Τέλος οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους - Πότε θα πρέπει να τις φοράμε

Σήμερα οι αποφάσεις της Επιτροπής για τις μάσκες

Έρχεται το τέλος της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους τις επόμενες ημέρες. Ρεπορτάζ του Πέτρου Μποτσαράκου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (22/6) 

Η σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας φέρνει νέες «ελευθερίες» τις επόμενες ημέρες, με την επιτροπή των ειδικών να συνεδριάζει σήμερα, ώστε να αποφασίσει για την κατάργηση ή μη της χρήση μάσκας προστασίας στους εξωτερικούς χώρους.

Ήδη η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση της Τρίτης προϊδέασε για θετικές εξελίξεις στο μέτωπο αυτό: «Όλοι ελπίζουμε πως βρισκόμαστε κοντά σε αυτό, σε κάθε περίπτωση είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι ειδικοί. Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή των ειδικών».

Βγάζουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να «πετάξουμε» μια και καλή τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, κάτι που μάλλον θα ισχύει για όλους και όχι μόνο για τους εμβολιασμένους, αφού δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί ποιος έχει εμβολιαστεί και ποιος όχι.

Μάλιστα, το τέλος της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αναμένεται να τεθεί ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα ή το αργότερα την 1η Ιουλίου.

μάσκα τέλος

Τέλος στη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους έρχεται τις προσεχείς ημέρες. φώτο αρχείου Eurokinissi

Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα

Φυσικά η άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας δε θα ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά μόνο στους εξωτερικούς χώρους και όπου δεν υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός. 

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα απευθύνουν, κατά πληροφορίες, ισχυρή σύσταση οι πολίτες να φορούν μάσκα όπου υπάρχει πολύς κόσμος, όπως σε πλατείες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, γήπεδα, ΜΜΜ και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών με πλοία ή αεροπλάνα, όπως ίσχυε και πέρυσι το καλοκαίρι.

Φυσικά η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους δεν αίρεται σε αυτή τη φάση, αλλά θα εξεταστεί όταν προχωρήσει περαιτέρω το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

μάσκα εξωτερικοί χώροι

Κορωνοϊός: «Το 4ο κύμα θα αφορά τους ανεμβολίαστους

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ένα τέταρτο κύμα από το φθινόπωρο που θα αφορά κυρίως όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τι είπε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για το τέλος της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Βίντεο Σκάι

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, το 55% των εμβολιασμένων δεν είναι αρκετό για να λήξει για πάντα την επιδημία. «Πρέπει να πάμε σε υψηλότερα νούμερα. Και πρέπει να πάμε μέσα στο καλοκαίρι. Γιατί αν το καλοκαίρι χρειαζόμαστε 70%, τον Δεκέμβρη ή τον Νοέμβρη θα χρειαζόμαστε 80-85%», είπε μιλώντας την Τετάρτη το πρωί στον Σκάι.

Το τέταρτο κύμα θα έρθει σίγουρα και θα αφορά τους μη εμβολιασμένους ή τους ανοσοκατεσταλμένους που δε μπόρεσαν με το εμβόλιο να κάνουν πλήρη κάλυψη.

Όσον αφορά τους εμβολιασμένους είπε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά κάποιος, ενώ για τα αντισώματα ανέφερε ότι στο 6-9μηνο είναι γύρω στο 90%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις μάσκες, είπε ότι σταδιακά θα μπορέσουμε να τις βγάλουμε όπου δεν υπάρχει πολύς κόσμος. «Όταν υπήρχε η σύσταση να φοράμε τη μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός, ο κόσμος δεν τη φορούσε. Επομένως, έγινε υποχρεωτική. Όταν έχει λίγο κόσμο στον δρόμο, δεν είναι ανάγκη να φοράμε μάσκα. Επίσης, πλέον το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι μειωμένο», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top