Όμικρον 2: Η υποπαραλλαγή που δεν ανιχνεύεται από μοριακό και rapid test

Τα στοιχεία της μετάλλαξης - Δύο τουρίστες από Αίγυπτο τα πρώτα κρούσματα

Δυο τουρίστες από την Αίγυπτο είναι τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης με την ονομασία «Όμικρον 2» στη χώρα μας. Πρόκειται για στέλεχος «φάντασμα» που δεν εντοπίζεται εύκολα από τα μοριακά και τα rapid test. 

Σε ετοιμότητα οι ελληνικές αρχές, συνιστούν ψυχραιμία και εξετάζουν στα εργαστήρια τη νέα υποπαραλλαγή.  

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την υποπαραλλαγή Όμικρον

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους δυο κρούσματα της Όμικρον 2. Είναι εισαγόμενα και βρέθηκαν μετά από ελέγχους την τελευταία εβδομάδα. Οι ειδικοί θεωρούν πιθανό τις επόμενες μέρες να εντοπίσουν και άλλα κρούσματα της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής.

Το νέο στέλεχος της Όμικρον χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως φάντασμα αφού δεν μπορούν να το εντοπίσουν εύκολα τα μοριακά και τα rapid test.

Η Όμικρον έχει δυο στελέχη, εκ των οποίων το ένα είναι «φάντασμα» γιατί είναι μη ανιχνεύσιμο. Στη Νορβηγία έχει εντοπιστεί. Δεν φαίνεται να έχει αλλαγές από την Όμικρον. 

Υποπαραλλαγή Όμικρον: Εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα

Οι ειδικοί δεν έχουν αποκωδικοποιήσει ακόμα την νέα υποπαραλλαγή. Θεωρούν ότι είναι πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της Όμικρον και πιθανότατα ευθύνεται για την έξαρση των κρουσμάτων σε Δανία και Γαλλία. Παγκοσμίως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι που  θα προσβληθούν, θα ξεπεράσουν την νέα μετάλλαξη σχετικά γρήγορα, ενώ οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να μπουν σε εντατική μονάδα. Οι ειδικοί λένε πως η Όμικρον 2 δεν μπορεί να μας κλείσει ξανά μέσα. 

Η νέα παραλλαγή της Όμικρον έχει μπει στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη αυξημένη δυνατότητα διαφυγής από υπάρχουσα ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. 

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top