Οι ημερομηνίες-κλειδιά για την άρση των μέτρων

Θωμαΐδης στο star.gr: Oρατή η παράταση του lockdown στην Αττική

Όλα όσο είπε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ

Ορατή είναι η παράταση των περιοριστικών μέτρων στην Αττική και μετά το τέλος του μήνα, εκτίμησε μιλώντας στο star.gr o Νίκος Θωμαΐδης καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ. Όπως εξήγησε, το ιικό φορτίο παραμένει περίπου το ίδιο υψηλό με την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα δείγματα των αστικών λυμάτων που αναλύθηκαν έως και την Τετάρτη.

«Ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε παράταση του lockdown, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα. Στατιστικά δεν υπάρχει σημαντική διαφορά. Επίσης τα επιδημιολογικά δεδομένα από την πίεση στο σύστημα Υγείας δείχνουν ότι έχουμε αύξηση των εισαγωγών, ο λόγος των εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές ότι είναι πάλι πάνω από το 1, ενώ έχουμε αύξηση και των εισαγωγών στις ΜΕΘ» σημείωσε, συμπληρώνοντας το παζλ της επιδημιολογικής εικόνας της Αττικής.

Ο Νίκος Θωμαΐδης στο εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ

Σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς η κατάσταση είναι δυναμική στην περιφέρεια, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται πλέον στον εβδομαδιαίο ΜΟ του ιικού φορτίου στα λύματα, που αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, αφού αναλυθούν τα σημερινά δείγματα και του Σαββατοκύριακου.

Κορωνοϊός: Από σήμερα η βεβαίωση εμβολιασμού - Πώς θα την εκδώσετε

«Θα περιμένουμε να αναλύσουμε όλα τα δείγματα αυτής της εβδομάδας, για να δούμε πώς ο ΜΟ μπορεί να μεταβλήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αν και πώς επέδρασαν τα περιοριστικά μέτρα. 

Σε κάθε περίπτωση, η άρση των περιορισμών και του lockdown θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα στις 26 Φεβρουαρίου», πρόσθεσε.

Προς ολικό lockdown το Ηράκλειο Κρήτης και ο δήμος Ευόσμου - Κορδελιού

Πόσο επηρέασε η «Μήδεια» την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής

Αναφερόμενος στην κακοκαιρία που έπληξε την Αττική την τρέχουσα εβδομάδα, ο κ. Θωμαΐδης  σημείωσε ότι αν και μπορεί, δεν γνωρίζουμε κατά πόσο μπορεί να επηρέασε τελικά η «Μήδεια» την επιδημιολογική εικόνα στην Αττική.

«Το σημαντικό θέμα είναι ότι αυτές οι καιρικές συνθήκες και αυτή η περίοδος ευνοούν τη μετάδοση του κορωνοϊού. Επομένως, πρέπει να είμαστε όλοι σε επιφυλακή για να μην υπάρξει περαιτέρω πίεση στο σύστημα Υγείας στο Λεκανοπέδιο Αττικής», είπε.

Εστίαση: «Τον Μάιο θα ανοίξουν χώροι εκδηλώσεων και catering»

Πρόσθεσε δε, ότι η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ ιδιαίτερη και διαφέρει από εκείνη του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα η ύφεση της διάδοσης του ιού να είναι πιο αργή. 

«Τώρα είμαστε στο πικ των ιώσεων, ενώ υπάρχουν και οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού που αυξάνουν τη μεταδοτικότητά του», εξήγησε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top