Εμβόλιο AstraZeneca για γυναίκες 30 - 39 ετών: Η εναλλακτική λύση

Τι μπορούν να κάνουν όσες είναι έγκυες ή θέλουν να εμβολιαστούν με mRNA

Αισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα είναι ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Εκτιμά ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε επιτύχει την ανοσία της αγέλης και μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. 

Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40 έως 44 ετών. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους ήδη έχουν προγραμματιστεί 22.000 ραντεβού (από τους 40-44) και 115.000 από πολίτες ηλικιών 30-39 μέχρι χθες. 

Το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για πολίτες ηλικίας 45 - 49 ετών

Είπε ακόμη ότι «είναι πιθανό από τα μέσα Ιουνίου ή προς το τέλος Ιουνίου να ανοίξει η ηλικιακή ομάδα των 18-30». 

Εμβόλιο AstraZeneca για γυναίκες 30 – 39 ετών

Tην ίδια ώρα, επικρατεί ένας προβληματισμός σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού των γυναικών της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς οι ηλικίες αυτές είναι αναπαραγωγικές κι έχει συστηθεί στάση αναμονής για τις έγκυες ή για όσες γυναίκες πρόκειται να τεκνοποιήσουν. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι αυτή η σύσταση υπάρχει, όχι γιατί δεν είναι ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά γιατί δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επιστημονικά δεδομένα

AstraZeneca: «Στάση αναμονής» για τον εμβολιασμό εγκύων

Ωστόσο, ο εμβολιασμός στις έγκυες συστήνεται με mRNA εμβόλια. Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος εξήγησε ότι οι γυναίκες που επέλεξαν να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, θα μπορούν να εμβολιαστούν με εμβόλια mRNA, όταν ανοίξουν οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού με όλα τα εμβόλια, που θα γίνει σε λίγο χρονικό διάστημα. «Το πότε θα εξαρτηθεί και από το πώς έχουν πάει οι εμβολιασμοί και από τον προγραμματισμό των προηγούμενων ημερών, καθώς και από τις έγκαιρες παραδόσεις των εμβολίων που περιμένουμε» σημείωσε.

Μόσιαλος: Δεν κινδυνεύουν οι έγκυες από τον εμβολιασμό για Covid-19

Ο πολίτης μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία και τον τόπο εμβολιασμού της β’ δόσης

Ο κ. Θεμιστοκλέους πρόσθεσε επίσης ότι ο πολίτης μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία εμβολιασμού με τη β΄ δόση της AstraZeneca, κι από 12 εβδομάδες που ήταν αρχικά, να γίνει στις 8 εβδομάδες. Όσον αφορά στην τοποθεσία που μπορεί να γίνει το ραντεβού με τη β’ δόση, το σύστημα υποστηρίζει την αλλαγή. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό θα έχει να κάνει με τα αποθέματα εμβολίων AstraZeneca που θα υπάρχουν στα εμβολιαστικά κέντρα των νησιών ή της επαρχίας.

Μιλώντας για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν είπε ότι «εξετάζεται ο κατ' οίκον εμβολιασμός για τους 80 - 89 και η β' δόση στο εξοχικό. Εντός του Μαΐου αναμένονται ανακοινώσεις για τον κατ' οίκον εμβολιασμό» είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top