Κορωνοϊός: «Ανοίξτε τα χιονοδρομικά. Κινδυνεύει η χρονιά»

«Xάθηκε ήδη ο μισός ετήσιος τζίρος» λένε εποχικοί επαγγελματίες στο star.gr

 Όλα όσα είπε ο Γιώργος Σταυρινός ιδιοκτήτης εταιρείας υπαίθριων δραστηριοτήτων «Ηappy Μountain» και καταστήματος λιανικού εμπορίου χειμερινού αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη

Στον αέρα βρίσκεται ο χειμερινός και χιονοδρομικός τουρισμός της χώρας. Επαγγελματίες του κλάδου προειδοποιούν ότι λόγω της νέας παράτασης του lockdown, κινδυνεύει να χαθεί ολόκληρη η σεζόν και πως τοπικές κοινωνίες που εξαρτώνται αποκλειστικά από το χειμερινό τουρισμό απειλούνται να μείνουν χωρίς εισόδημα. 

«Η κατάσταση στον κλάδο είναι τραγική. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση αν θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά και πότε θα γίνει αυτό. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις απειλούνται με αφανισμό, αν, όπως διαφαίνεται, χάνουμε όλη τη σεζόν», προειδοποίησε μιλώντας στο star.gr ο Γιώργος Σταυρινός ιδιοκτήτης σχολής σκι και καταστήματος λιανικού εμπορίου χειμερινού αθλητισμού.

O Γιώργος Σταυρινός ιδιοκτήτης εταιρείας υπαίθριων δραστηριοτήτων «Ηappy Μountain» και καταστήματος λιανικού εμπορίου χειμερινού αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη

Όπως σημείωσε, χιλιάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενοι απασχολούνται στα 18 χιονοδρομικά της χώρας, στις τοπικές ορεινές επιχειρήσεις, τα σαλέ, τα εστιατόρια, τους ξενώνες και τα ξενοδοχεία, αλλά και στις σχολές σκι και τις εταιρείες εισαγωγής εξοπλισμού χειμερινών σπορ.

Lockdown: Οι φόβοι των ειδικών για το άνοιγμα των καταστημάτων

Χάθηκε έως και το 50% του ετήσιου τζίρου στις γιορτές λόγω του lockdown 

Την ίδια ώρα που τα πάντα είναι στάσιμα στον κλάδο, ο χαμένος τζίρος των εποχικών επιχειρήσεων λόγω της καραντίνας την περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων αγγίζει ακόμη και το 50% της σεζόν, σύμφωνα με τον κ. Σταυρινό. 

«Στο περσινό lοckdown χάθηκαν περίπου τα 2/5 της σεζόν. Την τωρινή περίοδο οι επιχειρήσεις μας κάνουν από το 70 έως το 100% του ετήσιου τζίρου τους. Αν τυχόν και χαθεί και αυτή, χάνεται μία ολόκληρη χρόνια», σημείωσε.

Τουρισμός: Μαύρα τα μαντάτα - Πρόβλεψη Ε&Υ για ανάκαμψη μετά το 2022!

Όπως εξήγησε, η μικρή εποχικότητα του χειμερινού και χιονοδρομικού τουρισμού καθιστά τον κλάδο ιδιαίτερο σε σχέση με το θερινό τουρισμό, ενώ σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις του εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.

«Η χιονοδρομική σεζόν στην Ελλάδα διαρκεί συνήθως δυόμισι με τρεις μήνες, ενώ οι ημέρες που μπορεί κάποιος να κάνει σκι αντιστοιχούν στο 50 με 70% αυτού του χρονικού διαστήματος. Χωρίς καλή χιονοκάλυψη δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα χιονοδρομικά, οπότε πολύ λιγότεροι είναι οι τουρίστες στις ορεινές περιοχές», πρόσθεσε. 

Η περίοδος των χιονοδρομικών εκτείνεται από το τέλος Δεκεμβρίου μέχρι και τα μέσα Απριλίου. Χιονοδρομικά σε μεγαλύτερο υψόμετρο  όπως το Καϊμακτσαλάν, η Βασιλίτσα ή ο Παρνασσός έχουν καλύτερη χιονοκάλυψη και μεγαλύτερη σεζόν. 

«Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Είμαστε αόρατοι για το Υπουργείο Τουρισμού»

Αναλογιζόμενοι την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην υγεία και την οικονομία, επαγγελματίες του χειμερινού τουρισμού και αθλητισμού, δημιούργησαν για πρώτη φορά μία κίνηση με στόχο την ενημέρωση της κυβέρνησης για τα προβλήματα του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό απέστειλαν ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό κοινοποιώντας την σε αρμόδια υπουργεία και φορείς. Στις 23/12 ακολούθησε μία τηλεδιάσκεψη με τους κ. Σκυλακάκη και Γεωργιάδη από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, χωρίς όμως όπως ανέφερε ο κ. Σταυρινός να λάβουν κάποια απάντηση στα καίρια ερωτήματά τους για το μέλλον των επιχειρήσεών τους.

Στείλαμε την επιστολή και σε άλλα υπουργεία και στο υπουργείο Τουρισμού. Δυστυχώς είναι σαν να μην υπάρχουμε για το υπουργείο. Εν αντιθέσει με το θερινό τουρισμό, ο χειμερινός τουρισμός είναι αόρατος

Όπως πρόσθεσε, πριν από δύο ημέρες έλαβε ένα μήνυμα από το υπουργείο Τουρισμού ότι έχει στείλει προτάσεις για να βγουν τα πρωτόκολλα λειτουργίας και ότι αναμένεται να εξεταστεί αν θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά.

«Αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει από το Σεπτέμβριο- Οκτώβριο- Νοέμβριο και όχι ενώ έχουμε χάσει το 50% του τζίρου μας ήδη», σχολίασε ο κ. Σταυρινός.

Κυβέρνηση: Κάθε Δευτέρα και από λίγο…  άνοιγμα 

«Η χιονοδρομία είναι ασφαλής δραστηριότητα σε σχέση με τον κορωνοϊό»

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρινό, τα χαρακτηριστικά της χιονοδρομίας δεν έχουν δώσει στοιχεία τέτοια που να την καθιστούν επικίνδυνη για τη διασπορά του ιού. 

«Οι αποστάσεις είναι μεγάλες στη χιονοδρομία, υπάρχουν ατομικά μέτρα προστασίας ως κομμάτι του εξοπλισμού, όπως μάσκες, full face, γάντια κτλ. ενώ στην Ελλάδα έχουμε ανοιχτά λιφτ, open air. Είναι ένα ασφαλές σπορ όπως είναι το τένις ή κάποιες άλλες δραστηριότητες που λειτουργούν εδώ και αρκετό καιρό», σημείωσε.

Στη Σερβία και τη Βουλγαρία τα χιονοδρομικά λειτουργούν κανονικά με πρωτόκολλα ασφαλείας. Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία και η Αυστρία λειτουργούν προς το παρόν με τους τοπικούς πληθυσμούς, ενώ υπάρχουν και κάποιες άλλες χώρες όπου παραμένουν κλειστά.

Οι προτάσεις του κλάδου για την ασφαλή επαναλειτουργία του

Με στόχο την ασφαλή επαναλειτουργία των εποχικών επιχειρήσεων του χειμερινού τουρισμού, οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν ήδη στείλει στα αρμόδια υπουργεία τις προτάσεις τους. 

Σε σχέση με τα μέτρα τήρησης μέτρων από την πλευρά των χιονοδρομικών κέντρων, οι επαγγελματίες του κλάδου προτείνουν: 

  • Τα χιονοδρομικά να λειτουργούν ακόμη και μειωμένη επισκεψιμότητα
  • Την επιτήρηση των αποστάσεων στις ουρές αναμονής και τη δημιουργία λωρίδων ενός ατόμου 
  • Τη διενέργεια ανέπαφων συναλλαγών παντού και τη χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου αυτό είναι εφικτό

Βιβλιοπωλεία: Πότε σχεδιάζει η κυβέρνηση να ανοίξουν

Σε ό,τι έχει να κάνει με την εστίαση, προτείνεται:

  • Τα σαλέ και τα εστιατόρια στα χιονοδρομικά κέντρα να λειτουργήσουν μόνο με καθήμενους και χωρίς μουσική
  • ή με τη δυνατότητα Take Away και έχοντας τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικό χώρο με τη χρήση θερμαντικών σωμάτων- μανιταριών

«Ζητάμε να ανοίξουν τα χιονοδρομικά με ασφάλεια. Στο αρνητικό σενάριο όμως που θα παραμείνουν κλειστά, θέλουμε να χαρακτηριστούν οι εργαζόμενοι στο χιονοδρομικό και χειμερινό τουρισμό ως εποχικοί για να μπορούν να λάβουν μία αποζημίωση», σημείωσε ο κ. Σταυρινός.

Άνοιγμα της αγοράς με click in shop: Αγώνας δρόμου για τις εκπτώσεις

Όπως πρόσθεσε, οι εποχικές και χειμερινές επιχειρήσεις αιτούνται μία ειδική κάτ' εξαίρεση στήριξη, καθώς η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν αρκεί για να σωθούν. 

«Αιτούμαστε η προκαταβολή να είναι μη επιστρεπτέα, αλλά και τη διαγραφή ενός ποσοστού από τις οικονομικές μας υποχρεώσεις» συμπλήρωσε, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μία οικονομική βοήθεια και στήριξη εκτός από τους εργαζόμενους και για τους ιδιοκτήτες των κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top