Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Βρέθηκε κεφαλή αγάλματος στην Αιόλου- Τι απεικονίζει

Εντοπίστηκε τυχαία κατά τη διάρκεια εργασιών

κεφάλι αγάλματος

Μπροστά σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη ήρθε συνεργείο του Δήμου Αθηναίων, καθώς ενώ εκτελούσε εργασίες επί της οδού Αιόλου στην καρδιά της Αθήνας, βρήκε αρχαία κεφαλή, ενάμιση μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δρόμου.

Το εύρημα παραδόθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για συντήρηση και εξέταση.

Τον θεό Ερμή απεικονίζει η κεφαλή του αγάλματος - Η ανακοίνωση του υπουργείου πολιτισμού

Τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία απεικονίζει η κεφαλή αγάλματος που βρέθηκε τυχαία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου "Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4 ης και 5 ης Δημοτικής Κοινότητας" του Δήμου Αθηναίων, που εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών, έναντι του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, στο ύψος της οδού Αιόλου 25 και σε βάθος 1.30 μ. από το οδόστρωμα, απεκαλύφθη κεφαλή Ερμού, εικονίζουσα τον θεό σε ώριμη ηλικία, προφανώς απότμημα ερμαϊκής στήλης.

Η εικονογραφία του γλυπτού προσιδιάζει στον τύπο του Ερμού Προπυλαίου του Αλκαμένους. Η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε β' χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, αμέσως μετεφέρθη σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για πρωτότυπο έργο πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών 3 ου αι π.Χ. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες».


 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top