Γάμοι 2021: «Σχεδόν sold out τα κέντρα δεξιώσεων το καλοκαίρι»

Τι λένε επιχειρηματίες για τις τιμές και τις προκαταβολές στο star.gr

Όλα όσα είπε ο Βασίλης Σαμιωτάκης, ιδιοκτήτης της ομώνυμης εταιρείας catering στη Θεσσαλονίκη

Αν και αίνιγμα παραμένει για την ώρα η ακριβής ημερομηνία έναρξης των δεξιώσεων, το ωράριο που θα τηρηθεί και ο αριθμός των καλεσμένων στους γάμους, μεγάλες πληρότητες καταγράφουν ήδη τα κέντρα δεξιώσεων για το καλοκαίρι, ενώ ελάχιστες είναι πλέον οι διαθέσιμες ημερομηνίες, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

«Από τις 15 Ιουνίου και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, που συνήθως δουλεύουμε, είναι ασφυκτικά γεμάτο το πρόγραμμά μας. Παραδοσιακά η καλύτερη σεζόν για εμάς είναι τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Αυγούστου και τα δύο πρώτα του Σεπτεμβρίου, τα οποία είναι σχεδόν σε όλους συναδέλφους sold-out», είπε στο star.gr o Βασίλης Σαμιωτάκης, ιδιοκτήτης της ομώνυμης εταιρείας catering.

Ο Βασίλης Σαμιωτάκης, ιδιοκτήτης εταιρείας catering στη Θεσσαλονίκη 

Όπως πρόσθεσε, υπήρξε μια πολύ μεγάλη αύξηση στη ζήτηση για κρατήσεις από το Φεβρουάριο και έπειτα, μετά την εκτίμηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη από το βήμα της Βουλής, ότι οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως τα κτήματα και οι εταιρείες catering θα επαναλειτουργήσουν στις αρχές Μαΐου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση αυξήθηκε ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, μετά και το άνοιγμα της εστίασης.

Από 15/5 τέλος στα sms μετακίνησης και με διευρυμένο ωράριο η εστίαση

Την ίδια εικόνα για τις αυξημένες κρατήσεις, μετέφερε στο star.gr και ο Γαλάνης Μιχόπουλος, ιδιοκτήτης του Πολυχώρου Ονείρων στο Μαρκόπουλο και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιοκτητών Κτημάτων & Catering (ΕΝΙΚΚ).

«Ελάχιστες είναι πλέον οι διαθέσιμες ημερομηνίες στα κτήματα της Αττικής, καθώς οι περσινές μεταφορές εκδηλώσεων και η φετινή ζήτηση έχουν αυξήσει τις κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι», είπε.

Ο Πολυχώρος Ονείρων στο Μαρκόπουλο (φωτογραφία Γ.Μιχόπουλος)

Αναφερόμενος στο χρόνο ανοίγματος των χώρων δεξιώσεων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός έχουν προσδιορίσει το άνοιγμά τους περί τα τέλη Μαΐου, ενώ όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας τους, φαίνεται να προκρίνεται το υπάρχον σχέδιο που εφαρμόζεται στον κλάδο της εστίασης. 

«Αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρχει ο περσινός κόφτης στον αριθμό των καλεσμένων και κάθε χώρος θα υποδέχεται αριθμό προσκεκλημένων ανάλογα με την άδεια λειτουργίας του και τα τετραγωνικά μέτρα», εξήγησε.

Στιγμιότυπο από γάμο στον Πολυχώρο Ονείρων (φωτογραφία Γ.Μιχόπουλος)

«Κάνουν κρατήσεις στα κτήματα οι μελλόνυμφοι, αλλά οι ημερομηνίες είναι... υπό αναθεώρηση»

Σε κάθε περίπτωση, τόσο τα ζευγάρια που επιθυμούν να ανεβούν τα σκαλιά της εκκλησίας φέτος το καλοκαίρι, όσο και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες του κλάδου, βρίσκονται για την ώρα σε αναμονή για τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

«Ναι μεν υπάρχουν κρατήσεις, αλλά οι ημερομηνίες είναι υπό αναθεώρηση…», σημείωσε με νόημα ο κ. Σαμιωτάκης.

Catering σε εκδήλωση 

«Ήδη, σε συνεννόηση με τα ζευγάρια που είχαν κλείσει τον χώρο μας στις αρχές Μαΐου, έχουμε προχωρήσει σε μετάθεση των ημερομηνιών μέσα στο καλοκαίρι», ανέφερε και ο κ. Μιχόπουλος. 

Εστίαση: Δε θα πληρώνουν πρόστιμο όσοι φεύγουν από εστιατόριο στις 23:00

«Αν το ωράριο στα κέντρα ισχύσει έως τα μεσάνυχτα, θα είναι αποτρεπτικό για το ζευγάρι»

Σύμφωνα με τον κ. Σαμιωτάκη, αν ισχύσει το ίδιο καθεστώς με πέρυσι, το ωράριο στα κέντρα δεξιώσεων θα είναι αρχικά έως τις 12 τα μεσάνυχτα, γεγονός που αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για κάποιον που θέλει να πραγματοποιήσει μία εκδήλωση.

«Φανταστείτε να έρθει κάποιος από το εξωτερικό, να ρίξει ένα κάρο λεφτά να έρθει στην Ελλάδα για να κάνει τον γάμο του και να κλείσουμε το κέντρο τις 12 το βράδυ. Είναι λίγο αποτρεπτικό», εξήγησε.

Όπως εκτίμησε, σταδιακά, όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί θα απελευθερώνεται και το ωράριο.

«Αρκεί να μην έχουμε τα περσινά τα έκτροπα, που μέσα από γάμους είχαμε πάρα πολλά κρούσματα», συμπλήρωσε.

«Tα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Αυγούστου και τα δύο πρώτα του Σεπτεμβρίου, είναι σχεδόν σε όλους συναδέλφους sold-out», είπε ο κ. Σαμιωτάκης

Τι ισχύει με τις τιμές και τις προκαταβολές για τα κέντρα και τους χώρους δεξιώσεων

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, αμετάβλητες παραμένουν οι τιμές για τις δεξιώσεις και το catering, ενώ ως προς το θέμα των προκαταβολών, έρευνα του star.gr έδειξε ότι κάθε επιχείρηση φαίνεται να εφαρμόζει τη δική της πολιτική.

«Οι τιμές δεν έχουν αλλάξει ούτε πάνω, ούτε κάτω. Εμείς σαν εταιρεία αποφασίσαμε φέτος να μη ζητήσουμε προκαταβολές. Στα συμφωνητικά που υπογράφουμε με τους πελάτες μας αναγράφεται ότι αν ακυρωθεί ο γάμος χωρίς την υπαιτιότητα της επιχείρησης, τότε δεν επιστρέφεται η προκαταβολή. Είπαμε να κρατήσουμε ένα πιο χαλαρό προφίλ και να μην κάνουμε συμφωνητικά μέχρι να δοθούν οι τελικές οδηγίες για το πώς θα δουλέψουμε», είπε ο κ. Σαμιωτάκης.

Catering σε εκδήλωση γάμου 

«Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή σεζόν»

Παρά την ανησυχία που επικρατεί, όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο των δεξιώσεων έχουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή σεζόν. Όπως εξήγησε ο κ. Σαμιωτάκης, αυτή εδράζεται στο γεγονός ότι πέρα από τους φετινούς προγραμματισμένους γάμους κτλ, υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός εκδηλώσεων που ακυρώθηκαν πέρυσι. 

Πιστεύω ότι θα είμαστε καλύτερα από πέρσι. Δουλέψαμε ελάχιστα, με όριο τα 50 άτομα. Κοινή συναινέσει με τους πελάτες, αποφασίσαμε να μεταφέρουμε τις εκδηλώσεις τους τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πτώση του τζίρου σε όσους ασχολούνται αμιγώς με δεξιώσεις, φτάνει ακόμη και το 90%. 

«Με εξαίρεση τους τρεις μήνες που δουλέψαμε το καλοκαίρι, είμαστε κλειστά από πέρυσι τον Μάρτιο», τόνισε.

Self test: Υψηλό το κόστος για τις επιχειρήσεις, λένε εργοδότες στο star.gr

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος αναγνώρισε ότι ο κλάδος έλαβε κρατικές επιδοτήσεις και επιστρεπτέες προκαταβολές τις οποίες τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες «έριξαν» στις επιχειρήσεις τους.

«Ο κλάδος πήρε κάποια χρήματα. Λίγα... πολλά… δεν έχει σημασία. Όλοι από όσο βλέπω τα επενδύσαμε πάλι στην επιχείρηση για να μπορέσουμε να είμαστε πιο έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε αυτό που έρχεται», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top