Σεισμός στη Σάμο: Τσουνάμι πλημμύρισε καταστήματα - Κατέρρευσαν σπίτια

Τουλάχιστον οκτώ τραυματίες, μια γυναίκα σοβαρά - Ρήγματα και στο λιμάνι

Πολλές καταστροφές σε κτίρια, κυρίως παλαιά, έχει προκαλέσει ο ισχυρός σεισμός των 6,7 Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο πριν τις 14.00, ανοικτά της Σάμου, έχοντας ήδη προκαλέσει τέσσερα τσουνάμι χαμηλής έντασης.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της χώρας, μέχρι και την Κρήτη, ενώ προκάλεσε πολλές ζημιές και στα μικρασιατικά παράλια, ειδικά τη Σμύρνη. Στη Σάμο έχουν προκληθεί πολλές ζημιές και στα καταστήματα, που πλημμύρισαν από το «φούσκωμα» της θάλασσας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ τραυματίες στo νησί. Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα, μία γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά, όταν κατέρευσε τοίχος και την καταπλάκωσε.

Ζημιές σεισμός Σάμο01

Πολλές είναι οι ζημιές σε κτίρια, κυρίως παλαιά, μετά τον ισχυρό σεισμό ανοικτά της Σάμου / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Ζημιές, κυρίως σε ακατοίκητα κτίρια υπάρχουν και στη Χίο, με τους κατοίκους να έχουν βγει στους δρόμους ανάστατοι.  Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, έχουν πέσει δύτες στο βυθό για να ελέγξουν ρήγματα στο λιμάνι της Σάμου. Το ύψος του νερού, σύμφωνα με μαρτυρίες, σε δρόμους και σε σπίτια, που έχουν πλημμυρίσει, φτάνει τους 40 πόντους.

Σεισμός 6,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Μιλώντας στο star.gr ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρόεδρος της επιτροπής εκτίμησης της σεισμικής επικινδυνότητας της Ελλάδος, Κώστας Μακρόπουλος, ο σεισμός έγινε σε ρήγμα κατά μήκος της Χίου, της Σάμου και της Μυτιλήνης, όπου στο παρελθόν έχει δώσει πολλούς και μεγάλους σεισμούς. 

 

Ο κ. Μακρόπουλος σημείωσε πως, λόγω του μεγέθους του σεισμού, αναμένεται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, με τους σεισμολόγους να καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε παλαιά κτίρια και επισημαίνουν ότι είναι κρίσιμες για τους μετασεισμούς οι επόμενες 48 ώρες.

Ζημιές σεισμός Σάμο02

Κρίσιμες είναι οι επόμενες 48 ώρες για μετασεισμούς, σύμφωνα με τους σεισμολόγους / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

«Είναι ένας μεγάλος σεισμός δεν είναι μικρός. Ελπίζουμε ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος σεισμός. Είναι σπάνιο να πάμε για μεγαλυτερο σεισμό. Να μην ξεχνάμε όμως ότι ο κύριος μετασεισμός είναι μία τάξη μικρότερη, οπότε και 5,8 Ρίχτερ να κάνει μετά του 6,8, θα  είναι εξίσου μεγάλος  και θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα σε μία ήδη τραυματισμένη περιοχή», είπε στο star.gr.

 Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον Σκάι, εξέφρασε φόβο για πιθανή εκδήλωση μικρού τσουνάμι στη Σάμο. Μάλιστα μέσω  μηνύματος που εστάλη από την Πολιτική Προστασία με το 112 γίνεται προειδοποίηση για τσουνάμι και καλούνται οι πολίτες να απομακρυνθούν από τα σπίτια.

Το μήνυμα, που εστάλη από τους κατοίκους προειδοποιεί για υψηλό κυματισμό. «Μείνετε μακριά από τις ακτές. Παρακολουθείτε ΜΜΕ. Κίνδυνος υψηλού κυματισμού λόγω σεισμικής δόνησης», αναφέρει η επείγουσα προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας.

Κάτοικος του νησιού: Οδηγούσαμε και νομίζαμε πως μας τράκαραν

Γεμάτες ένταση και αγωνία ήταν οι περιγραφές, για τη στιγμή που εκδηλώθηκε ο σεισμός, από μία κάτοικο της Σάμου στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.

Ζημιές σεισμός Σάμο03

«Ήμαστε το αυτοκίνητο και νομίζαμε πως κάποιος μας τράκαρε, όταν έγινε ο σεισμός», δηλώνει στο Star, κάτοικος του νησιού / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

«Οδηγούσαμε την ώρα του σεισμού και νιώσαμε πως κάποιος μας τράκαρε. Παιδιά, που σχόλασαν εκείνη την ώρα έπεσαν πάνω στο αυτοκίνητό μου και εγώ τρόμαξα γιατί νόμιζα πως χτύπησαν κάποιο παιδί», είπε η Μελαχροινή Νάκου.

«Έγιναν πολλές ζημιές, στο πανεπιστήμιο οι τέσσερις γωνίες έχουν ρωγμές. Έχει καταστραφεί και η μεγάλη εκκλησία στο Καρλόβασι. Η μητρόπολη το πίσω μέρος κατέρρευσε. Ήρθε το ασθενοφόρο και πήρε κόσμο που τραυματίστηκε, επειδή έπεσαν κεραμίδια από τις σκεπές», τόνισε.

Έχουν εκδηλωθεί τρία τσουνάμι, φόβοι και για νέα

Ήδη, έχουν εκδηλωθεί τρία τσουνάμι μικρής εντάσεως, πλημμυρίζοντας καταστήματα. Κάτοικος του νησιού περιέγραψε την εμπειρία της στο star.gr , μιλώντας για κύματα χαμηλού ύψους, «τα οποία νιώθεις ότι σε κυνηγάνε».

Εξάλλου, μεγάλο τμήμα από την κεντρική εκκλησία στο Καρλόβασι προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός, που σημειώθηκε λίγο πριν τις 14.00 την Παρασκευή, ανοικτά της Σάμου.

Ο ναός της Παναγίας Θεοτόκου, ο οποίος είναι από τους μεγαλύτερους των βαλκανίων, υπέστη σοβαρές ζημιές.

Αναβλήθηκε το διάγγελμα Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα λόγω του σεισμού

Εκτεταμένες είναι και οι ζημιές σε κτίρια, κυρίως παλαιά, όπως επιβεβαίωσε και στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Έπληξε τα τουρκικά παράλια ο σεισμός - Κατέρρευσαν κτίρια στη Σμύρνη

Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον Σκάι, θα έχουμε πιθανόν πολλούς και ισχυρούς μετασεισμούς.

 
Σάμος σεισμός

Ισχυρός σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ στη Σάμο πριν λίγο #ΚήρυκοςΛίθος #KLnews

Δημοσιεύτηκε από Κήρυκος Λίθος/ Kirikos Lithos στις Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

Στη Σάμο μεταβαίνει ο Χαρδαλιάς

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναχωρεί εσπευσμένα για τη Σάμο, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού.

Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο μεγάλων μετασεισμών.

Ο υφυπουργός θα μεταβεί στη Σάμο με ελικόπτερο και θα συνοδεύεται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top