Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα από το οποίο πάσχει η Ντόρα Μπακογιάννη

Η βουλευτής της ΝΔ ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο facebook ότι έχει καρκίνο

Απόσπασμα από την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» σχετικά με την ανακοίνωση της Ντόρας Μπακογιάννη για την υγεία της (18/10/21)

Με καρκίνο σε αρχικό στάδιο διαγνώσθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως έκανε γνωστό η ίδια, πάσχει από πολλαπλό μυέλωμα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο

Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα

Το πολλαπλούν μυέλωμα ή πλασματοκυτταρικό μυέλωμα είναι κακοήθεια των πλασματοκυττάρων, ένα τύπο λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία παράγουν φυσιολογικά αντισώματα, σύμφωνα με το Wikipedia. Αρχικά δεν παρατηρούνται συμπτώματα, αλλά σε ύστερα στάδια της νόσου μπορεί να εμφανιστούν οστικά άλγη, αιμορραγία, συχνές λοιμώξεις και αναιμία. 

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή κακοήθους καρκίνου του νωτιαίου μυελού και ανήκει στα στην ομάδα των μη Hodgkin λεμφωμάτων. Είναι μια σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου που ευθύνεται για περίπου το 1% όλων των καρκίνων και για περίπου το 2% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μητρώων Καρκίνου, κάθε έτος εμφανίζονται 21.420 νέα περιστατικά πολλαπλού μυελώματος στην Ευρώπη, ενώ οι θάνατοι από αυτήν την ασθένεια είναι περίπου 15.000. Εκτιμάται ότι 60.000 άτομα στην Ευρώπη πάσχουν επί του παρόντος από αυτήν την ασθένεια (UICC).

Το πολλαπλούν μυέλωμα διαδιγνώσκεται με βάση την παρουσία των μη φυσιολογικών αντισωμάτων στο αίμα και στα ούρα, από βιοψία μυελού των οστών, η οποία θα αναδείξει την παρουσία των κακοηθών κυττάρων και η ιατρική απεικόνιση για βλάβες στα οστά. Ένα άλλο κοινό εύρημα είναι τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.

Οι περισσότεροι ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα είναι άνω των 60 ετών. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα νόσησης από αυτήν τη μορφή καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία. Εντούτοις, πολλά άτομα νεότερης ηλικίας πάσχουν επίσης από πολλαπλό μυέλωμα.

Με το πολλαπλό μυέλωμα, η μόνιμη ίαση είναι δυνατή μόνο σε περιπτώσεις τοπικής εμφάνισης (μονήρες πολλαπλό μυέλωμα) και, στους νεότερους ασθενείς, μετά από αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών (από κάποιο άλλο άτομο). Εκτός αυτού, το πολλαπλό μυέλωμα δεν είναι ιάσιμο με τις υπάρχουσες μεθόδους θεραπείας. Στόχος της θεραπείας είναι συνεπώς η παράταση της ζωής και η βελτιστοποίηση της ποιότητάς της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top