Καιρός: «Μαστιγώνει» η κακοκαιρία –Εκκενώνεται χωριό στο Αγρίνιο

Χιόνια στη Μακεδονία - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Από το πρωί έχει ξεκινήσει η επέλαση της κακοκαιρίας, με τα φαινόμενα να είναι εντονότερα στη Δυτική Ελλάδα. Στο Αγρίνιο, ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, έδωσε εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου.

Η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Λυσιμάχεια έχει ανέβει επικίνδυνα, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να ζητήσει την προληπτική εκκένωση του οικισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους.

Καιρός: Κορυφώνεται η κακοκαιρία – Έντονα φαινόμενα και στην Αττική

Κακοκαιρία: «Φούσκωσαν» Καλαμάς και Αχέροντας στην Ήπειρο

Μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται επίσης στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στον νομό Θεσπρωτίας, όπου οι ποταμοί Καλαμάς και Αχέροντας βρίσκονται στα όρια της υπερχείλισης. 

Δείτε καθημερινά την πρόβλεψη του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Όσον αφορά στον Καλαμά, οι αρχές έχουν ανοίξει το φράγμα για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. 

Στις περιοχές όμως γύρω από τον ποταμό Αχέροντα, κυρίως στη Γλυκή και την Αμμουδιά, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς το ποτάμι έχει φουσκώσει αρκετά, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. 

Χάρτης που δείχνει το επίκεντρο της κακοκαιρίας

Όπως γράφει το epiruspost.gr έκλεισε νωρίτερα ο κόμβος Τερόβου της Ιόνιας Οδού λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.

Στην είσοδο και έξοδο έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία, ωστόσο κανονικά κινούνται τα οχήματα στην Ιόνια καθώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σε κατάσταση συναγερμού τίθενται και οι οικισμοί γύρω από τον Αχέροντα που, όπως μαρτυρούν οι εικόνες, είναι σε υπερχείλιση.

Αχέροντας

Υπερχείλισε ο ποταμός Αχέροντας - epiruspost.gr

Έντονα φαινόμενα επικρατούν και στο Ιόνιο, με θυελλώδεις ανέμους να πνέουν στην Κεφαλονιά που ξεπερνούν ακόμα και τα 8 μποφόρ. 

Καιρός: Πλημμύρισε η παραλιακή στο Ρίο

Προβλήματα έχουν προκληθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στο Ρίο, όπου η θάλασσα βγήκε στον δρόμο που πλημμύρισε για ακόμη μία φορά. Ο δρόμος έχει κλείσει αφού η κίνηση είναι αδύνατη.

Καιρός: Προβλήματα και στα Τρίκαλα

Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων προσπαθεί με 22 μηχανήματα να αντιμετωπίσει τις καταπτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό δίκτυο και τα νερά στο οδόστρωμα, ώστε να είναι πιο ασφαλείς οι μετακινήσεις. 

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς είναι σε ανοδική πορεία.

«Είμαστε σε εγρήγορση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα», τονίζει ο κ. Μιχαλάκης, ενώ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Κακοκαιρία: Διακοπές ρεύματος στην Κέρκυρα

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε σε αρκετες περιοχές στο κέντρο λόγω βλάβης σε καλώδιο στην οδό Κύπρου. Τα συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση. Επιπλέον, πολλές περιοχές του κεντρικού Δήμου βρίσκονται χωρίς ηλεκτροδότηση για πολλές ώρες.

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι πολλά και εκτεταμένα, καθώς λόγω των ισχυρότατων ανέμων έχουν προκληθεί βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Καιρός: Εικόνες κατακλυσμού στην Εύβοια

Θυελλώδεις άνεμοι έντασης 9 μποφόρ πνέουν στον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο με αποτέλεσμα να σχηματιστούν τεράστια κύματα που έφτασαν στις αυλές των σπιτιών και των καταστημάτων, στα Νέα Στύρα.

Οι ισχυροί άνεμοι ανέβασαν τη στάθμη του νερού και έτσι η θάλασσα κάλυψε το παραλιακό δρόμο στα Νέα Στύρα, όπου η κυκλοφορία γινόταν με μεγάλη δυσκολία. Οι δυνατοί άνεμοι και το κύμα έβγαλαν πέτρες και χαλίκια από τη θάλασσα τα οποία έχουν «πνίξει» τον δρόμο. Συνεργεία του Δήμου Καρύστου έσπευσαν στο σημείο για να καθαρίσουν το δρόμο από τα φερτά υλικά.

«Φούσκωσαν» ποταμοί και χείμαρροι στους δήμους Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα

Επικίνδυνα έχουν «φουσκώσει» οι ποταμοί και οι χείμαρροι στο δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Στεργίου, ενώ σημειώθηκε και μια κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα Μαράθου, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αντιμετώπισής της.

Καταπτώσεις βράχων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου σημειώθηκαν στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα, από την έντονη και συνεχή βροχόπτωση, καταπτώσεις, όπως τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος, οι οποίες έχουν καθαριστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ποταμοί "φουσκώνουν", χωρίς μέχρι τώρα να εμπνέουν ανησυχία. «Είμαστε σε ετοιμότητα και παρακολουθούμε την εξέλιξη των βροχοπτώσεων σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια Καρδίτσας», προσθέτει ο κ. Νάνος.

Σε πλήρη ετοιμότητα έχει θέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, το σύνολο του μηχανισμού που εμπλέκεται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην περιοχή τις επόμενες ώρες, με επίκεντρο την Δυτική Θεσσαλία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Με επιστολή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας καλεί τους Δήμους να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή στο πλαίσιο των γεωγραφικών αρμοδιοτήτων τους, με τα μηχανήματα που διαθέτουν σε διασπορά και ετοιμότητα για άμεση αναχώρηση.

Επιπλέον καλούνται οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και όσοι έχουν εργασίες στην ύπαιθρο να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας και για την ασφάλειά τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες.

Καιρός: Πού έβρεξε περισσότερο

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σύμφωνα με τα στοιχεία από τους οχτώ σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, καταγράφηκαν στα Θεοδώριανα Άρτας  και στα Δερβίζιανα Ιωάννίνων και στο Τέροβο.

Χιόνια στη Μακεδονία: Πού χρειάζονται αλυσίδες

Την ίδια ώρα χιόνια έπεσαν στη δυτική Μακεδονία, με αποτέλεσμα σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου να απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. 

Συγκεκριμένα από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

  • Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από το 34ο χλμ. έως το 45ο χλμ.
  • στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς-Αμυνταίου, από το 22ο χλμ. (Διασταύρωση Βασιλειάδας) έως το 35ο χλμ. (όρια Π.Ε. Φλώρινας).
  • Η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα του κάθετου άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο Εθνικό και λοιπό Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

  • Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, καθώς και σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από το 6ο χλμ. έως το 42ο χλμ.στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από το 42ο χλμ. διασταύρωση με οδό προς Συνοριακό Σταθμό Κρυσταλλοπηγής έως τον Συνοριακό Σταθμό Κρυσταλλοπηγήςστην Επαρχιακή Οδό Αετού-Νυμφαίου, από το 6ο χλμ. έως την Τοπική Κοινότητα Νυμφαίου
  • Η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα του κάθετου άξονα (Α-27) της Εγνατίας οδού Φλώρινας – Νίκης, καθώς και στο λοιπό Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Σε επιφυλακή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η τροποποίηση του δελτίου επιδείνωσης καιρού σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ενεργοποίησε τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ το βράδυ της Παρασκευής το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους των νησιών του Ιονίου, της Ηπείρου, περιοχών της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top