Ένας χρόνος από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού - Η εξομολόγηση της ασθενούς «0»

Νοσηλεύτηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης μαζί με το παιδί της

Όσα είχε πει η «ασθενής 0» στον Alpha για την περιπέτειά της με τον κορωνοϊό πριν από έναν χρόνο περίπου

Η Δήμητρα Βουλγαρίδου είναι η ασθενής «0», το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας, που εντοπίστηκε πριν από έναν χρόνο ακριβώς.  

Η ίδια, θυμάται τις δύσκολες εκείνες στιγμές και ξεδιπλώνει όλα όσα ένιωσε τις μέρες της νοσηλείας της.

Lockdown: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση για την παράτασή του

Είχε μόλις επιστρέψει από το Μιλάνο, το οποίο είχε επισκεφθεί για επαγγελματικούς λόγους, όταν τα κρούσματα στη βόρεια Ιταλία αυξάνονταν με τρομακτικούς ρυθμούς, όπως και τα θύματα. 

«Μία μέρα πριν την επιστροφή μας στην Ελλάδα, έλαβα κάποια ακυρωτικά email για ένα event στην ιταλική πόλη και εκεί καταλάβαμε ότι κάτι συμβαίνει. Τα email ανέφεραν ότι ακυρώνονται τα events προς συμπαράσταση στα χωριά γύρω από το Μιλάνο, τα οποία είχαν ήδη μπει σε αυστηρό lockdown. καθώς κάτοικοι τους βρέθηκαν στον ιό», είπε η κυρία Βουλγαρίδου στο GRTimes.gr.

«Ασθενής μηδέν» κορωνοϊού: «Φοβήθηκα για το παιδί μου, φοβήθηκα για όλους»

Την επόμενη μέρα επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και μετά από δύο μέρες εμφάνισε ήπια συμπτώματα, όπως δέκατα και πονοκέφαλος. 

«Επειδή θορυβήθηκα, καθώς μένω μαζί με τον σύζυγο και το παιδί μου, τηλεφώνησα στην ιδιωτική μου ασφάλεια και από εκεί με συμβούλεψαν να κάνω τεστ, καθώς είχα επιστρέψει από την Ιταλία. Πήγα, λοιπόν, στο νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ, υποβλήθηκα σε τεστ κορωνοϊού και με ενημέρωσαν ότι θα τηρηθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο βάσει του οποίου έπρεπε να διανυκτερεύσω σε θάλαμο αρνητικής πίεσης μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ μου», συνέχισε.

«Έδιναν την περιγραφή μου για το πρώτο κρούσμα»

«Οι γιατροί περίμεναν μέχρι να σιγουρευτούν 100%, αλλά φίλοι και γνωστοί μου τηλεφωνούσαν και μου έλεγαν ότι στο διαδίκτυο και τα κανάλια αναφέρουν ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας, και έδιναν μία περιγραφή, η οποία μου ταίριαζε “γάντι”. Γύρω στις 14:00, στις 26/02/2020, ο γιατρός κ. Χρυσανθίδης μου ανακοίνωσε ότι είμαι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα», είπε η κ. Βουλγαρίδου. 

Κορωνοϊός: 1.784 νέα κρούσματα - 39 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Το άγχος και η αγωνία την κατέκλυσαν αμέσως μετά την ανακοίνωση του γιατρού. 

«Αγχώθηκα πολύ. Παράλληλα σκεφτόμουν όλους όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί μου. Τον σύζυγό μου, το παιδί μου, τους γονείς μου. Ανησυχούσα για το αν τους κόλλησα. Δεν έχω λόγια πάντως για τη συμπεριφορά των γιατρών και των νοσηλευτών. Προσπαθούσαν να με καθησυχάσουν και πραγματικά η συμπαράσταση ήταν πολύ μεγάλη», είπε 

Έμεινε στο θάλαμο αρνητικής πίεσης για 16 ημέρες μαζί με τον γιο της που, επίσης, βρέθηκε θετικός μετά την ιχνηλάτηση. 

Η παραμονή της εκεί ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η αβεβαιότητα την έκανε να αισθάνεται μελλοθάνατη. 

Τα δύο χωριά της Ελλάδας που είναι «Covid free» εδώ και 12 μήνες

«Καθημερινά έκανα πολλές εξετάσεις και δεν ήξερα τι πρόκειται να αντιμετωπίσω. Τα ίδια συναισθήματα είχαν και οι γιατροί. Το μόνο που έβλεπα μέσα από τις στολές τους, ήταν η αμφιβολία και το “άγνωστο” στα μάτια τους. Ωστόσο, η μεγαλύτερη δοκιμασία ήταν όταν βρέθηκε θετικό το παιδί μου», παραδέχθηκε.

«Όταν έμαθα ότι το παιδί μου ήταν θετικό τρόμαξα ακόμα περισσότερο»

«Αυτό ήταν το δύσκολο της νοσηλείας μου. Νιώθω ευγνώμων που το πέρασα τόσο ελαφρά, όμως ήμουν μαζί με το παιδί μου που δεν μπορούσε να βγει ούτε στο διάδρομο. Είχαμε αποφασίσει να μην ακουστεί καν η λέξη κορωνοϊός στο παιδί. Άνοιξε η πόρτα του δωματίου, τον έβαλαν μέσα και δεν του εξήγησαν το γιατί. Του είπαν μόνο ότι η μαμά του ήταν άρρωστη και ότι θα έπρεπε να μείνει μαζί της ώστε να τη βοηθήσει», ανέφερε η «ασθενής 0».

Εξαδάκτυλος: «Ίσως πρόκειται για το τελευταίο lockdown χάρη στα εμβόλια»

Όπως είπε, ο μικρός είχε περίεργες αντιδράσεις, ήθελε να φύγει από τον θάλαμο αρνητικής πίεσης και τη θεωρούσε υπεύθυνη που βρισκόταν περιορισμένος μέσα σε ένα δωμάτιο. 

«Έλεγε συνέχεια ότι θέλει να βγει έξω και να παίξει με τους φίλους του. Ρωτούσε, “μαμά, εγώ γιατί δεν πάω σχολείο;” Με απασχολούσε ιδιαίτερα το πώς θα επιστρέψει το παιδί μου στο σχολείο. Με ενόχλησε πάρα πολύ το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε το ιατρικό απόρρητο, διέρρευσε το όνομά μου και παιζόταν παντού, χωρίς να σκεφτεί κανείς τις συνέπειες αυτής της προβολής στο παιδί μου. Συμβουλεύτηκα παιδοψυχολόγο μετά που βγήκαμε από το νοσοκομείο και του τα εξηγήσαμε όλα», συνέχισε.

Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία - Μόλις 33 κενά κρεβάτια στις εντατικές

Η επιστροφή στο σχολείο για τον εννιάχρονο ήταν δύσκολο. Τα παιδιά το φώναζαν «κορωνοϊό» και τον ρωτούσαν γιατί δεν πέθανε, αφού νόμιζαν πως όποιος κολλάει, πεθαίνει κιόλας. 

Επίσης η κ. Βουλγαρίδου δέχθηκε τρομερές επιθέσεις και μέσα από τα social media. 

«Δεν περίμενα ποτέ ότι υπάρχει κόσμος που θα κατηγορήσει κάποιον επειδή αρρώστησε. Από εκεί και πέρα είναι κάτι που αφήνω πίσω. Κρατάω τον κόσμο που με στήριξε. Μία πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων, πέρα από φίλους και γνωστούς, μου έδωσε κουράγιο», τόνισε.

Μωρό με κορωνοϊό έχει ιικό φορτίο 51.418 φορές μεγαλύτερο από το σύνηθες

Όταν μάλιστα εκείνη βγήκε από το νοσοκομείο, η χώρα μπήκε σε ολικό lockdown, κάτι που όπως λέει έκανε καλό στην ίδια, αφού ο κόσμος συνειδητοποίησε πως δεν ήταν εκείνη υπεύθυνη για ό,τι έγινε. 

«Ομολογώ ότι ποτέ δεν εφησύχασα. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι αφού είχα κολλήσει, δεν κινδυνεύω πλέον. Ίσα ίσα, έγινα χειρότερη. Κατάντησα μικροβιοφοβική. Ήμουν από τους ανθρώπους που καθάριζα τις σακούλες του σούπερ μάρκετ. Έπαθα ένα μεγάλο σοκ, διότι είχα φοβηθεί αρκετά. Περνώντας όμως ο καιρός συνειδητοποίησα πόσο υπερβολική ήμουν. Πλέον τηρώ πιστά τα μέτρα και ακολουθώ τις οδηγίες των ειδικών», σημείωσε.

Η συγκινητική αναφορά Κικίλια στη μάχη που δίνει βρέφος 24 ημερών στη ΜΕΘ

Η περιπέτειά της την έκανε να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές της. Κατάλαβε τη σημασία της ελευθερίας και την αξία της υγείας. 

«Μέχρι και τώρα σκέφτομαι αυτούς τους ανθρώπους στις ΜΕΘ, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που είναι με οικογένεια, παιδιά και προσωπική ζωή. Μακάρι να τελειώσει όλο αυτό που ζούμε και να επιστρέψουμε στο πριν. Στις ζωές μας…», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top