Ελληνοτουρκικά: Τούρκος αναλυτής αποδομεί τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Σχεδιάζονται ελληνικές ασκήσεις με F-15 της Σαουδικής Αραβίας

Ο διακαής πόθος του Σουλτάνου, η «Γαλάζια Πατρίδα», κλωνίζεται ακόμα και από σοβαρούς Τούρκους αναλυτές που αποδομούν τις φαντασιώσεις της Άγκυρας.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα χτίζει ισχυρές συμμαχίες με όλο και περισσότερες χώρες της περιοχής μας, σχεδιάζοντας νέες στρατιωτικές ασκήσεις.

Η τεράστια «Γαλάζια Πατρίδα» που ονειρεύεται ο Ερντογάν και που περιλαμβάνει τη Μαύρη Θάλασσα, το μισό Αιγαίο και ολόκληρη την περιοχή από νοτιοανατολικά της Κρήτης μέχρι και ανατολικά της Κύπρου, δέχεται τώρα πυρά και εκ των έσω.

«Δεν είναι ρεαλιστικό, ούτε νόμιμο, ούτε εφαρμόσιμο να αυξάνεις την έκταση της ''Γαλάζιας Πατρίδας'' αφού την έχεις εντάξει στη θεωρία της ΑΟΖ σε έκταση 464.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων» υποστήριξε ο Τούρκος αναλυτής, Μεχμέτ Αλί Γκιουλέρ.  

Σχεδιάζονται ελληνικές ασκήσεις με F-15 της Σαουδικής Αραβίας

Μετά την Αίγυπτο και τα Εμιράτα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν ασκήσεις και με τη Σαουδική Αραβία.

Μαχητικά F-15 της χώρας αυτής θα προσγειωθούν τον Φεβρουάριο στη Σούδα και θα επιχειρούν μαζί με ελληνικά F-16 σε ολόκληρη την περιοχή από Κρήτη μέχρι Καστελόριζο. 

Για διάλογο μιλά ο Ακάρ

Η Άγκυρα ζητάει πάλι διάλογο, αλλά είναι άγνωστο αν πραγματικά το εννοεί.   

«Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα μας (με την Ελλάδα) μπορούν και πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Ακάρ.

Συμφωνίες στρατηγικής σημασίας με το Ισραήλ

Η Αθήνα ενδυναμώνει τη σχέση της και με το Ισραήλ, από το οποίο θα νοικιάσει δύο UAV τύπου HERON, τα οποία θα επιχειρούν στο Αιγαίο, είτε από Σκύρο, είτε από Λάρισα. 

Το Ισραήλ αναλαμβάνει όμως και τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την προμήθεια δέκα εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346, αλλά και την αναβάθμιση και συντήρηση των ελληνικών αεροσκαφών T-6.    

Ο Νίκος Δένδιας συνεχίζει τις διπλωματικές του επαφές και μετά τον Σαουδάραβα ομόλογό του, συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά και με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top