Ρόδος: Κατάσταση συναγερμού αύριο- Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς επιπέδου 5

Η ανακοίωση της ΓΓΠΠ για τις περιοχές που κινδυνεύουν με πυρκαγιές

Νίκος Χαρδαλιάς/ eurokinissi

Κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) και ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τα νησιά της ΠΕ Ρόδου σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

Έκκληση απευθύνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς προς τους πολίτες να είναι σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό και να αποφύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

 

Σε σχετική δήλωση ο κ. Χαρδαλιάς υπογραμμίζει: «Καλούμε τους συμπολίτες μας σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό!

  • Σε άμεση προληπτική λήψη μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος σύμφωνα με τις οδηγίες της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies). 
  • Σε αποφυγή οποιασδήποτε δραστηριότητας ή ενέργειας που μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς!
  • Σε διαρκή κινητοποίηση σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη και άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό 199 ή στο 112 αν αντιληφθούν καπνό ή φωτιά.
  • Αύριο και τις επόμενες ημέρες επιβάλλεται να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όλοι παρόντες, όλοι σε εγρήγορση και κινητοποίηση. Το Πυροσβεστικό Σώμα και όλες οι δυνάμεις και οι εμπλεκόμενοι φορείς Πολιτικής Προστασίας της χώρας βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή». 

Σημειώνεται ότι κατάσταση συναγερμού σημαίνει ότι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και όχι μόνο της Πυροσβεστικής τίθενται πλέον σε γενική επιφυλακή ανεξαρτήτως αν υπάρχει πυρκαγιά ή όχι που σημαίνει ότι όλοι οι υπάλληλοι των φορέων που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία βρίσκονται ανά πάσα στιγμή και μέχρι τη λήξη του συναγερμού στη διάθεση της Υπηρεσίας τους για άμεση κινητοποίηση αν χρειαστεί.
 
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε πολλές περιοχές της χώρας
Παράλληλα, για αύριο προβλέπεται και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε πολλές περιοχές της χώρας. 
Οι περιοχές για τις οποίες προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς είναι οι εξής: 
·  Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)
·  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
·  Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
·  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
·  Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας)
·  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
·  Περιφέρεια Αττικής
·  Περιφέρεια Πελοποννήσου
·  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
·  Περιφέρεια Κρήτης
·  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
·  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr .
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top