Έρχονται νέα μέτρα μετά το άνοιγμα των σχολείων

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και αλλαγές στην εστίαση

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Ο κύβος ερρίφθη. Στις 10 Ιανουαρίου οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων, ωστόσο η ανησυχία είναι μεγάλη για τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού που αναμένεται να υπάρξει. 

Επιτροπή: Άνοιγμα σχολείων με 3 έως 5 self test την εβδομάδα!

Κυβέρνηση και ειδικοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία πως πιθανόν να κλείσουν τα σχολεία λίγο μετά το άνοιγμά τους, αν τα κρούσματα κορωνοϊού στη μαθητική κοινότητα εκτοξευτούν στα ύψη. 

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Χθες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσαν τα νέα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν στα σχολεία από τις 10 Ιανουαρίου. 

Τζανάκης: «Αν ανοίξουν τα σχολεία, θα ξανακλείσουν σε 10 μέρες​​​​​»

Έτσι, για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test αντί για δύο , που θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.

Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Νέα μέτρα: Αναστέλλονται και οι σχολικές εκδρομές

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται αυξημένοι έλεγχοι σε όλο το τμήμα, ενώ θα ισχύουν τα εξής:

  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες , 2 δύο rapid και 1 self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των 2 σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.
  • Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.
  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: 2 rapid και 1 self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
  • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.
  • Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.

Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.

Μόσιαλος: Τι ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη κορωνοϊού από το Καμερούν

Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Aναστολή με 50%+1

Η λειτουργία τμήματος της σχολικής μονάδας αναστέλλεται όταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο 50% συν ένα του συνόλου των μαθητών που φοιτούν στο συγκεκριμένο τμήμα της σχολικής μονάδας.

Εκπαιδευτικοί

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο ράπιντ και ένα self test, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα.

Κορωνοϊός: «Βράζει» η Αττική με 19.828 νέα κρούσματα

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα. Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα αν χειροτερέψει η κατάσταση

Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τις διασωληνώσεις και τον αριθμό των νεκρών. Αυτοί θα κρίνουν και το αν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την ανακοπή του πέμπτου κύματος. 

Κορωνοϊός: «Μαύρο» ρεκόρ - 50.126 νέα κρούσματα σήμερα στη χώρα

Αυτή τη στιγμή στην Αττική η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 90%, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από τις ελλείψεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού που νοσούν από κορωνοϊό.

Θετικό είναι προς το παρόν το γεγονός ότι η έκρηξη κρουσμάτων δε συνοδεύεται από έκρηξη νοσηλειών. 

Μοριακό τεστ: «Η μείωση τιμής φέρνει κινδύνους για την αξιοπιστία τους»

Για μια ακόμα φορά το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο να στείλει φύλλα πορείας, αν χρειαστεί, σε ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν τυχόν κενά γιατρών που νοσούν στα δημόσια νοσοκομεία. 

Επίσης, αναμένεται και η διάθεση από ιδιωτικές κλινικές του 10% - 15% των απλών κλινών τους και συνεχίζεται η συνεργασία για τη διάθεση κλινών ΜΕΘ. 

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Αν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια και υπάρξει έκρηξη στους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες τα νέα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων στους ανοιχτούς χώρους εστίασης.
  • Κλείσιμο της εστίασης στις 23:00 το βράδυ, ακόμα και στις 22:00.
  • Επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους 50 ετών και άνω

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί και η επτάμηνη ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά τη δεύτερη δόση. Αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση μέσα στο διάστημα αυτό, θα θεωρείται ανεμβολίαστος και θα χάνει κάθε προνόμιο του εμβολιασμένου. 

Θεοφάνια με αυστηρούς ελέγχους

Τέλος τα Θεοφάνια θα εορταστούν φέτος, ακολουθώντας όλο το θρησκευτικό τελετουργικό, με τις εκκλησίες ανοιχτές και τη ρήψη του Σταυρού σε θάλασσες, ποτάμια και λίμνες. 

Μοριακό τεστ: Πλαφόν στα 47 ευρώ από την Πέμπτη

Ωστόσο, θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι ώστε να τηρούνται τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι πιστοί οφείλουν να προσέρχονται στους ναούς με αρνητικό rapid test και με χρήση μάσκας, ενώ και στους εξωτερικούς χώρους όπου θα γίνει η Τελετή για τον Αγιασμό των Υδάτων επιβάλλεται όλοι οι πιστοί να έχουν αποστάσεις μεταξύ τους και να φορούν διπλή ή υψηλής προστασίας μάσκα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top