Κορωνοϊός -Μαγιορκίνης: Το εμβόλιο της Pfizer φως στην άκρη του τούνελ

Όσα είπε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ κατά τη σημερινή ενημέρωση

Με τα καλά νέα της ημέρας ξεκίνησε την σημερινή ενημέρωση του σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό. 

 Έκτακτο σχέδιο για ΕΣΥ και Covid -19 ανακοινώνει την Τρίτη ο Κικίλιας  

Ο κος Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα που έχει δώσει το εμβόλιο λέγοντας, «Τα νέα είναι ενθαρρυντικά, αλλά οι προκλήσεις που έχουμε ακόμα είναι τεράστιες. Φαίνεται ότι έχει δώσει ισχυρότατη αποτελεσματικότητα, της τάξης του 90% μετά από δύο δόσεις.

Βλέποντας τις τελευταίες εξελίξεις, η ανακοίνωση του εμβολίου μάς δείχνει το φως στο τούνελ της πανδημίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως όσα ζούμε τώρα. Σταδιακά και με μεγάλη προσοχή και θα επανέλθουμε στην κανονικότητα».

43.000 πολίτες δοκίμασαν το εμβόλιο

Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι δύο δόσεις του εμβολίου έγιναν σε περισσότερους από 43.000 πολίτες σε έξι χώρες, με διαφορά τριών εβδομάδων χωρίς θέματα ασφάλειας. Ενώ, η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε αίτημα για επείγουσα έγκριση από τον FDA. 

Η κατάσταση της πανδημίας στην Ευρώπη

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη ο κος Μαγιορκίνης είπε « Κάθε ημέρα καταγράφονται όλο και περισσότεροι θάνατοι από τον ιό. Στην Ευρώπη η πανδημία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την έναρξή της.

  • Καταγράφονται περισσότερες από 600 χιλιάδες διαγνώσεις σε μια μέρα. 
  • Ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν παραμένει σε ανοδική πορεία και διατηρείται σε περισσότερα από 9 χιλιάδες την ημέρα.
  • Στην Ευρώπη η πανδημία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της, έχοντας ξεπεράσει τις 12 εκατομμύρια διαγνώσεις, με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα από 300 χιλιάδες ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν στην Ευρώπη είναι περισσότεροι από 3 χιλιάδες ανά ημέρα.
  • Στην Βρετανία και την Γαλλία έχουν επιβληθεί γενικά lockdown, ενώ μέτρα αντίστοιχης εμβέλειας έχουν τεθεί σε Ολλανδία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία. 

Η κατάσταση στην χώρα μας

Αναφερόμενος στην χώρα μας, είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίπεδο των 2.000 διαγνώσεων κορωνοϊού ημερησίως, «διατηρείται η εικόνα που είδαμε την προηγούμενη Παρασκευή, δηλαδή έχοντας περάσει σε δυναμική εκθετικής αύξησης και κινείται σε επίπεδα υψηλότερα των 2 χιλιάδων διαγνώσεων, ανά ημέρα με παρατεταμένη και μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας».

Κορωνοϊός: To εμβόλιο της Pfizer είναι «κατά 90% αποτελεσματικό»

Ηλικιακά χαρακτηριστικά

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στα ηλικιακά χαρακτηριστικά, λέγοντας «η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων 19-39 και 40-65 έχει κλείσει και παρουσίασαν εχθές, την ίδια επίπτωση μετά από σχεδόν ένα μήνα», δηλαδή 400 νέες διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.

«Οι ηλικίες 1-18 παραμένουν σταθεροποιημένες σχετικά», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα μια φορά για τις ηλικίες 65+ «που παρουσίασαν μια σχετική μικρή αύξηση».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top