Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί

Διευκρινίσεις έδωσε η Πολιτική Προστασία

Διευκρινίσεις δόθηκαν για τις μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ με 5 το πρωί. Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται και αυτές τις ώρες, για όλους τους λόγους μετακίνησης που επιτρέπονται και για τις υπόλοιπες ώρες με sms ή έντυπο μετακίνησης.

Αυτό σημαίνει ότι η κυκλοφορία από τις 21:00 έως τις 05:00 θα επιτρέπεται και για προμήθεια προϊόντων πρώτης ανάγκης, παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων. 

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πάντως κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ότι η Πολιτεία απευθύνει σύσταση (αλλά όχι και απαγόρευση) για τις ίδιες ώρες να μην κυκλοφορούν χωρίς αιτολογημένο λόγο οι πολίτες (βεβαιώσεις εργασίας και SMS), ενώ προειδοποίθησε ότι οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί.   

Κορωνοϊός: Πιθανή η παράταση του lockdown

«Ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί καθώς και οι λόγοι που δικαιολογούν μετακίνηση αυτές τις ώρες περιορίζονται σε λόγους εργασίας, υγείας, ατομικής άσκησης και μετακίνησης με κατοικίδιο γύρω από την περιοχή κατοικίας» υπογράμμισε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, ωστόσο σήμερα δόθηκαν διευκρινήσεις. 

Lockdown: Τι ισχύει στις μετακινήσεις με ταξί και ΙΧ

Οι λόγοι μετακίνησης που επιτρέπονται 

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.

5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο που ξεκινάει το lockdown  μέχρι και τη λήξη του δεν κλείνουν σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φαρμακεία, καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοϊας.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top