PCR test: Οι πατέντες για να μειωθεί το κόστος- Πώς δίνουν λάθος αποτέλεσμα

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Star για το... χρηματιστήριο των μοριακών τεστ

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να διασπείρεται αστραπιαία στον πληθυσμό, οι πολίτες προτιμούν τα μοριακά (PCR) τεστ για να είναι σίγουροι αν τελικά νοσούν. Οι τιμές διαφέρουν, ανάλογα το διαγνωστικό κέντρο.

PCR test: Οι τιμές και οι προϋποθέσεις – Τι ισχύει σε Ελλάδα και Ευρώπη

Την ίδια ώρα, ορισμένα εργαστήρια κάνουν «πατέντες», προκειμένου να συμπιέσουν το λειτουργικό κόστος  του PCR, όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ του Άρη Λάμπου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Μοριακό τεστ: Ποιες είναι οι τιμές του PCR test στην υπόλοιπη Ευρώπη

Συγκεκριμένα, κάποια εργαστήρια τοποθετούν τα διπλάσια δείγματα στα μηχανήματα που παίρνουν μόλις 48 δείγματα, με τα ίδια αντιδραστήρια. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις βάζουν πέντε στυλεούς με επίχρισμα από πέντε διαφορετικούς ανθρώπους, σε ένα μόνο φιαλίδιο, για το λεγόμενο pool testing.

Όμως, εάν κάποιος από όλους αυτούς είναι οριακά θετικός, μπορεί να εμφανιστεί ψευδώς αρνητικός επειδή αραιώνεται το δείγμα!

«Παίζεται» η τιμή των PCR tests

Όπως ανέφεραν πολίτες στο Star, η τιμή των PCR… ποικίλει. Εργαζόμενη σε κατάστημα αλλά και μια καθηγήτρια έχουν χρειαστεί να κάνουν αρκετές φορές μοριακό τεστ για τη δουλειά τους. Όπως λένε, τα PCR στην αγορά ξεκινούν από 30 ευρώ και κοστίζουν ακόμα και 40 η 47 ευρώ, που ειναι το πλαφόν. 

Συμφωνίες δήμων με εργαστήρια για PCR κάτω από 30 ευρώ
Την ίδια στιγμή, ορισμένοι δήμοι αγοράζουν ακόμα πιο οικονομικά τα PCR μετά από συμφωνίες - πακέτο με διαγνωστικά κέντρα. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δήμαρχος Χαλανδρίου, βρήκε πιστοποιημένο εργαστήριο, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα να κάνουν διαγνωστικά τεστ στην τιμή των 25 ευρώ. 

Τα τεστ αφορούν τους υπάλληλους του δήμου Χαλανδρίου, αλλά και τις ευπαθείς ομάδες, συνολικά γύρω στα 2.000 άτομα. Δεν επιβαρύνονται με το κόστος του τεστ, αφού το καλύπτει ο δήμος.


Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top