Κορωνοϊός: 45χρονος ασθενής έμεινε δύο μέρες δίπλα στη νεκρή μητέρα του

Ο ίδιος είναι άτομο με βαριά νοητική και κινητική στέρηση

Μαχαιριά στην καρδιά είναι η ανάρτηση του γιατρού Ηλία Τσιούλη στο Facebook που αποκάλυψε την τραγική ιστορία ενός 45χρονου ΑμεΑ, ο οποίος μολύνθηκε από κορωνοϊό και επί δύο μέρες βρισκόταν δίπλα στη νεκρή μητέρα του, χωρίς να μπορεί να καλέσει σε βοήθεια. 

Καβάλα: Αυτοκτόνησε 52χρονη που ήταν θετική στον κορωνοϊό

Ο κ. Τσιούλης είναι εντατικολόγος – πνευμονολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και αποκαλύπτει το δράμα των ανθρώπων με βαριά νοητική και κινητική στέρηση που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και ξαφνικά μένουν μόνοι στη ζωή μετά τον θάνατο των γονιών τους. 
Το περασμένο Σάββατο ο γιατρός ήταν υπεύθυνος εφημερία στο νοσοκομείο, όπου προσήλθαν περίπου 100 άτομα για να εξεταστούν. 

Όπως αναφέρει χρειάστηκε να κάνει περίπου 40 εισαγωγές, η πλειονότητα των οποίων είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό, όλοι τους σχετικά νέοι.

Βατόπουλος: «Οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται»

Χρειάστηκε να ακόμα να ανοίξει και κλινική covid για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασθενείς. Αυτό που τον συγκλόνισε εκείνο το βράδυ ήταν ένας 45χρονος άνδρας, ο οποίος έκλαιγε με λυγμούς για ώρες. Έδειχνε τρομαγμένος, αναστατωμένος, είχε υψηλό πυρετό, ήταν αφυδατωμένος και πεινασμένος. 

«Η εικόνα ενός άντρα 45 χρονών, μυαλό παιδικό αθώο, ακίνητα χέρια, ακίνητα πόδια, ακίνητη και η διάγνωση του αυτισμού που του πρωτόδωσαν βρεφάκι. Τον ‘φέραν μέσα στη νύχτα ανάμεσα σε τόσα φορεία. Παντού η ίδια εικόνα, παντού οι ίδιες λέξεις. Πνευμονία, χαμηλό οξυγόνο, αυτός εισαγωγή, εκείνος σπίτι, χρειαζόμαστε βοήθεια παιδιά, δεν προλαβαίνουμε/ποιος να σε ακούσει. Δύστυχε κανείς δεν θα σε ακούσει», αναφέρι στην ανάρτησή του ο κ. Τσιούλης.

Κόρωνοϊός: Νέες οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας

Ο ίδιος έμαθε πως τον είχαν φέρει στο νοσοκομείο διασώστες του ΕΚΑΒ με συνοδεία αστυνομικών. Ζούσε με την υπέργηρη μητέρα του στο σπίτι τους στην Καβάλα. Ο γαμπρός της γυναίκας μετά από επανειλημμένα αναπάντητα τηλεφωνήματα στο σπίτι της πεθεράς του κάλεσε την αστυνομία. 

Αστυνομικοί έφτασαν έξω από το σπίτι κι έσπασαν την πόρτα για να μπουν μέσα. Εκεί βρήκαν την 90χρονη γυναίκα νεκρή και δίπλα της τον 45χρονο γιο της σε άθλια κατάσταση. 

«Αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα […] Αγκαλιά (αυτός) δίπλα στη μάνα. Στάση εμβρυική, θαρρείς και θα πετάξει. Κορωνοϊό και οι δύο, σύσταση να μείνουν σπίτι. Αποφύγετε τις συναναστροφές, όχι κόσμο σπίτι. Όλη τους τη ζωή να τους αποφεύγει ο κόσμος και τώρα αυτοί το πάνω χέρι. Η μάνα από μέρες πεθαμένη και αυτό να κλαίει, να κλαίει… Όλη την νύχτα, δίχως ανάσα με χαμηλό οξυγόνο, ακίνητο ανάμεσα από φορεία βιαστικά και ανθρώπους αδιάφορους να κλαίει …», περιγράφει ο γιατρός.

Κορωνοϊός: Οι ηλικίες που εμφανίζουν τις περισσότερες επιπλοκές

Ο ίδιος εκτιμά πως η μητέρα ήταν νεκρή περισσότερα από δύο 24ώρα και ο γιος της, λόγω της κατάστασής του παρέμενε εκεί χωρίς να μπορεί να ζητήσει βοήθεια, διψασμένος, πεινασμένος, λερωμένος, ταραγμένος, με πολύ υψηλό πυρετό. 

Η μητέρα πέθανε από καρδιακή ανακοπή και, όπως επισημαίνει ο κ. Τσιούλης, «όταν ήρθε ο 45χρονος ήταν ένα στάδιο πριν από τη διασωλήνωση. Οι πνεύμονές του σε πολύ άσχημη κατάσταση, με δυσκολία ανέπνεε και είχε υψηλό πυρετό. Αυτός όμως έκλαιγε, έκλαιγε γοερά για ώρες. Όχι όμως λόγω της κατάστασής του, αλλά πιστεύω γιατί είχε αντιληφθεί τον θάνατο της μητέρας του».

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε και η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καβάλας, Κ. Πετράκη, η οποία είχε επίσης εφημερία το ίδιο βράδυ.

Κορωνοϊός: Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο οι νεκροί παγκοσμίως

«Δυσκολευτήκαμε πολύ να βρούμε τα στοιχεία του 45χρονου. Δεν υπήρχε κανένας συγγενείς, δεν το συνόδευε κάποιος που τον γνώριζε. Χάρη στους αστυνομικούς μπορέσαμε να βρούμε τα προσωπικά του στοιχεία και να τον δηλώσουμε μετά την εισαγωγή του», είπε.

Αυτή τη στιγμή ο 45χρονος νοσηλεύεται στην κλινική covid του νοσοκομείου Καβάλας και η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη. Αναζητούνται επίσης συγγενείς του, οι οποίοι θα μπορέσουν να του παράσχουν τη φροντίδα που χρειάζεται. 

«Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί όλους είναι τι γίνονται αυτοί οι συνάνθρωποί μας, όταν φεύγουν από τη ζωή οι γονείς τους που τους φρόντιζαν. Εκείνο το βράδυ που ήρθε στο νοσοκομείο προσπαθούσα για ώρα να τον ηρεμήσω, και δίπλα μου επικρατούσε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Φωνές, φορεία, άνθρωποι που χρειάζονταν όλοι βοήθεια. Αλλά η εικόνα αυτού του άντρα που χρειαζόταν μια μεγαλύτερη φροντίδα από όλους, μια μεγαλύτερη προσοχή, λόγω της κατάστασής του, με είχε ειλικρινά συγκλονίσει», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Τσιούλης.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top