Όλη η Αθήνα ένα πλατό - Γυρίζονται έξι ταινίες στις γειτονιές της

Μετά το «Greek Freek» ακολουθούν διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές

Όλα όσα είπε ο Στάθης Καλογερόπουλος, διευθυντής του Athens Film Office 

Δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, έχει μπει το τελευταίο διάστημα η Αθήνα, κερδίζοντας ολοένα και υψηλότερη θέση στην οπτικοακουστική αγορά, παρά την πανδημία και τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός

«Από την αρχή του χρόνου λόγω της πανδημίας, η πρώτη μεγάλη παραγωγή που ξεκίνησε και γυρίζεται στην Αθήνα, είναι το “Greek Freak”, η ταινία της Disney για τη ζωή του σούπερ σταρ του NBA Γιάννη Aντετοκούνμπο. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή τρέχουν άλλες πέντε ταινίες, όπου η μικρότερη είναι μία ελληνική παραγωγή», είπε στο star.gr ο Στάθης Καλογερόπουλος, διευθυντής του Athens Film Office.

Ο Στάθης Καλογερόπουλος, διευθυντής του Athens Film Office, μίλησε για τις διεθνείς παραγωγές που κάνουν γυρίσματα στην Αθήνα

Ο Στάθης Καλογερόπουλος, διευθυντής του Athens Film Office, μίλησε για τις διεθνείς παραγωγές που κάνουν γυρίσματα στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μία σουηδική παραγωγή, μία από την Αυστραλία, ενώ πριν από δύο εβδομάδες τελείωσε τα γυρίσματα για την εκπομπή του και ο γνωστός Βρετανός σεφ Gordon Ramsay

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πλάνα από τα γυρίσματα της ταινίας για τη ζωή του

Την ίδια ώρα, όπως είπε, αναμένεται να ξεκινήσουν τουλάχιστον ακόμα τρεις μεγάλες παράγωγες από μεγάλα studio, καθώς η Paramount, το Amazon Prime και η Apple TV, έχουν επιλέξει την Αθήνα για να πραγματοποιήσουν γυρίσματα.

«Η πρώτη είναι μία καναδική παραγωγή. Είναι η τελευταία ταινία του David Cronenberg, ενώ οι άλλες δύο είναι η δεύτερη σεζόν της σειράς “Τεχεράνη”  η οποία γυρίστηκε πέρσι στην Αθήνα και αγοράστηκε από την Αpple και δύο επεισόδια της σειράς Jack Ryan του Αmazon Prime, το οποίο θα γυριστεί σχεδόν εξολοκλήρου στην Αθήνα», σημείωσε.

Στιγμιότυπο από τη σειρά Τεχεράνη, η οποία αναμένεται να συνεχίσει τα γυρίσματα για το νέο κύκλο της στην Αθήνα

Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, μεταμορφώθηκε για τις ανάγκες της σειράς Τεχεράνη, η οποία αναμένεται να συνεχίσει τα γυρίσματα για το νέο κύκλο της στην Αθήνα 

Όπως πρόσθεσε, ήδη κλείνονται παραγωγές για το 2022, ενώ είναι πιθανό, ακόμη και το καλοκαίρι, να ξεκινήσει γυρίσματα παραγωγή με τη συμμετοχή μεγάλου χολιγουντιανού ονόματος.

Στιγμιότυπο από γυρίσματα στην Αθήνα (φωτογραφία Athens Film Office)

Στιγμιότυπο από γυρίσματα διεθνών παραγωγών στην Αθήνα (φωτογραφία Athens Film Office)

Πώς η Αθήνα μετατρέπεται σε «Film Friendly City»

Βασικός στόχος του Γραφείου Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών Παραγωγών της Αθήνας, που πρόσφατα έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας, είναι να μετατρέψει την Αθήνα σε «Film Friendly City». Μέσα σε αυτό το διάστημα το Αthens Film Office έχει συνδράμει στα γυρίσματα περισσότερων από 40 διεθνών και ελληνικών οπτικοακουστικών παραγωγών, στην ελληνική πρωτεύουσα. 

Athens Film Office: Η Αθήνα καλωσορίζει διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές

«Εκτός από το «Greek Freak», έχουν εξυπηρετηθεί από το Athens Film Office και μικρότερου μεγέθους παραγωγές. Μικρότερες σε σχέση με το τι συμβαίνει τώρα, γιατί μέχρι πριν από τρία χρόνια αυτές θεωρούνταν τεράστιες...», σημείωσε ο κ. Καλογερόπουλος.

Σε εξέλιξη βρίσκονται στην Αθήνα τα γυρίσματα της ταινίας για τη ζωή του σούπερ σταρ του NBA, Γιάννη Αντετοκούνμπο

Σε εξέλιξη βρίσκονται στην Αθήνα τα γυρίσματα της ταινίας για τη ζωή του σούπερ σταρ του NBA, Γιάννη Αντετοκούνμπο

Όπως εξήγησε, δύο πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια στη στρατηγική της χώρας να προσελκύσει διεθνείς παραγωγές.

«Θεσπίστηκαν οικονομικά κίνητρα από την ελληνική Πολιτεία για την προσέλκυση παραγωγών, ενώ σημαντικό είναι ότι πλέον υπάρχει ένα σημείο επαφής με τις ξένες εταιρείες παραγωγής, για το συντονισμό και τη σωστή και ομαλή διεξαγωγή των γυρισμάτων», είπε.

Πρόσθεσε δε, ότι η βελτίωση της εξυπηρέτησης για τη διεξαγωγή γυρισμάτων είναι κάτι στο οποίο υστερούσε αρκετά η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια.

Η σειρά Τεχεράνη, γυρίστηκε σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας

Η σειρά Τεχεράνη, γυρίστηκε σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας (φωτογραφία Athens Film Office)

Το κέρδος από τις διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές για την Ελλάδα

Τα οικονομικά κινητά που προσφέρονται το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς παραγωγές, μέσα από το cash rebate, είναι μεγαλύτερα από ποτέ, επιστρέφοντας το 40% της δαπάνης η οποία γίνεται στην Ελλάδα. 

«Πάλι όμως η χώρα μας βγαίνει κερδισμένη, γιατί στην πραγματικότητα από τα 100 ευρώ, τα 60 μένουν στο κράτος. Από εκεί και πέρα, λόγω του μεγέθους των παραγώγων, υπάρχει η διαφήμιση της χώρας, όταν προβάλλονται τέτοιες ταινίες έξω, αλλά και η απασχόληση που παρέχουν στα συνεργεία, που ξαφνικά δημιουργούν ένα σημαντικό οικονομικό όφελος, χωρίς να προσμετρώνται και οι παρεμφερείς υπηρεσίες που αναπτύσσονται, όπως τα ξενοδοχεία, η εστίαση και οι μεταφορές», είπε ο κ. Καλογερόπουλος.

Athens Film Office: Στοιχεία για το cash rebate στη χώρα μας (στοιχεία από EKOME)

Στοιχεία για το cash rebate στη χώρα μας (στοιχεία από EKOME)

Όπως πρόσθεσε, το μόνιμο συνεργείο στην ταινία “Greek Freak” είναι γύρω στα 300 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτούς οι βοηθητικοί ηθοποιοί και όσοι ασχολούνται με τις μεταφορές.

Είναι λίγο δύσκολο να πεις με ένα απόλυτο νούμερο πόσοι απασχολούνται ακριβώς, αλλά είναι εκατοντάδες. Σε σχέση με τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα οι αμοιβές είναι πολύ καλύτερες αναλογικά.

«Η Αθήνα στον παγκόσμιο χάρτη των διεθνών παραγωγών»

Η παγκόσμια αναγνωρισιμότητα των μνημείων της Αθήνας, το κτιριακό της απόθεμα, αλλά και το κλίμα της, αποτελούν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, καθιστώντας την ιδανική, για να φιλοξενήσει μεγάλες παραγωγές.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλογερόπουλος, η Αθήνα πάντα είχε συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες πόλεις στο εξωτερικό, ωστόσο, μέχρι πρόσφατα ήταν μία εσωστρεφής αγορά. 

«Η κρίση οδήγησε τις εταιρείες παραγωγής να κινηθούν προς τα έξω και να προσελκύσουν ξένες παραγωγές για να επιβιώσουν. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε την Πολιτεία να θεσπίσει κίνητρα, ώστε να έρθουν μεγαλύτερες παραγωγές και σε τρίτο στάδιο θεσπίστηκαν δομές, όπως το Αthens Film Office, για να μπορούν να εξυπηρετούν και να συντονίζουν αυτές τις παραγωγές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και να εξασφαλίζουν την αδειοδότηση και να παρεμβαίνουν, όπου χρειάζεται, για να λυθούν θέματα γραφειοκρατίας», είπε.

Το Αthens Film Office δημιουδργήθηκε τον Μάρτιο του 2020 από τον Δήμο Αθηναίων, υπό την ομπρέλα της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ)

Το Αthens Film Office δημιουδργήθηκε τον Μάρτιο του 2020 από τον Δήμο Αθηναίων, υπό την ομπρέλα της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ)

Οι περιοχές της Αθήνας που μαγεύουν τα μεγάλα κινηματογραφικά Studio

Καθώς μεγάλες διεθνείς παραγωγές επιλέγουν την Αθήνα για να πραγματοποιήσουν τα γυρίσματά τους, η πόλη, με τα κτίρια και τους δρόμους της, μετατρέπεται σε ένα μεγάλο κινηματογραφικό πλατό.

«Ανάλογα με τις σεναριακές ανάγκες επιλέγονται περιοχές στο κέντρο της Αθήνας που καλύπτουν το σενάριο. Μπορεί να είναι περιοχές που εμείς θεωρούμε υποβαθμισμένες, αλλά τελικά το σινεμά κάνει το μειονέκτημα, πλεονέκτημα. Προφανώς επιλέγονται και οι κλασικές και εμβληματικές περιοχές της πόλης, όπως το Ιστορικό Κέντρο, η Πλάκα κτλ.», σημείωσε ο κ. Καλογερόπουλος.

Το γήπεδο του Τρίτωνα στα Σεπόλια μετατράπηκε σε κινηματογραφικό σετ για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας για τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Το γήπεδο του Τρίτωνα στα Σεπόλια μετατράπηκε σε κινηματογραφικό σετ για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας για τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Όπως αποκάλυψε, τα γυρίσματα της ταινίας για τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο τελείωσαν στα Σεπόλια, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν γυρίσματα και σε άλλες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, όπως η Πλατεία Κοτζιά, η Ομόνοια, αλλά και σε περιοχές του Ιστορικού Κέντρου.

«Στόχος μας για το επόμενο έτος είναι να προσελκύσουμε μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες»

Σύμφωνα με τον κ. Καλογερόπουλο, μία σημαντική αγορά που δε θα πρέπει να παραβλέπουμε όταν μιλάμε για διεθνείς παραγωγές, είναι αυτή της διαφήμισης.  

«Η διαφήμιση αφήνει περισσότερα χρήματα αναλογικά με τις ημέρες γυρισμάτων σε σχέση με τον κινηματογράφο. Είναι μία αγορά που θέλουμε να αναπτύξουμε ούτως ή άλλως από του χρόνου, ώστε να προσελκύσουμε και μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες», σημείωσε, αναφέροντας ως παράδειγμα τη διαφήμιση γνωστού φυσικού μεταλλικού ανθρακούχου νερού, που γυρίστηκε πέρυσι στην πλατεία Κοτζιά.

Η παγκόσμια καμπάνια γνωστού φυσικού μεταλλικού ανθρακούχου νερού, γυρίστηκε πέρυσι στην πλατεία Κοτζιά

Η παγκόσμια καμπάνια γνωστού φυσικού μεταλλικού ανθρακούχου νερού, γυρίστηκε πέρυσι στην πλατεία Κοτζιά

«Υπάρχει έλλειψη συνεργείων. Θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ περισσότερες παραγωγές»

Όπως ανέφερε ο κ. Καλογερόπουλος, αν και υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από τις παραγωγές για ανθρώπινο εργατικό δυναμικό, μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη συνεργείων.

Η πολύ μεγάλη ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί αυτή τη στιγμή. Διαφορετικά θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ περισσότερες παραγωγές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, σχεδιάζει κάποια εκπαιδευτικά σεμινάρια από το Σεπτέμβριο.

Στα γυρίσματα της ταινίας για την ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο βρέθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης

Στα γυρίσματα της ταινίας για την ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο βρέθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης

«Τα σεμινάρια θα απευθύνονται είτε τους υπάρχοντες τεχνικούς, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν σε πιο απαιτητικές διαδικασίες που ακολουθούνται στις μεγάλες παραγωγές, είτε σε ανέργους, οι οποίοι θέλουν να εκπαιδευτούν για να μπορέσουν να βρουν δουλειά στις παραγωγές που έρχονται», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top