Οι θησαυροί του Τατοϊου - Άγνωστες ιστορίες από τα πρώην βασιλικά ανάκτορα

Περνούν από την εγκατάλειψη στην αξιοποίηση

Δείτε στο video την αυτοψία που είχε κάνει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star στα πρώην βασιλικά ανάκτορα

Σπάνια φυσική ομορφιά μέσα σε 42 στρέμματα περιλαμβάνουν τα πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι. Κτίρια παρατημένα στην τύχη τους αλλά γεμάτα από ένα κομμάτι ελληνικής ιστορίας, χιλιάδες πολυτελή αντικείμενα σφραγισμένα σε κοντέινερς και στους στάβλους με τις άμαξες, είναι η ανυπολόγιστης αξίας πολιτιστική «περιουσία» του Τατοϊου.

Τατόι: «Ζωή» στα πρώην βασιλικά ανάκτορα

Η περιοχή αναμένεται σύντομα να περάσει από την εγκατάλειψη στην αξιοποίηση, μετά τη συνάντηση του  πρωθυπουργού με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία και δρομολογεί καταιγιστικές εξελίξεις.

Η ανακατασκευή και η δημιουργία ενός μουσείου με τα εκθέματα που φυλάσσονται, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια τεράστια πηγή εσόδων και ένα ιδιόμορφο θεματικό τουρισμό.   

Το Τατόι είχε αγοραστεί με χρήματα προίκας

Εκτός από την πλούσια κληρονομιά το κτήμα του Τατοίου έχει να «διηγηθεί» και μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, την οποία διηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος των «Φίλων του κτήματος Τατοΐου Βασίλης Κουτσαβλής.

Ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α΄δίνοντας ένα ποσό 300.000 δραχμών τότε που είχε από την προίκα της συζύγου του, Όλγας Κονσταντίνοβα Ρομανόφ, αγόρασε από την οικογένεια Σούτσου τα 35.000 στρέμματα για να κτίσει τη θερινή του κατοικία.

Μάλιστα φέρεται να είναι ο ίδιος ο Ερνέστος Τσίλλερ που υπέδειξε στον τότε βασιλιά το Τατόι -για το οποίο γνώριζε ότι ο Σούτσος πρόθυμος θα πωλούσε- εκθειάζοντάς του το κλίμα, την ύπαρξη σε αυτό άφθονου νερού καθώς και την άμεση επικοινωνία του με την πρωτεύουσα.

Με το που αγοράστηκε το Τατόι, το πρώτο πράγμα που έκανε η Όλγα Κονσταντίνοβα Ρομανόφ, ήταν να χτίσει το βασιλικό παρεκκλήσιο, τον ναό του Προφήτη Ηλία.

Ο εκνευρισμός του Βασιλιά Γεώργιου με τον Τσίλερ

«Ο Τσίλερ αναλαμβάνει το σχεδιασμό των ανακτόρων αλλά στο πρώτο σχέδιο εξοργίζεται ο Γεώργιος ο Α' καθώς ο Τσίλερ παρουσιάζει ένα κτίριο τεραστίων διαστάσεων (τα σχέδια αυτά φυλάσσονται στα αρχεία της ελληνικής πινακοθήκης), επιθυμούσε κάτι πιο μικρό καθώς δεν χαρακτηριζόταν μεγαλομανής και δεν πρόβαλλε τα πλούτη. Το δεύτερο σχέδιο του Τσίλερ είναι ένα μικρότερο ελληνο-ελβετικού ρυθμού» εξηγεί ο Πρόεδρος των Φίλων, κ. Κουτσαβλής.

Το 1924 το κτήμα περνά στο Ελληνικό Δημόσιο

Όταν η Ελλάδα ανακηρύχτηκε αβασίλευτη δημοκρατία, ολόκληρη η έκταση περνάει στο ελληνικό Δημόσιο για πρώτη φορά. «Τότε, αντί να  το αφήσει το ελληνικό Δημόσιο να ρημάξει όπως έγινε εδώ τα τελευταία 30 χρόνια, δημιουργείται ενιαίος φορέας διαχείρησης υπό το Υπουργείο Εργασίας, έρχονται ορφανά παιδιά από όλη την Ελλάδα και ζουν στο γεωπονικό ορφανοτροφείο, γίνονται οι καλλιέργειες, τα ζώα, όλα λειτουργούν άψογα, χωρίς βασιλική αιγίδα» προσθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κος Κουτσαβλής.

Το κτήμα πέρασε από δύο Παγκοσμίους Πολέμους, εθνικούς διχασμούς, εμφυλίους, χούντες και δικτατορίες. Σήμερα αυτό το στολίδι περιμένει να αξιοποιηθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές.

Στόχος η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου 

Τότε το είχε χτίσει ο βασιλιάς Γεώργιος με στόχο την παραγωγή εσόδων. Λειτουργούσε με οκτώ δωμάτια, ως ξενοδοχείο βουνού. Εκείνη την εποχή ο δρόμος που ένωνε την Αθήνα με την Χαλκίδα περνούσε από το σημείο αυτό και έτσι υπήρχε κίνηση επιβατών. 

Κάποιοι άλλοι,έφθαναν και έμεναν πολλές ημέρες και ξεχειμώνιαζαν για να είναι δίπλα στη βασιλική οικογένεια, μέσα στα πόδια τους, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον Γεώργιο, ο οποίος καθιέρωσε κανονισμό λειτουργίας που αναρτήθηκε στο ξενοδοχείο και απαγόρευε να παραμείνουν οι επισκέπτες πάνω από τρία βράδια.

Εκτός από το ξενοδοχείο, το Τατόι διαθέτει αυτοκίνητα, άμαξες και οινοποιείο. 

«Χρήματα υπάρχουν στα Κοινοτικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, υπάρχουν ιδιώτες και ιδιωτικοί φορείς που θέλουν να βάλουν «πλάτη» για αυτήν την εθνική προσπάθεια, να σώσουμε το Τατόϊ και μαζί του ένα πλούσιο οικοσύστημα στις πλαγιές της Πάρνηθας» καταλήγει ο κος Κουτσαβλής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top