Παιδικοί σταθμοί: Πότε θα λειτουργήσουν- Γιατί δεν ανοίγουν τη Δευτέρα 10/5

Με μάσκες και self tests η επιστροφή των μαθητών

Με self tests η επιστροφή στα σχολεία τη Δευτέρα 10 Μαΐου. Βίντεο: Μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων Star (5/5)

Σε περίπου 10 ημέρες αναμένεται αναμένεται να επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου θα εξηγήσει πώς θα ανοίξει η διαδικασία σταδιακά.

Δεν ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί στις 10 Μαΐου

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή των ειδικών αποφάσισε να μην ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί τη Δευτέρα 10 Μαΐου μαζί με τις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, αφού θεώρησε ότι τα μέτρα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία (χρήση μάσκας και διενέργεια self test) δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν σε ηλικίες 0-4 ετών.

Ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα – Τα μέτρα που ισχύουν για τους μαθητές

Στα θρανία επιστρέφουν από Δευτέρα οι μαθητές των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των γυμνασίων, μαζί με εκείνους των Λυκείων με υποχρεωτικά self tests δύο φορές την εβδομάδα και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν από τη Δευτέρα - Όλα τα μέτρα

Το αποτέλεσμα του self test θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και στη συνέχεια θα εκδίδεται η σχολική κάρτα του μαθητή εφόσον αυτό είναι αρνητικό.

Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους τις σχολικές τους κάρτες και να τις δείξουν στους εκπαιδευτικούς τους κατά την είσοδό τους στην τάξη, διαφορετικά δε θα γίνονται δεκτοί στο μάθημα. Σε περίπτωση που δεν το κάνουν θα παίρνουν απουσία και θα αποχωρούν από το σχολείο. 

Τα υπόλοιπα μέτρα που ισχύουν στα σχολεία από τη Δευτέρα είναι:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες
  • Σταθερές ομάδες μαθητών στα αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.
  • Χρήση αντισηπτικών
  • Σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων
  • Τακτικοί αερισμοί των χώρων
  • Ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Σχολεία: Τι γίνεται σε περίπτωση που το self test βγει θετικό

Στην περίπτωση που το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές - εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Σημειώνεται ότι οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό test δε θα προσμετρώνται. Τα επαναληπτικά test πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top