Αρνητές: Έως 5 χρόνια φυλακή η ποινή για τα fake news

Οι ιστοσελίδες και οι λογαριασμοί που εντοπίστηκαν από τη δίωξη

Αντιμέτωποι με τη φυλακή θα βρεθούν οι αρνητές, οι οποίοι διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν σελίδες και λογαριασμοί που διέδιδαν fake news

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο δικαστικός συντάκτης Κωνσταντίνος Γεώργιζας, οι ποινές που έρχονται για τους αρνητές είναι πολύ αυστηρές καθώς με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα στο άρθρο για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων πλέον προστατεύεται και η δημόσια υγεία.

Αντιεμβολιαστές: Δύο φόρουμ στο μικροσκόπιο των αρχών

Το επίμαχο άρθρο 191 αναφέρει ότι:

Όποιος δημόσια ή μέσω διαδικτύου διασπείρει ψευδείς ειδήσεις προκαλώντας ανησυχία ή φόβο στους πολίτες ή κλονίζοντας την εμπιστοσύνη τους στην εθνική οικονομία, την αμυντική ικανότητα της χώρας ή τη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση από 3 μήνες μέχρι 5 χρόνια και χρηματική ποινή. 

Αν η πράξη τελεστεί επανειλημμένα τότε η ελάχιστη ποινή φυλάκισης διπλασιάζεται και ανεβαίνει στους 6 μήνες ως 5 χρόνια. Φυλάκιση μέχρι έναν χρόνο θα επιβάλλουν τα δικαστήρια στους κατηγορούμενους που τέλεσαν το αδίκημα από αμέλεια.

αντιεμβολιαστής

Ομάδα αντιεμβολιαστών κατά τη διάρκεια πορείας στο Σύνταγμα - Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Αντιεμβολιαστές: Οι 4 ιστοσελίδες και οι 6 λογαριασμοί που περιλαμβάνονται στις δικογραφίες

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από όσους εκμεταλλεύονται το διαδίκτυο για να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για το εμβόλιο. Το πρώτο σκέλος της έρευνας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ολοκληρώθηκε και αποκάλυψε ενοχοποιητικά στοιχεία για τέσσερις ιστοσελίδες και για έξι λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες.

Μία από αυτές είναι η σελίδα «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς». Τα στελέχη της δίωξης αναζητούν τον διαχειριστή της ιστοσελίδας.

αντιεμβολιαστές Ελλάδα

Ένα από τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας, με το σύνταγμα της χώρας στα χέρια, παροτρύνει τον κόσμο να μην εμβολιαστεί, χαρακτηρίζοντας «αηδίες» το εμβόλιο: «Εδω είμαστε δεν έχουμε να κρύψουμε και να φοβηθούμε τίποτα. Δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε για τίποτα, η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Εδώ είμαι και σας περιμένω. Δε θα κάνουμε με το ζόρι ιατρικές πράξεις. Εμβόλια, μάσκες, rapid test, αηδίες είναι ιατρικές πράξεις. Το τι θα βάλω στο σώμα μου είναι θέμα δικό μου. Αυτόχθονες είμαστε όλοι σε αυτή τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτός από τους «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς», το Star εντόπισε και τους υπόλοιπους τρεις ιστότοπους οι οποίοι διερευνώνται για τα εξής αδικήματα: διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης.

  • Στη μια ιστοσελίδα εντοπίστηκε βίντεο με κεντρικό μήνυμα: «Θα δεχτείς τροποποιημένο νουκλεοσίδιο στο σώμα σου χωρίς να γνωρίζεις τις παρενέργειες μετα από  1ή 2 έτη του κορωνοεμβολίου; H αυτοκτονία οδηγεί στην αιώνια κόλαση την αθάνατη ψυχή»
  • Στις άλλες δυο οι αναρτήσεις μεταξύ άλλων αναφέρονται στο «φονικό εμβόλιο του Γκέιτς» και στον «QR Code» που λαμβάνει κάποιος που εμβολιάζεται.

H μέχρι στιγμής έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε ότι ένας από τους διαχειριστές των 10 ιστοσελίδων και προφίλ είναι από τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα πρόκειται για πρώην υποστηρικτή του Σώρρα, ο οποίος είχε συλληφθεί σε επεισόδια.

Μέχρι στιγμής έχουν σχηματιστεί δυο δικογραφίες και η έρευνα συνεχίζεται.

Δείτε στο βίντεο το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τις ιστοσελίδες και τους λογαριασμούς που περιλαμβάνονται στις δικογραφίες.


Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top