Σεισμός - Σάμος: Μεγάλες οι ζημιές σε μνημεία και μουσεία

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΠΟΑ για Ικαρία, Σάμο και Χίο

Μεγάλες είναι οι ζημιές που προκάλεσε στα μνημεία και τα μουσεία της Σάμου και της Χίου η ισχυρή σεισμική δόνηση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμόδιων εφορειών αρχαιοτήτων.

Σεισμός - Σάμος: 7 ρίχτερ η έντασή του λέει το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφέρει «στο Κάστρο Λυκούργου Λογοθέτη στο Πυθαγόρειο κατέρρευσαν τμήματα των τειχών του, ενώ κάποια τεμάχιά τους κατακρημνίστηκαν στη θάλασσα. 

Στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου κατεγράφησαν ελάχιστες ζημιές, οι οποίες περιορίζονται στα νεότερα κτίσματα, τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία του χώρου».

Τεράστιες όμως είναι και οι ζημιές στην έκθεση των αγγείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, καθώς άνοιξαν συγκολλήσεις σε κάποια γλυπτά. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται «Ρωγμή εμφανίστηκε στο πόδι του υπερμεγέθους κούρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος». 

Συγκλονιστικές εικόνες από τις ζημιές του ισχυρού σεισμού στη Σάμο

Στην Ικαρία επίσης μικρές ρωγμές δημιουργήθηκαν, στο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγίου Κηρύκου, με μόνη απώλεια «ένα μικρό αγγείο, το οποίο έπεσε από τη βάση του και έσπασε».

«Στη Χίο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο έπεσαν κάποια μικρά εκθέματα μέσα στις προθήκες στην αίθουσα της κοροπλαστικής, και λίγα κεραμικά στην αίθουσα των αρχαϊκών κεραμικών. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, ενώ συγχρόνως ξεκινούν οι ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top