Κορωνοϊός: To εμβόλιο της Pfizer είναι «κατά 90% αποτελεσματικό»

Μπορεί να προμηθεύσει 50 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2020

Το εμβόλιο κατά του Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσο της τρίτης φάσης, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.

Συγκεκριμένα, η λεγόμενη ενδιάμεση ανάλυση εξέτασε τα πρώτα 94 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 μεταξύ των περισσότερων από 43.000 εθελοντών που έλαβαν είτε δύο δόσεις του εμβολίου, είτε ένα εικονικό φάρμακο. Διαπίστωσε ότι λιγότερο από το 10% των λοιμώξεων ήταν σε συμμετέχοντες που είχαν λάβει όντως το εμβόλιο, ενώ περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων ήταν σε άτομα που έλαβαν  ψευδοφάρμακο.

Κορωνοϊός: Θέμα χρόνου το εμβόλιο, παραμένει όμως η ανασφάλεια

Το εμβόλιο προστατεύει επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση

Το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων. Οι δοκιμές που έχουν γίνει σε ΗΠΑ, Γερμανία, Βραζιλία, Αργεντινή, Νότια Αφρική και Τουρκία δείχνουν ότι επετεύχθη προστασία 90% επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Ο τελικός στόχος της δοκιμής είναι να επιτευχθούν 164 επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνoϊό.

Οι δύο εταιρείες, μετά από αυτά τα πολύ αισιόδοξα πρώτα αποτελέσματα, σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτημα για επείγουσα έγκριση χρήση του εμβολίου μέχρι το τέλος του μήνα.

Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που παρουσιάζει αποτελέσματα, ενώ αυτή τη στιγμή περίπου άλλα 12 βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών, από άλλες φαρμακευτικές βιομηχανίες. 

Εμβόλιο: Πόσες δόσεις θα διατεθούν το 2020  

Η φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer πιστεύει ότι θα είναι σε θέση να προμηθεύσει μέχρι και 50 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2020 και περίπου 1,3 δισεκατομμύρια για το  2021.

Όμως, υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της μεταφοράς των δόσεων, το οποίο μπορεί να αλλοιώσει την ποιότητα του εμβολίου,  πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασίες κάτω των -80 βαθμών Κελσίου, ενώ υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο διαρκεί η ανοσία που θα παρέχει.

Ο επικεφαλής της Pfizer, δρ. Άλμπερτ Μπούρλα δήλωσε: «Είμαστε ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στο να παράσχουμε στους ανθρώπους ανά τον κόσμο αυτήν την τόσο σημαντική ανακάλυψη που θα βοηθήσει στο να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την παγκόσμια υγειονομική κρίση».

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top