Τατόι: Προχωρά η ανάπλαση του Βασιλικού Κτήματος - Τι περιλαμβάνει η μελέτη

Εντυπωσιακές εικόνες από το εσωτερικό και εξωτερικό των Ανακτόρων

Εντυπωσιακές εικόνες από το εσωτερικό και εξωτερικό των Βασιλικών Ανακτόρων στο Τατόι.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε σήμερα για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για τον συντονισμό της ανάδειξης και αξιοποίησης του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.

Τατόι: Προχωρά το σχέδιο ανάπλασης του βασιλικού κτήματος

Η Επιτροπή είναι αρμόδια για τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την επιτάχυνση του συνόλου των ενεργειών που απαιτούνται για την αποκατάσταση και ανάδειξη του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, σύμφωνα με την εγκριθείσα μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

Οι θησαυροί του Τατοϊου - Άγνωστες ιστορίες από τα πρώην βασιλικά ανάκτορα

Η μελέτη διαμορφώνει μια οριστική πρόταση για την ανάπτυξη του Κτήματος Τατοΐου, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό προορισμό σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, ελκυστικό για όλες τις ηλικίες, κατά την διάρκεια όλου του έτους, μέσω φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την βιωσιμότητά του. 

Τατόι ανάκτορα

Για τη διαμόρφωση και κυρίως την υλοποίηση του σχεδίου τέθηκαν οι εξής βασικές αρχές: Σεβασμός στην Ιστορία, το Περιβάλλον και τηνΚοινωνία με την εξασφάλιση των παρακάτω παραμέτρων:

  • Διάσωση και αποκατάσταση κτιρίων και ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων και αγροτικών δραστηριοτήτων του κτήματος.
  • Προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του δασικού οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας στο σύνολο της έκτασης.
  • Ισορροπία και συνέργεια μεταξύ του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και του Κτήματος.
  • Προσβασιμότητα και ανάπτυξη χρήσεων για μεγάλο εύρος κοινού.

κτήμα Τατόι

Το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου από ψηλά! AP Images

Κτίριο Τατοΐου: Η αρχιτεκτονική δομή του βασιλικού ανακτόρου

Στο ισόγειο, διατηρείται η κεντρική είσοδος στη βόρεια όψη του κτιρίου, δεδομένου ότι αντιστοιχεί στην εποχή της υφιστάμενης διαμόρφωσης του χώρου της κύριας εισόδου με το κλιμακοστάσιο. 

κτήμα Τατόι φωτογραφίες

Επί Γεωργίου Α’ ο χώρος αυτός ήταν μικρότερος και η κλίμακα ανόδου στον Α’ όροφο ήταν διαφορετική. Διατηρείται και αποκαθίσταται το στέγαστρο της κεντρικής εισόδου, στην υφιστάμενη μορφή του, με τα υφιστάμενα μεταλλικά φουρούσια, καθώς αναφέρεται στην ίδια χρονική περίοδο με την κεντρική είσοδο. Διαμορφώνεται η είσοδος και για ΑμεΑ.

ανάκτορο Τατόι

Διατηρείται η κλίμακα που οδηγεί από το ισόγειο στη στάθμη του υπογείου, πλησίον του αναβατορίου τροφίμων, για λόγους μουσειολογικούς, καθώς από την σκάλα αυτή, σε συνδυασμό με το αναβατόριο, γινόταν η επικοινωνία από την κουζίνα (υπόγειο) στο ισόγειο. Επίσης, για μουσειολογικούς λόγους διατηρείται η κλίμακα που οδηγούσε από το γραφείο του ισογείου, στα υπνοδωμάτια, στον Α΄ όροφο.

ανάκτορα Τατόι εσωτερικό

Στον Α’ όροφο, αναδιαμορφώνεται ο χώρος γύρω από την ξύλινη κλίμακα. Παραμένουν τα μεγάλα παράθυρα στη νότια όψη του κτιρίου. Επισημαίνεται ότι για την περίοδο του Γεωργίου Α’, υπάρχει φωτογραφικό υλικό για τους εσωτερικούς χώρους του ισογείου, κυρίως από το γραφείο του Γεωργίου Α’, το σαλόνι και στους χώρους της νότιας πλευράς του κτιρίου.

Στον Β’ όροφο (σοφίτα), διατηρείται το σύνολο των υφιστάμενων φεγγιτών, εκτός από δύο, οι οποίοι καταργούνται, καθώς προβλέπεται η επαναφορά του δυτικού αετώματος της στέγης.

Τατόι παλάτι εσωτερικό

Πρόκειται για κτήριο λιθόκτιστο, μήκους 72 μέτρων και μέγιστου πλάτους 16 μέτρων περίπου, το οποίο αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα :

  • Υπόγειο επιφανείας 1220,30τ.μ.
  • Ισόγειο επιφανείας 1017,27τ.μ.
  • Όροφο επιφανείας 963,86 τ.μ. και
  • Σοφίτα επιφανείας 842,86 τ.μ.

Το κτίριο αποτελείται από δύο κύριες πτέρυγες, την ανατολική και τη δυτική, και επιστεγάζεται με ξύλινη κεραμοσκεπή. Η μεγάλη τραπεζαρία, στο ισόγειο, αποτελούσε το διαχωριστικό όριο μεταξύ των δύο πτερύγων.

Τατόι παλιά φωτογραφία

Τα Ακάκτορα Τατοΐου το 1965. Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η σημερινή εικόνα του ανακτόρου είναι προϊόν μετατροπών και τροποποιήσεων που έγιναν από την τ. βασιλική οικογένεια για πρακτικούς, αισθητικούς και για λόγους εκσυγχρονισμού. 

Το έτος 1967 το ανάκτορο σφραγίστηκε οριστικά και παραμένει κλειστό έως και σήμερα.

βασιλικοί τάφοι Τατόι

Βασιλικοί τάφοι εντός του Κτήματος Τατοΐου. Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top