Οι ζωγραφιές των προσφυγόπουλων από την Ουκρανία αποτυπώνουν τον θάνατο

«8χρονος ζωγράφισε τον Πούτιν νεκρό, γιατί... του κατέστρεψε τη ζωή»

Όλα όσα είπε η παιδοψυχολόγος, art therapy, Ρεγγίνα Νασρεντίνοβα

Ένα παλιό κτίριο στην οδό Αριστομένους 78 στην Πλ. Αττικής στεγάζει τα τελευταία 20 χρόνια το Ουκρανικό Πολιτιστικό και Μορφωτικό Κέντρο «Μπερεγίνια». Τις τελευταίες εβδομάδες δέχεται παιδιά που έζησαν τον τρόμο των βομβαρδισμών και τον βίαιο ξεριζωμό από τα σπίτια τους.

Είναι τα παιδιά του πολέμου, από την Ουκρανία που βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στη χώρα μας. Τρεις φορές την εβδομάδα πλέον, παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών και συμμετέχουν σε εργαστήρια, κάνοντας δημιουργικές δραστηριότητες.

«Παιδιά 8 έως 10 ετών, ζωγραφίζουν βόμβες, στρατιώτες και φωτιές σε σπίτια. Οι ζωγραφιές τους είναι “πολύ dark”», είπε στο star.gr η Ουκρανή παιδοψυχολόγος, Ρεγγίνα Νασρεντίνοβα.

Ζωγραφιά μικρού πρόσφυγα από την Ουρανία δείχνει πύραυλο και την ουκρανική σημαία.

Ζωγραφιά μικρού πρόσφυγα από την Ουρανία δείχνει πύραυλο και την ουκρανική σημαία.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου art therapy (δλδ. θεραπεία μέσω της Τέχνης), που διοργανώνει το «Μπερεγίνια» για τα μικρά προσφυγόπουλα, η ίδια παρακολουθεί εθελοντικά παιδιά έως 13 ετών, δύο φορές την εβδομάδα.

προσφυγόπουλα από την Ουκρανία κάνουν μάθημα ελληνικών

Στο παλιό κτίριο στην οδό Αριστομένους 78 στην Πλ. Αττικής κάθε Σάββατο τα παιδιά Ουκρανών που ζουν στην Ελλάδα, παρακολουθούν μαθήματα ουκρανικών, μουσικής και παραδοσιακών χορών από την πατρίδα τους.

Ουκρανία: Συγκινούν οι ιστορίες προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα

Eιδικότερα τα παιδιά που φτάνουν τις τελευταίες ημέρες από την Ουκρανία, έχουν πιο έντονες τις εικόνες του πολέμου, και βρίσκονται και σε σοκ.

Η χρήση καλλιτεχνικών μεθόδων για τη θεραπεία ψυχολογικών διαταραχών και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας είναι γνωστή ως art therapy. Η θεραπεία μέσω της Τέχνης είναι μια τεχνική που βασίζεται στην ιδέα ότι η δημιουργική έκφραση μπορεί να ενισχύσει τη θεραπεία και την ψυχική ευεξία

«Πριν από δύο ημέρες ήρθε μία 13χρονη. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο το ταξίδι της. Ήταν στον δρόμο για έξι ημέρες. Μαζί ήρθε και ένας 13χρονος από το Κίεβο. Και οι δύο τους είδαν τον πόλεμο. 

Ο τελευταίος μου είπε ότι είναι δύσκολο να ζωγραφίσει και να εκφραστεί, γιατί πονάει μέσα του πολύ και δε γνωρίζει πώς μπορεί να ζει τώρα. Όλα αυτά τα παιδιά, θέλουν να γυρίσουν πίσω στην Ουκρανία, καθώς ο πατέρας τους είναι εκεί, ακόμη», σημείωσε.

Ουκρανία: Κανένα θύμα στο θέατρο της Μαριούπολης - Βγαίνουν σώοι οι άμαχοι

«Τα παιδιά αυτά δεν επιθυμούν να μιλήσουν, αλλά εγώ είμαι εδώ για να τα βοηθήσω»

Μέσα από την «art therapy», η παιδοψυχολόγος επιθυμεί, όπως εξήγησε, να δώσει ενέργεια και δύναμη στα μικρά προσφυγόπουλα από την Ουκρανία να ζήσουν μια καινούργια ζωή. 

«Για να είμαι ειλικρινής, τα παιδιά αυτά δεν επιθυμούν να μιλήσουν, αλλά εγώ είμαι εδώ για να τα βοηθήσω και να καταλάβουν τι έχουν. Αυτά τα παιδιά είχαν μία τέλεια ζωή. Είχαν ένα σπίτι, είχαν και χρήματα και τώρα δεν έχουν τίποτα, ούτε ρούχα…Οπότε θέλω να τα βοηθήσω, να συνεχίσουν τη ζωή τους μετά τον πόλεμο στην Ελλάδα», ανέφερε.

ζωγραφιά που έκαναν προσφυγάκια από την Ουκρανία

Τα παιδιά που έρχονται από την Ουκρανία ζωγραφίζουν με τα χρώματα της πατρίδας τους

Σύμφωνα με την κ. Νασρεντίνοβα, τα παιδιά του πολέμου ζουν μέσα στην αβεβαιότητα, ενώ όλες οι σκέψεις τους αποτυπώνονται στο χαρτί ζωγραφικής. Όπως εξήγησε, εκτός από τα παιδιά που κουβαλούν μαζί τους τις τραυματικές εικόνες του πολέμου, υπάρχουν και αυτά που πρόλαβαν και έφυγαν νωρίς, ωστόσο ούτε αυτά μένουν ανεπηρέαστα όταν έρχονται σε επαφή με τα πρώτα.

«Η 9χρονη Μαρίνα μου ζωγράφισε το πριν και το μετά του πολέμου. Μου είπε ότι πριν είχε τόσο χαρούμενη και καλή ζωή και γνώριζε τι θα γίνει αύριο, ενώ τώρα δεν καταλαβαίνει πώς θα πρέπει να ζει… γιατί παντού υπάρχουν στρατιώτες. 

Ένας 8χρονος, μου ζωγράφισε τον Πούτιν και πώς αυτός σκοτώνεται... Όταν τον ρώτησα γιατί το ζωγράφισε αυτό, μου απάντησε ότι “ο Πούτιν κατέστρεψε τη ζωή του”», είπε. 

Όλος ο πλανήτης κλείνει σπίτια στη βομβαρδισμένη Ουκρανία μέσω Airbnb

Τα μηνύματα που στέλνουν με τις ζωγραφιές τους τα παιδιά από την Ουκρανία 

Σύμφωνα με την πρόεδρο του «Μπερεγίνια», Οξάνα Κοζί, τα παιδιά ζωγραφίζουν είτε εικόνες από τον πόλεμο, είτε πώς ονειρεύονται τη πατρίδα τους μετά από αυτόν, ενώ σχεδόν πάντα οι ζωγραφιές τους συνοδεύονται από μία επιθυμία και ένα μήνυμα. 

«Την πρώτη ημέρα ένα κοριτσάκι ζωγράφησε κάτι σημαιάκια και ένα στεφάνι με λουλουδάκια. Μέσα στο στεφάνι έγραψε κάτι πολύ συγκινητικό, “ζητάω να μείνει η Ουκρανία ζωντανή”. 

Οταν ήρθε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Πολιτιστικό και Μορφωτικό Κέντρο «Μπερεγίνια, ένα άλλο κοριτσάκι ζωγράφισε τον χάρτη της Ουκρανίας και μέσα έβαλε πολλά και μικρά σπίτια, γράφοντας ότι επιθυμεί να μείνουν τα σπίτια όπως ήταν… πριν από τον πόλεμο.

Άλλα παιδιά εκφράζουν την επιθυμία τους να τελειώσει ο πόλεμος, γράφοντας μηνύματα όπως “Θέλουμε ειρήνη” ή “Ζητάμε να σταματήσει ο πόλεμος”» είπε, μιλώντας στο star.gr.

ζωγραφιά ενός κοριτσιού από την Ουκρανία

Την πρώτη ημέρα ένα κοριτσάκι ζωγράφησε κάτι σημαιάκια και ένα στεφάνι με λουλουδάκια. Μέσα στο στεφάνι έγραψε, “ζητάω να μείνει η Ουκρανία ζωντανή”.

«Φέρνουν τα παιδιά τους για να έχουν παρέα και να ξεχνιούνται»

Σύμφωνα με την κ. Κοζί, μετά το ξέσπασμα του πολέμου και τις πρώτες ροές προσφύγων στην Ελλάδα, το Κέντρο προσάρμοσε τις δραστηριότητές του και άμεσα στελεχώθηκε με 15 δασκάλους, προκειμένου να στηρίξει τα παιδιά του πολέμου.  

«Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 34- 35 παιδιά- πρόσφυγες, αλλά κάθε ημέρα παίρνουν τηλέφωνο γονείς που φτάνουν στην Ελλάδα και θέλουν να φέρουν το παιδί τους.

΄Όλα όσα είπε η πρόεδρος του «Μπερεγίνια», Οξάνα Κοζί

Όλοι οι γονείς ζητούν να φέρουν τα παιδιά τους για να έχουν παρέα και να μην είναι συνέχεια στα κινητά, μιλώντας με τους φίλους του από την Ουκρανία… Κάπως να ξεχνιούνται…», σημείωσε. 

μικρά προσφυγόπουλα από την Ουκρανία κάνουν δημιουργικές δραστηριότητες

Η πρόεδρος του «Μπερεγίνια», Οξάνα Κοζί μαζί με τα παιδιά που άφησαν πίσω τους τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πρόσθεσε δε, ότι η πρώτη “φουρνιά” παιδιών που ήρθε, είχε στην Ελλάδα κάποιον συγγενή, έναν παππού, μία γιαγιά, μία θεία, για να φιλοξενηθεί, χωρίς όμως να λείπουν πλέον και οι περιπτώσεις προσφύγων που ζουν “7 άτομα μαζί, σε ένα δωμάτιο”. 

Αιχμές κατά της Δύσης από τον Ζελέσκι - «Ενεργείτε κυρίως οικονομικά»

«Αυτό ζητούν οι γονείς… Να μην κάνουν τα παιδιά τόσο μαθήματα, αλλά να παίζουν και να μιλούν»

Όπως ανέφερε η κ. Κοζί, τα παιδιά που φτάνουν από την Ουκρανία είδαν τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά από την μία στιγμή στην άλλη, ενώ φτάνοντας στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπα με τη δυσκολία της προσαρμογής, δεδομένου ότι ούτε την ελληνική γλώσσα γνωρίζουν, ούτε όμως και έχουν τους φίλους τους παρέα.

«Η αλλαγή είναι δύσκολη. Δεν γνωρίζουν ελληνικά και δεν έχουν φίλους εδώ… Να βγουν έξω δεν μπορούν, ούτε και να συνεννοηθούν…

Τα παιδιά όμως όταν έρχονται σε επαφή με άλλα παιδάκια παίζουν… Βρήκαν και φίλους και αυτό ζητούν οι γονείς… Να μην κάνουν τόσο μαθήματα, αλλά να παίζουν, να μιλούν και να έχουν παρέα το ένα το άλλο.  Προσπαθούμε να μη τα πιέζουμε τα παιδιά», σημείωσε η κ. Κοζί και πρόσθεσε:

παιδικές ζωγραφίες παιδιών από την Ουκρανία

«Ήξερα ότι ο λαός μας είναι τόσο δυνατός, αλλά δεν περίμενα τόσο… Κάποιοι δε θέλουν να φύγουν με τίποτα από την Ουκρανία. Παίρνουν μέρος (στην άμυνα) αγόρια και κορίτσια, οι γυναίκες φτιάχνουν φαγητά. Σε κάθε πόλη οργανώνονται ομάδες για να προσέχουν ποιος μπαίνει, ποιος βγαίνει…», τόνισε η κ. Κοζί

«Ένα αγοράκι που ήρθε σήμερα, πρόλαβε τον πόλεμο… Άκουγε τις σειρήνες και κρυβόταν στο υπόγειο για ημέρες…Αυτό το αγόρι είναι 16 ετών. Ήρθε η μητέρα του και μας ζήτησε να το προσέξουμε. Ο πατέρας του και ο παππούς έμειναν πίσω. Το παιδί έχει κλειστεί στον εαυτό του και είναι τρομαγμένο, σήμερα όμως είδα ότι μίλησε με τα αγοράκια τα καινούρια που ήρθαν... 

Υπάρχει και ένα κοριτσάκι από το Χάρκοβο, που κι εκεί είχε πυροβολισμούς κτλ. Το κοριτσάκι παίζει τώρα με τα παιδάκια, δεν βγάζει κάτι, είναι χαρούμενο…», είπε μιλώντας στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top