Self test: Τελευταία μέρα για τους μαθητές - «Υπάρχει απόθεμα για όλους»

Πόσα δωρεάν τεστ δικαιούνται μαθητές και εκπαιδευτικοί

Μέχρι σήμερα Σάββατο 8 Ιανουαρίου θα μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία τα self tests οι μαθητές όλων των βαθμίδων και οι εκπαιδευτικοί.

Σχολεία: Από σήμερα η διάθεση των self test – Πότε πρέπει να γίνουν

Εμβολιασμένοι και μη δικαιούνται πέντε δωρεάν self test για να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δύο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ελλείψεις διαγνωστικών τεστ σε πολλά φαρμακεία της χώρας. 

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν διατεθεί περισσότερα από 6 εκατομμύρια τεστ σε 1.287.000 δικαιούχους, δηλαδή 3 στους 4 μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν ήδη πάρει τα τεστ που τους αναλογούν. Ωστόσο, λόγω της υψηλής ζήτησης σημειώθηκαν κενά σε φαρμακεία και έως αργά το βράδυ και νωρίς σήμερα το πρωί έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες ανεφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαμακαποθήκες

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στην Ερτ, είπε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις, τονίζοντας ότι χθες Παρασκευή, υπήρχαν σε φαρμακαποθήκες 2 εκατ.

Εκτίμησε, ακόμα, ότι με τα self test των παιδιών για να πάνε σχολείο, θα βρεθούν περισσότερα θετικά κρούσματα, «πιθανότατα όμως η θετικότητα δεν θα είναι μεγαλύτερη». Εξήγησε ότι η θετικότητα είναι μεγάλη τις ημέρες των αργιών, καθώς οι περισσότεροι που κάνουν test έχουν συμπτώματα. Έφτασε στο 20% και 24%, ενώ τις άλλες μέρες η θετικότητα είναι στο 10%, «και πάλι υψηλή όμως», είπε η Μ. Γκάγκα.

Self test: Πότε πρέπει να τα κάνουν οι μαθητές – Πώς δηλώνουν το αποτέλεσμα

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, το self test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19

Self test: Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς

Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο ράπιντ τεστ και ένα self test – όλα με δική τους επιβάρυνση – την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα το ραπιντ τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1).Επισης, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και self test έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1).

Από την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής εκάστης εβδομάδας.

H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top