Θεοφάνεια: Δυναμώνει η κόντρα - Προσφυγή της Εκκλησίας στο ΣτΕ

Τι αναφέρει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου

Το άνοιγμα των σχολείων έφερε σε κόντρα Εκκλησία και κυβέρνηση, με την πρώτη να αντιδρά στην απόφαση για κλειστούς ναούς τα Θεοφάνεια και να δυναμώνει το «αντάρτικο» με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Χθες, μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, αποφασίστηκε να μείνουν ανοιχτές οι εκκλησίες για τους πιστούς τα Θεοφάνεια, στο πλαίσιο των μέτρων που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, δηλώνοντας έτσι ξεκάθαρα ότι η Εκκλησία αντιτίθεται στην απόφαση της κυβέρνησης για κλειστούς ναούς ανήμερα των Φώτων. 

Ιερά Σύνοδος: Ανοιχτές οι εκκλησίες τα Θεοφάνεια

Η ΔΙΣ αποφάσισε πως δε συναινεί στα μέτρα και μάλιστα τόνισε πως θα λειτουργήσουν τις εκκλησίες, επιμένοντας πως πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα προ των γιορτών, για άνοιγμα των ναών ανήμερα των Θεοφανείων.

«Εννέα μήνες η εκκλησία συμμορφώθηκε πλήρως σε όλα τα μέτρα. Δέχθηκε να είναι εντελώς κλειστές οι εκκλησίες στην πρώτη καραντίνα. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη στροφή της κυβέρνησης. Όταν γίνεται μια συμφωνία από τα δύο μέρη, και κάποιο από τα δύο μέρη αποφασίζει να την αλλάξει, τουλάχιστον θα πρέπει να ενημερώσει το άλλο μέρος. Pacta sunt servanda. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» είπε χθες στο MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), Μητροπολίτης Αθηναγόρας. 

Στο ερώτημα εάν η Αστυνομία πάει να επιβάλει πρόστιμα σε ιεράρχες κατά τα Θεοφάνια, ο Μητροπολίτης απάντησε ότι «η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας».

Την ίδια ώρα, οι 82 μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισαν να προχωρήσουν σε προσφυγή στο ΣτΕ, διαφωνώντας με την απόφαση των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης. Ωστόσο, μέχρι να κατατεθεί, να συζητηθεί και να δημοσιευθεί η όποια απόφαση, ο εορτασμός των Θεοφανείων θα έχει παρέλθει, όμως αυτή θεωρείται μια κίνηση συμβολισμού για την Εκκλησία.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στο άνοιγμα των ναών με βάση τα μέτρα που είχαν αναγγελθεί πριν τις γιορτές. Συγκεκριμένα:

  • Παρουσία πιστών εντός των εκκλησιών και την εορτή των Θεοφανείων θα είναι με αναλογία ένας ανά 15 τ.μ., με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και μέγιστο αριθμό πιστών εντός των ναών (έως 375 τμ) τους 25.
  • Σε μητροπολιτικούς ναούς οι πιστοί θα φτάνουν τους 50 εντός των εκκλησιών

Η ΔΙΣ στην ανακοίνωσή της μετά την έκτακτη συνεδρίαση ζήτησε να «γίνει σεβαστή η ΚΥΑ» που προβλέπει οι ιεροί ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των ιερών ναών κατά την εορτή των Θεοφανείων «χωρίς περαιτέρω προβλήματα» και τόνισε πως «μοναδικός τρόπος επίλυσης των ζητημάτων της πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες» είναι να γίνει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Κυβέρνηση: Ο νόμος δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν

Η χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου έφερε και την πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης η οποία σε απάντησή της τονίζει πως 

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δε συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας, σημειώνεται σε ανακοίνωση.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top