Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Συνεχίζεται η χορήγηση του AstraZeneca

«Δε σχετίζονται τα θρομβοεμβολικά επεισόδια με το εμβόλιο»

Τη συνέχιση των εμβολιασμών στη χώρα μας με το εμβόλιο της AstraZeneca αποφάσισε ομόφωνα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η επιτροπή συνεδρίασε σήμερα και μελέτησε τα τελευταία στοιχεία μετά τις αναφορές από αρκετές χώρες για περιστατικά θρομβώσεων σε ανθρώπους που είχαν κάνει το εμβόλιο. 

Κίκιλιας για AstraZeneca: «Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα»

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατέληξε ότι δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση που να σχετίζει τα θρομβοεμβολικά επεισόδια με το εν λόγω εμβόλιο.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη οι εμβολιασμοί για τους πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδων 60 – 65 συνεχίζονται κανόνικα. 

AstraZeneca: Ανησυχία και ακυρώσεις εμβολιασμών μετά τις παρενέργειες

Για το θέμα αυτό  συνεδριάζει εκτάκτως εντός της ημέρας και η Επιτροπή Ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον EMA, που έχει δώσει αδειοδοτήσεις, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο, χωρίς να υπάρξει κάποιο σοβαρό περιστατικό.

AstraZeneca: Η ανακοίνωση της εταιρίας για τα περιστατικά θρόμβωσης

Όπως είπε, έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με το συγκεκριμένο εμβόλιο κι έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά. 

«Μέχρι να πει ο EMA κάτι άλλο εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη», τόνισε και συνέστησε ψυχραιμία, καλώντας όσους έχουν κλείσει ραντεβού να πάνε να εμβολιαστούν.

AstraZeneca: Και η Ιρλανδία σταματά προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού.

AstraZeneca: Νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ

Ο ΕΜΑ χθες εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «τα περιστατικά θρομβώσεων του αίματος -κάποιες από τις οποίες μάλιστα είχαν ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων- έχουν καταγραφεί σε πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο», και πρόσθεσε ότι «ο συνολικός αριθμός θρομβοεμβολικών περιστατικών σε ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο δεν φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερος από ό,τι έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό».

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top