Σύσταση σε όσους έχουν νοσήσει να αναβάλουν τον εμβολιασμό για 3 μήνες

Τι είπε η Μαρία Τσολιά για τους κινδύνους της νόσου στις εγκύους

Σύσταση να αναβάλλουν τον εμβολιασμό όσοι είχαν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό, ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε κάποιον άλλον που δεν έχει προστασία, αφού οι ίδιοι έχουν ήδη ανοσία για κάποιους μήνες, έκανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά, κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. 

Ακόμη αναφέρθηκε στο ζήτημα των εγκύων, θέμα που είχε αναπτύξει κατά την ενημέρωση της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Εμβόλιο για κορωνοϊό και εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; -Τι πρέπει να γνωρίζετε

«Ένα συχνό ερώτημα, αφορά στον εμβολιασμό των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν. Αν και ο απόλυτος κίνδυνος από την Covid-19 είναι χαμηλός για τις έγκυες, εντούτοις έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης νόσου με ανάγκη για εισαγωγή στη ΜΕΘ και χρήση μηχανικού αερισμού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού» είπε χαρακτηριστικά.

Πώς μπορείτε να κλείνετε ραντεβού για το εμβόλιο

Ακόμη, εξήγησε ότι στις κλινικές μελέτες των εμβολίων με MRNA που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, δεν έχουν συμπεριληφθεί έγκυες. Ωστόσο, συμμετείχαν αρκετές γυναίκες που εμβολιάστηκαν και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυες, οι οποίες παρακολουθούνται στενά. Επίσης πρόκειται άμεσα να αρχίσουν μελέτες εμβολιασμού εγκύων. Πάντως, τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα με το εμβόλιο της Moderna είναι καθησυχαστικά σχετικά με την εγκυμοσύνη.

Δεν αναμένεται να υπάρχει κάποια επίδραση του MRNA στο έμβρυο, δεδομένου ότι το μόριο αυτό δεν εισέρχεται στον πυρήνα των κυττάρων. Είναι ασταθές και αποσυντίθεται γρήγορα μέσα στα κύτταρα.

«Εάν μια έγκυος ανήκει σε ομάδα στην οποία συστήνεται ο εμβολιασμός,  πχ είναι υγειονομικός, μπορεί να αποφασίσει να εμβολιαστεί, ζυγίζοντας τον κίνδυνο έκθεσης στη λοίμωξη, το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών από την λοίμωξη και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες» εξήγησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας.

Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται τεστ κυήσεως για να εμβολιαστεί μια γυναίκα και δε συστήνεται να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμό.

Τέλος, δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολιασμού για τις γυναίκες που θηλάζουν ή για τα βρέφη τους, ή συνέπειες για την παραγωγή του γάλακτος. Όμως τα εμβόλια που περιέχουν MRNA δεν αναμένεται να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο βρέφος. Για τον λόγο αυτό, οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να επιλέξουν να εμβολιαστούν» είπε η κ.Τσολιά. 

65.000 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα- Τι συστήνεται για όσους έχουν ήδη νοσήσει

Από τις 16 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους άνω των 85 ετών. «Έχουν γίνει περίπου 65.000 εμβολιασμοί και η διαδικασία είναι άριστη» σημείωσε η κ. Τσολιά. Πρόσθεσε πως «είναι φυσιολογικό να είναι κάποιος διστακτικός για ένα νέο εμβόλιο. Ωστόσο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας», σημειώνοντας ότι δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ θάνατος από εμβόλιο σε όλον τον πλανήτη.

Συχνά δεχόμαστε ερωτήματα για το αν πρέπει να εμβολιαστούν άτομα που έχουν προσβληθεί. Η έρευνα έδειξε ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί πρόβλημα. Έχει αποδειχθεί ότι όσοι έχουν νοσήσει, η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Γι' αυτό συστήνεται αυτά τα άτομα, να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για τρεις μήνες

Εμβόλιο και αλλεργικές παρενέργειες

Σχετικά με τις αλλεργικές παρενέργειες, είπε πως έχουν παρουσιαστεί 21 αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Ορισμένες, δε, εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν εξαιτίας του άγχους για το εμβόλιο ή τη βελόνα. Μια ουσία που προκαλεί αναφυλαξία υπάρχει σε πολλά καλλυντικά, διευκρίνισε, αλλά οι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης είναι περίπου 1 ανά 1 εκατ. δόσεις.

Τέλος, ανέφερε ότι αλλεργίες σε τρόφιμα, έντομα και κατοικίδια δε συνιστούν αντένδειξη.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top