Καμπανάκι ειδικών για τα νέα μέτρα: Λάθος μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία

Φόβοι ότι ελήφθησαν πρόωρα

Διστακτικοί είναι οι επιστήμονες μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου υγείας για την άρση όλων των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω του κορωνοϊού για τους εμβολιασμένους πολίτες. 

Μπορεί με τα νέα μέτρα όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως να επιστρέφουν στην κανονικότητα, ωστόσο οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκφράζοντας φόβους για έξαρση των κρουσμάτων, αφού και οι εμβολιασμένοι μολύνονται από κορωνοϊό. 

Καπραβέλος: «Λάθος το μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία»

Για υπερβολικά μέτρα ελευθερίας έκανε λόγο ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος. 

Κορωνοϊός: Μέτρα ελευθερίας από το Σάββατο για εμβολιασμένους

«Δίνουν την εντύπωση ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλη από ανεμβολίαστους. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 15.000», είπε στο MEGA και πρόσθεσε: «Οι ανεμβολίαστοι πιέζουν το σύστημα υγείας, κινδυνεύουν, χάνουν τις ζωές τους. Στις μονάδες έχουμε και ένα 10% εμβολιασμένους. Η μετάλλαξη αυτή οδήγησε στο να υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση εμβολιασμού».

Πρότεινε επίσης να επεκταθεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για το ενδεχόμενο να γίνει η παρέλαση εξήγησε πως θα πρέπει να γίνει επανεκτίμηση, ώστε να δούμε αν πρέπει να γίνει παρουσία κόσμου. 

Λινού: «Τα νέα μέτρα μπορεί να φέρουν έξαρση κρουσμάτων»

Ενστάσεις για τα νέα μέτρα εξέφρασε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού. 

Κορωνοϊός: Μέτρα… ελευθερίας για τους εμβολιασμένους

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 οι ενστάσεις αυτές αφορούν αρχικά τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν τα μέτρα,καθώς, όπως είπε, θα έπρεπε να παρουσιαστούν ως παραίνεση για τους ανεμβολίαστους και στη συνέχεια ως επιβράβευση των εμβολιασμένων. 

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξει «περαιτέρω κοινωνικός διχασμός» ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Η κ. Λινού ξεκαθάρισε ότι οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και κυρίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην τήρηση των αποστάσεων και στη χρήση της μάσκας. 

Κορωνοϊός: Τεράστια αύξηση στα λύματα του Ρεθύμνου και της Λάρισας

Αφού παρατήρησε ότι οι περιορισμοί που αφορούν θέματα υγείας δεν μπορεί να είναι θέμα ποινών, εξέφρασε τον φόβο της ότι μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορεί μέσα στις 15 ημέρες που θα επαναξιολογηθούν να έχουμε μια έξαρση κρουσμάτων. 

«Νομίζω ότι οι 15 ημέρες είναι πολλές και μπορεί να βρεθούμε προ πολύ μεγάλης έξαρσης τότε. Όταν έχεις πολλούς ανθρώπους μαζί και σε κλειστό χώρο είναι μεγάλο πρόβλημα, τουλάχιστον να υπήρχε μια σύσταση για φυσικό αερισμό», είπε.

Παυλάκης: «Φοβάμαι το αλαλούμ στα κέντρα διασκέδασης»

Την ανησυχία εξέφρασε και ο γιατρός - ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

«Φοβάμαι ότι με το επίπεδο επιτήρησης που υπάρχει στα κέντρα διασκέδασης, αν παραμείνουν ανοιχτά όλη νύχτα θα επικρατήσει αλαλούμ», είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Παυλάκης παράλληλα τόνισε πως με 40% ανεμβολίαστους στην Ελλάδα δεν υπάρχει φοβερή προστασία,  ενώ εκτίμησε πως ο χειμώνας χωρίς εμβολιασμούς και μάσκες αναμένεται δύσκολος.

Τζανάκης: Να απαγορευτούν οι μετακινήσεις εκτός νομού στους ανεμβολίαστους

«Το να διακηρύσσεις ότι δε θα γίνουν lockdown είναι μονομερής αποκλεισμός, να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος και μετά ζητάμε συγγνώμη», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως είναι πρόωρο να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας, ενώ καθημερινά έχουμε πάνω από 2.000 κρούσματα και 30 θανάτους. 

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στην κριτική για πρόωρο βήμα προς την κανονικότητα, τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για τους εμβολιασμένους ήταν επιβεβλημένα, γιατί ενίοτε το μήνυμα που δινόταν με τους περιορισμούς για τους πλήρως εμβολιασμένους και τα τοπικά lockdown ήταν αντιφατικά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top