Υποπαραλλαγή Όμικρον: Εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα

Σαρηγιάννης: «Φαίνεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα»

Τα δύο πρώτα κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος την τελευταία εβδομάδα. Εκτός από τη χώρα μας, η υποπαραλλαή έκανε την εμφάνισή της σε χώρες της Σκανδιναβίας, το Βέλγιο και τη Γαλλία ενώ κρούσματα έχουν καταγραφεί, επίσης, σε Μεγάλη Βρετανία και Ισραήλ.

Σαρηγιάννης: Φαίνεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα

Αναφερόμενος στην εν λόγω υποπαραλλαγή, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε σήμερα, μιλώντας στον Σκάι. ότι «είναι αρκετά νωρίς» για εκτιμήσεις, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Μαγιορκίνης: Το κύμα της Όμικρον έχει μπει σε μια τροχιά συρρίκνωσης

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα εμβόλια προσφέρουν ήδη κάλυψη κατά 91% από την Όμικρον

Εξάλλου, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, ο καθηγητής συνέστησε να μην δημιουργηθεί πανικός και φόβος και πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει.

Εξήγησε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.

«Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν, -γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές. Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή αυτή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα», πρόσθεσε.

Τι είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για την υποπαραλλαγή Όμικρον

«Από την αρχή, από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει αναφερθεί ότι η “Όμικρον” έχει δύο κλάδους», δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό ο καθηγητής Υγιεινής Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Ο ένας από τους δύο κλάδους, τον ονομάσαμε και stealth, “κρυφό κλάδο”, επειδή έχει μια μετάλλαξη στη θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στη Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες. Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό είναι ακόμα νωρίς να το πούμε, γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στη μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση», εξήγησε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top