Καλώς ήρθες καλοκαίρι! Σήμερα η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου

Ξεκινά επίσημα το καλοκαίρι - Πόσο διαρκεί η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου

Στιγμιότυπα από παλιότερους εορτασμούς του θερινού ηλιοστασίου σε όλο τον κόσμο

Η μεγαλύτερη μέρα του 2021 και η πρώτη επίσημη μέρα του καλοκαιριού έφτασε! Σήμερα, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, λαμβάνει  χώρα το θερινό ηλιοστάσιο.

Θερινό ηλιοστάσιο 2021: Πότε ξεκινά και επίσημα το καλοκαίρι

Από εδώ και πέρα, στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας, οι μέρες θα μικραίνουν σταδιακά. Στην αρχή ανεπαίσθητα και από τον Αύγουστο πιο αισθητά, ενώ οι νύχτες θα μεγαλώνουν αντίστοιχα. Από την άλλη, στο νότιο ημισφαίριο θα είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα (χειμερινό ηλιοστάσιο).

Στιγμιότυπο από ελληνικό νησί κατά την ανατολή του ήλιου- φωτογραφία από unsplash

Στιγμιότυπο από ελληνικό νησί κατά την ανατολή του ήλιου- φωτογραφία από unsplash

Θερινό ηλιοστάσιο: Πόσο διαρκεί η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου 

Ο ήλιος ανέτειλε σήμερα στις 06:02 και η δύση του θα γίνει στις 20:51. Έτσι, θα μείνει στον ουρανό για 14 ώρες και 48 λεπτά. Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες, που ορίζουν αστρονομικά τη διάρκεια των εποχών του έτους, συμβαίνουν επειδή οι ημέρες του έτους δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους.

Η αιτία είναι ότι η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση σχεδόν 23,4 μοιρών. Αν δεν υπήρχε αυτή η κλίση, δε θα υπήρχαν οι εποχές και η μέρα θα διαρκούσε πάντα 12 ώρες, ενώ ο Ήλιος θα ακολουθούσε κάθε μέρα το ίδιο «μονοπάτι» πάνω από τη Γη.

Εξαιτίας όμως της κλίσης του άξονα περιστροφής, τη μισή χρονιά (από την εαρινή έως την φθινοπωρινή ισημερία) το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο θερινό ηλιοστάσιο το οποίο συμβαίνει μεταξύ της 20ής και της 22ας Ιουνίου, ενώ την άλλη μισή χρονιά το νότιο ημισφαίριο «γέρνει» περισσότερο προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top