Κορωνοϊός: Προς lockdown η Θεσσαλονίκη – Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Ολοταχώς για οριζόντια καραντίνα

Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτα μέτρα και μετά τη νέα αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκε χθες, σήμερα η επιτροπή λοιμωξιολόγων αναμένεται να εισηγηθεί την εφαρμογή lockdown στη Θεσσαλονίκη.

Κορωνοϊός: Στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ - Συνάντηση με Τζιτζικώστα

Χθες οι λοιμωξιολόγοι πραγματοποίησαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα. Εκεί εξέτασαν τα νέα δεδομένα της πανδημίας, μετά την ανακοίνωση των 1.547 νέων κρουσμάτων και σήμερα θα εισηγηθούν νέα μέτρα στον πρωθυπουργό, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς εκεί ανακοινώθηκαν χθες 384 νέα κρούσματα. 

Κορωνοϊός: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη λοιμωξιολόγων για νέα μέτρα και lockdown

Τα νέα μέτρα που έχουν πέσει πλέον στο τραπέζι είναι:

  • Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού και στις «πορτοκαλί» περιοχές, κάτι που γίνεται ήδη στις «κόκκινες».
  • Χρήση μάσκας παντού και στις «κίτρινες» περιοχές.
  • Στο χώρο της εστίασης εξετάζεται το ενδεχόμενο να φορούν όλοι μάσκες και στο τραπέζι, με αφαίρεση μόνο για το φαγητό.
  • Συστάσεις για την μουσική που όσο πιο χαμηλά είναι, τόσο λιγότερο αναγκάζονται να μιλούν δυνατότερα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να παραγάγει πάνω από 1.000 αερολύματα.
  • Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν αναφερθεί επίσης το τελευταίο διάστημα και το ενδεχόμενο να κλείνει νωρίτερα η εστίαση (στις 9 αντί τα μεσάνυχτα), μέτρο που προς το παρόν, σύμφωνα με δηλώσεις και του Α. Γεωργιάδη, δεν φαίνεται να επιβάλλεται.

Σήμερα αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί τοπικό lockdown στη Θεσσαλονίκη, ενώ κοντά στο «κόκκινο» βρίσκονται Λάρισα και Ροδόπη. Από σήμερα άλλωστε τέθηκε σε ισχύ το lockdown στα Ιωάννινα και στις Σέρρες. 

Κορωνοϊος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο οριζόντιου lockdown

Η κατάσταση στη χώρα είναι κρίσιμη και η διασπορά του ιού στην κοινότητα πολύ μεγάλη. Το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, όπως αποφασίστηκε σε Γαλλία και Γερμανία, δεν αναμένεται να εξεταστεί νωρίτερα από την επόμενη εβδομάδα, καθώς τότε συμπληρώνονται οι 14 μέρες από την επιβολή των μέτρων της καθολικής χρήσης μάσκας και της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας. 

Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ με 1.547 κρούσματα - 10 νεκροί, 108 διασωληνωμένοι!

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν, πως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί αν συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν όμως, πως και στην περίπτωση που επιβληθεί οριζόντιο lockdown δε θα έχει τα χαρακτηριστικά της καραντίνας του Μαρτίου. Έτσι μπορεί τα σχολεία και τα καταστήματα λιανεμπορίου να παραμείνουν ανοιχτά, όπως συμβαίνει στις «κόκκινες» περιοχές. 
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top