Κάρμελ: Από πού πήρε το όνομά της η κακοκαιρία που θα «χτυπήσει» την Ελλάδα

Η ονομασία δόθηκε από την Ισραηλινή Μετεωρολογική Υπηρεσία

H πρόβλεψη του Θοδωρή Κολυδά για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Κάρμελ - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (16/12/21)

Η κακοκαιρία Κάρμελ έρχεται και στη χώρα μας, φέρνοντας πολικές θερμοκρασίες, κρύο, καταιγίδες ακόμα και χιόνια.

Έκτακτο δελτίο καιρού: Η κακοκαιρία «Κάρμελ» φέρνει χιόνια

Τα ισχυρά φαινόμενα που αναμένονται τις επόμενες ημέρες δε θα επηρεάσουν μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου προβλέπεται να σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής, έντονες καταιγίδες, σφοδροί άνεμοι και σημαντικό ύψος κύματος.

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η συγκεκριμένη ονομασία βρίσκεται στον κατάλογο των ονομάτων που προαποφασίστηκε από τους εταίρους ΝΑ Ευρώπης και είναι το τρίτο όνομα του καταλόγου. Η ονομασία δόθηκε από την Ισραηλινή Μετεωρολογική Υπηρεσία και το όνομα «Κάρμελ» παραπέμπει στο αντίστοιχο βιβλικό όρος.

Από που προέρχεται η λέξη «Κάρμελ»

Το όρος Κάρμηλος ή Κάρμελ, επίσης γνωστό στην αραβική ως όρος Μαρ Ελίας, είναι παράκτια οροσειρά στο βόρειο Ισραήλ που εκτείνεται από τη Μεσόγειο θάλασσα προς τα νοτιοανατολικά. Η οροσειρά έχει χαρακτηριστεί απόθεμα βιόσφαιρας της UNESCO. Εκεί βρίσκονται πολλές πόλεις, κυρίως η πόλη της Χάιφα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, που βρίσκεται στις βόρειες και δυτικές πλαγιές.

Η ετυμολογία και το ακριβές νόημα του ονόματος Κάρμηλος αμφισβητείται, αλλά μεγάλη πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων μελετητών θεωρούν ότι προέρχεται από τη σημιτική ρίζα krm, το οποίο το φέρνει κοντά στο ουσιαστικό כרם (κέρεμ), μια λέξη που σημαίνει «αμπελώνας». Η προσθήκη του επιθήματος «λ» είναι αρκετά συχνή στα εβραϊκά.

Η κοινή εξήγηση είναι ότι η εβραϊκή λέξη κάρμελ (כַּרְמֶל) σημαίνει φυτεία, οπωρώνας, κήπος ή παρόμοια. Ωστόσο, στο πλαίσιο της εβραϊκής Βίβλου, το ουσιαστικό κάρμελ φαίνεται να υποδηλώνει τα δάση και θαμνότοπους τυπικούς στον Κάρμηλο και άλλες περιοχές με μεσογειακό κλίμα στους Αγίους Τόπους, ένα ενδιάμεσο βιότοπο μεταξύ της ξηρής, ημι-ξηρής στέπας που ονομάζεται μιντμπάρ στα εβραϊκά και του για'αρ, ένα δάσος σαν εκείνο στα βουνά του Λιβάνου, με δέντρα υψηλού κορμού, όπως για παράδειγμα οι κέδροι. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top