Κορωνοϊός: Έρχεται δύσκολος χειμώνας – Έκκληση για εμβολιασμούς

Οδεύουμε ολοταχώς προς το τέταρτο κύμα

Η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (20/10)

Όλο και πιο ζοφερή γίνεται η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά επίπεδα διμήνου. Οι ειδικοί καταβάλλουν απέλπιδες προσπάθειες για να πείσουν τους ανεμβολίαστους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους και προειδοποιούν ότι ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος. 

Σε φάση αναζωπύρωσης η πανδημία: Έντονη ανησυχία για τέταρτο κύμα

Χθες για τέταρτη συνεχόμενη μέρα τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 3.000, με τη Βόρεια Ελλάδα να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. 

Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3. 407 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 496 στη Θεσσαλονίκη και τα 703 στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία 347 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και ακόμη 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

Με μάσκα και αποστάσεις όλοι στις παρελάσεις φέτος

Ο καθηγητής Παθολογίας και λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μελέτης για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών στη χώρα μας, τόνισε με έμφαση πως μας περιμένει δύσκολος χειμώνας. 

Όπως είπε ενόψει της χειμερινή περιόδου η κυκλοφορία τόσο του κορωνοϊού, όσο κι άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων αναμένεται να «ξεφύγει». Εξήγησε επίσης ότι χάρη στους εμβολιασμούς αποφεύχθηκαν 8.400 θάνατοι,  5.560 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις.

Κορωνοϊός: 3.407 τα σημερινά κρούσματα - 34 θάνατοι και 347 διασωληνωμένοι

Παρ’ όλ’ αυτά, το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα μας δείχνει τον τελευταίο μήνα να έχει «κολλήσει» και καθημερινά να γίνονται μόνο μερικές χιλιάδες δόσεις. Κοινή πεποίθηση των επιστημόνων είναι πως αν είχαμε πετύχει 95% εμβολιαστική κάλυψη σε ηλικίες άνω των 50 ετών έως τα μέσα Ιουλίου θα είχαμε περίπου 1.200 λιγότερους θανάτους. 

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα, δυσκολεύει η κατάσταση στην Αττική

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ από τα 703 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στην Αττική, τα 217 ήταν στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα αγγίζει τα 400 την ημέρα, παρουσιάζοντας αυξητικές τάσεις. Ανησυχητική είναι επίσης η εικόνα στη Λάρισα, που το τελευταίο 24ωρο ξεπέρασε τα 200 κρούσματα.

ΠΟΥ: Παράταση της πανδημίας έως το τέλος του 2022

Αυξημένη διάδοση του κορωνοϊού και στην Ημαθία, με 123 κρούσματα, τη Μαγνησία με 136, την Πιερία με 94, την Πέλλα με 80 και τις Σέρρες με 94 νέα περιστατικά. Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, 126 διαγνώσεις, καταγράφει το τελευταίο 24ωρο και η Αχαΐα.

Μαγιορκίνης: Κάθε σύστημα έχει τις αντοχές του

Ενδεικτική είναι η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, ότι κάθε σύστημα έχει τις αντοχές του και γι’ αυτό θα πρέπει να το φροντίσουμε και να εμβολιαστούμε. 

Το τελευταίο διάστημα οι ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία της χώρας με κορωνοϊό είναι σταθερά περισσότεροι από εκείνους που παίρνουν εξιτήριο. Εκείνο που σημείωσαν μάλιστα οι επιστήμονες κατά την ενημέρωση της Πέμπτης είναι πως οι εισαγωγές ξεπερνούν πλέον τις 200 ανά ημέρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top