνία με το star.gr πάντως η Αττική Οδός, ανέφερε ότι προτίθεται να διερευνήσει το συμβάν. 

 

Οι ζωγραφιές των προσφυγόπουλων από την Ουκρανία αποτυπώνουν τον θάνατο

Ομογενείς από την Ουκρανία: Η ζωή στην κατασκήνωση της Ραφήνας

Τα παιδιά των ομογενών, φοιτούν ήδη στα τοπικά σχολεία της Ραφήνας. Ανάμεσά τους είναι και τρεις 17χρονοι (δύο κορίτσια και ένα αγόρι) οι οποίοι ξεκίνησαν τη σχολική χρονιά στην Ουκρανία, αλλά σε λίγες ημέρες θα τελειώσουν το σχολείο στην Ελλάδα.

«Τα παιδάκια παρακολουθούν δραστηριότητες και πηγαίνουν στο σχολείο. Τα μεγαλύτερα, ετοιμάζονται να δώσουν και πανελλαδικές εξετάσεις. 
Όλοι είμαστε μια χαρά. Οι οικογένειες έχουν τα σπιτάκια τους, τα κρεβάτια τους. Ο κόσμος έχει βοηθήσει με διάφορα τρόφιμα, με ρούχα. Η εκκλησία μας βοηθάει καθημερινά με τρόφιμα. Είμαστε μια χαρά. Δόξα τω θεώ», είπε η κ. Κατερίνα.

Στην Ουκρανία ο Bono των U2: Η live συναυλία στο μετρό του Κιέβου

Γιορτή της Μητέρας: «Eίσαι η καλύτερη μαμά στον κόσμο»

Την ημέρα της Γιορτής της Μητέρας έχει καθιερωθεί να προσφέρουμε λουλούδια, δώρα, αγκαλιές για να τιμήσουμε ό,τι πιο σπουδαίο έχει ο καθένας στη ζωή, τη μητέρα. 

Με αφορμή την Γιορτή, πριν από λίγες ημέρες η Παρέμβαση Νέων ετοίμασε και μοίρασε ένα συμβολικό κόσμημα για κάθε μία από τα μητέρες ομογενείς, στην κατασκήνωση της Ραφήνας. Στις δύο πλευρές του κοσμήματος χαράχτηκε η φράση, «είσαι η καλύτερη μαμά στον κόσμο» στα ελληνικά και τα ουκρανικά.

κόσμημα για τη Γιορτή της Μητέρας

Ένα συμβολικό κόσμημα για κάθε μία από τα μητέρες ομογενείς

 «Αυτό ήταν που έκανε το δώρο αυτό ακόμα πιο ξεχωριστό», είπε στο star.gr o Ορέστης Καρύπης συντονιστής της Παρέμβασης Νέων.

Όπως επεσήμανε και αυτός με τη σειρά του, η βοήθεια που έχουν λάβει οι ομογενείς, ιδίως από την τοπική κοινωνία, είναι συγκινητική και διόλου ευκαταφρόνητη. 

Ο χώρος όπου συλλέγεται η ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία στο ΣΕΦ (eurokinissi)

«Η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας της Ραφήνας και της ευρύτερης περιοχής είναι σημαντική. Σε καθημερινή βάση έχει σταθεί δίπλα στους ομογενείς και τους προσφέρουν ό,τι είναι δυνατόν για τις ανάγκες που υπάρχουν.Αυτή τη στιγμή υπάρχει υπερπληθώρα από τρόφιμα και ρούχα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμη ανάγκες για πράγματα που δεν πάει το μυαλό σου, όπως εσώρουχα», σημείωσε. 

Δωρεάν μετάβαση των Oυκρανών προσφύγων στα κέντρα καταγραφής με τα ΚΤΕΛ

«Θέλουν ένα κουκλοθέατρο για τα παιδιά»

Επισκεπτόμενος την κατασκήνωση στην Ραφήνα, ο κ.  Καρύπης ρώτησε ακόμη τις γυναίκες αν μπορεί η Παρέμβαση, να τους προσφέρει κάτι περισσότερο. Εκείνες του εξομολογήθηκαν ότι έχουν ανάγκη από ένα κουκλουθέατρο. 

«Ζητήσαμε κουκλοθέατρο για να χαρούν λίγο τα παιδάκια. Τις Κυριακές προσφέρθηκε μία κοπελίτσα να το κάνει και αν βρει και κάποιους άλλους, γιατί να μη γίνει; Για τα παιδιά αυτά είναι χαρούμενα πραγματάκια. Γιατί τα παιδιά δε μιλούν ακόμη ελληνικά. Έχουν μάθει βέβαια καλημέρα, καλησπέρα, τι κάνεις στο σχολείo», είπε η κ. Κατερίνα.

Έλληνες ομογενείς από την Ουκρανία στην κατασκήνωση της Ραφήνας

Ο Ορέστης Καρύπης, συντονιστής της Παρέμβασης Νέων, με Έλληνες ομογενείς από την Ουκρανία στην κατασκήνωση της Ραφήνας

«Είναι ένα παιχνίδι στο οποίο δεν είναι απαραίτητη η χρήση της γλώσσας για να γίνει κατανοητό από τους μικρούς ομογενείς που μπορεί να μη μιλούν ακόμη καλά τα ελληνικά. Παράλληλα, τα παιδιά μπορούν να έρθουν πιο κοντά με τους νέους συμμαθητές τους, παρακολουθώντας μαζί το κουκλοθέατρο», εξήγησε από την πλευρά του και ο κ. Καρύπης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top