Ο σύννομος βίος «έσπασε» τα ισόβια σε υπόθεση ανθρωποκτονίας

Η ποινή άλλαξε λόγω του νέου Ποινικού Κώδικα

δικαστήριο

Ήταν 23 Οκτωβρίου 2014, όταν ένας 27χρονος πρώην αστυνομικός σκότωσε με 53 μαχαιριές τον δεύτερο ξάδερφο της συζύγου του, ηλικίας 33 ετών. Το έγκλημα έγινε στο διαμέρισμα του θύματος και προκάλεσε το κοινό αίσθημα σε όλη τη χώρα. 

Αίτια της διένεξης μεταξύ των δύο αντρών ήταν μια χρηματική οφειλή του θύματος προς τον δράστη, η οποία δεν υπερέβαινε τις 15.000 ευρώ και είχε προκύψει από τη συνεργασία τους ως συνιδιοκτήτες πρακτορείου ΟΠΑΠ στον Πειραιά.

Ο πρώην αστυνομικός μετά την πράξη του προσπάθησε να φύγει, αλλά είχε κλειδωθεί μέσα στην πολυκατοικία. Τελικά, κατάφερε να βγει αρπάζοντας τα κλειδιά από ένοικο της πολυκατοικίας που είχε βγει από το διαμέρισμα. Επέστρεψε όμως λίγη ώρα αργότερα, αφού είχε πετάξει τα πειστήρια και προσπάθησε να καθησυχάσει την οικογένεια του θύματος .

Οι δύο αποφάσεις για ισόβια

Ο 27χρονος δράστης συνελήφθη και στις 13 Οκτωβρίου 2015, καταδικάστηκε σε ισόβια για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και έξι μήνες για παράνομη οπλοχρησία. Το δικαστήριο απέρριψε τα ελαφρυντικά.

Τρία χρόνια μετά, στις 11 Ιουλίου 2018, στη δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά του επιβλήθηκε ξανά ισόβια, ενώ απορρίφθηκαν και πάλι τα ελαφρυντικά.

Ο κατηγορούμενος κατέθεσε αίτηση αναίρεσης, η οποία εκδικάστηκε από τον Άρειο Πάγο.

Τελικά, η υπόθεση αναιρέθηκε μόνο ως προς το σκέλος της ποινής, λόγω του νέου Ποινικού Κώδικα, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2, καθότι ορίζει ως προς την ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Προβλέπει διαζευκτικά ποινή ισοβίου καθείρξεως ή ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης, τουλάχιστον 10 ετών. Υπό το καθεστώς του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα προβλεπόταν μόνο η ποινή ισόβιας κάθειρξης.

«Έσπασαν» τα ισόβια

Στη νέα δίκη ο κατηγορούμενος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών περί σύννομου πρότερου βίου και  περί καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ακόμα και σε συνθήκες κράτησης.

Τελικά, στις 16  Ιανουαρίου, το δικαστήριο μείωσε την ποινή του στα 14 χρόνια, παρά την αντίθετη πρόταση του Εισαγγελέα. Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειας του θύματος. Ο δικηγόρος τους και γνωστός ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς δήλωσε στο star.gr: 

Μαντάς

«Σε μια υπόθεση που έχει κριθεί αμετακλήτως, σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας, για ανθρωποκτονία από πρόθεση ιδιαιτέρως ειδεχθή, με δεδομένο ότι το θύμα επλήγη με 53 μαχαιριές και ο θάνατος ήταν ακαριαίος, στο θέμα της ποινής, χωρίς η πολιτική αγωγή να μπορεί να παρασταθεί, χορηγήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και έτσι επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 14 ετών.

Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, έρχεται στο προσκήνιο η εκδοχή του σύννομου βίου, ως εργαλείο καταδικασθέντος για στυγνή δολοφονία, να ανοίγει κυριολεκτικά, μόλις πέντε χρόνια μετά, την πόρτα της φυλακής. Είναι επιτακτικό, να επανεκτιμηθεί η έννοια του «σύννομου βίου» στη συγκεκριμένη υπόθεση».

Της Τασούλας Παπανικολάου

Όλες οι ειδήσεις σήμερα  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top