Ιανός: Ο πιο ισχυρός κυκλώνας εδώ και μισό αιώνα

Έπεσαν απίστευτα ύψη βροχής

«Ακραίο καιρικό φαινόμενο» χαρακτηρίζουν οι μετεωρολόγοι τον κυκλώνα Ιανό που έπληξε το Ιόνιο και τη Θεσσαλία και ήταν όπως λένε ο πιο ισχυρός μεσογειακός κυκλώνας από το 1969.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κ. Λαγουβάρδο, B. Κοτρώνη και Σ. Ντάφη, ο Ιανός, ο τέταρτος μεσογειακός κυκλώνας στην Ελλάδα από το 2016 ήταν ένα ακραίο φαινόμενο, κυρίως όσον αφορά στα ύψη βροχής που έπεσε. 

Ιανός: 40 άτομα εγκλωβισμένα στο χωριό Οξυά–Θα απομακρυνθούν με ελικόπτερo

Από τις μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Περτούλι μετρήθηκαν 317 χιλιοστά βροχής, ενώ στην Καρδίτσα και το Μουζάκι μετρήθηκαν περισσότερα από 200 χιλιοστά σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών. 

χάρτης για κυκλώνα Ιανό 1

 

Συγκριτικά, όπως τονίζουν, το μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης στην Αθήνα δεν ξεπερνά τα 400 χιλιοστά, ενώ μεγάλη ήταν και η γεωγραφική έκταση που δέχθηκε μεγάλα ύψη βροχής, με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα πλημμύρας στις περιοχές αυτές.

Ιανός: Βιβλικές καταστροφές στη Θεσσαλία – Τρεις νεκροί, μία αγνοούμενη

Ένα ακόμα ακραίο στοιχείο του Ιανού ήταν η μεγάλη του διάρκεια με τροπικά χαρακτηριστικά και η έντασή του, που τον κατατάσσουν σε έναν από τους πιο ισχυρούς μεσογειακούς κυκλώνες από το 1969 που ξεκίνησαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις. 

χ΄ρτης μεσογειακός κυκλώνας 2

Σύμφωνα με το meteo, ο Ιανός σχετίζεται με τις καταρρακτώδεις βροχές στη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά. 

Ιανός: Κραυγή αγωνίας από τους συγγενείς της αγνοούμενης- Τι είπαν στο Star

«Ο Ιανός λειτούργησε σαν μια αντλία εξαγωγής υδρατμών από τα θερμά νερά της Μεσογείου, μεταφέροντας ακραίες ποσότητες υδρατμών ψηλά στην ατμόσφαιρα. Επήλθε έτσι κορεσμός της ατμόσφαιρας σε υδρατμούς και ως αποτέλεσμα εκδηλώθηκαν ραγδαίες βροχοπτώσεις», αναφέρουν οι επιστήμονες του meteo και συνεχίζουν:

«Επιπροσθέτως, ο Ιανός, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες ατμοσφαιρικές πιέσεις γύρω του στην Αν. Μεσόγειο, αύξησε σημαντικά την ταχύτητα των ανέμων, ακόμη και μακριά από το κέντρο του».

Ιανός: Σε ποιες περιοχές υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης

Οι συγκλίσεις των αερίων μαζών που κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο ορεινό ανάγλυφο της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, δημιούργησαν τις συνθήκες για το σχηματισμό των βροχοφόρων νεφών και της παραμονής τους στις περιοχές αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τέλος, η παρατεταμένη διάρκεια των ισχυρών βροχοπτώσεων σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα οφείλονται άμεσα στην αργή κίνηση του Ιανού την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ιανός: Τι είναι ο Μεσογειακός Κυκλώνας

Ο μεσογειακός κυκλώνας (medicane) είναι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο αντλεί την ενέργειά του μέσω της μεταφοράς θερμότητας από τα θερμά νερά της Μεσογείου και της έκλυσης θερμότητας κατά τη διάρκεια καταιγίδων κοντά στο κέντρο του. 

Ιανός: Νύχτα αγωνίας σε Κρήτη με πλημμύρες και καταστροφές

Μπορεί να εμφανιστεί ένα ανέφελο «μάτι» στο κέντρο του, παρόμοιο με τους τυφώνες, ενώ τα χαρακτηριστικά του είναι υβριδικά, παρουσιάζοντας ομοιότητες με τους τροπικούς και τους εξωτροπικούς κυκλώνες.

Τέτοιου είδους βαρομετρικά συστήματα εμφανίζονται κατά μέσο όρο μιάμιση φορά το χρόνο, δηλαδή ένας έως δύο Μεσογειακοί Κυκλώνες μέσα σε ένα έτος, ενώ άλλα χρόνια μπορεί να μην δημιουργηθούν.

Στην περιοχή της Ελλάδας, από το 1982 έχουν καταγραφεί έξι μεσογειακοί Κυκλώνες, εκ των οποίων οι τέσσερις στο διάστημα 2016 – 2020.

Αν και δεν πρόκειται για πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο στην περιοχή μας, ανησυχία προκαλεί η αυξητική τάση της εμφάνισής τους κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς και η αύξηση της έντασής τους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top