Δήμαρχος Άργους στο star.gr: «Δεν κάηκαν οι Μυκήνες- Άνοιξε το μουσείο»

«Κάνουν ζημιά στην πατρίδα, όσοι κάνουν αντιπολίτευση με τέτοια θέματα»

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Καμπόσου δημάρχου Άργους – Μυκηνών και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου

Με δωρεάν είσοδο λειτουργεί σήμερα το αρχαιολογικό μουσείο στις Μυκήνες και ο θολωτός τάφος του Ατρέα, ενώ αύριο θα ανοίξει για το κοινό και η Ακρόπολη μετά τη φωτιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή. Παρόλα αυτά ελάχιστοι ήταν όσοι επισκέφθηκαν από το πρωί το χώρο, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ξένοι τουρίστες. 

«Δεν ξέρω για ποιους λόγους κάποιοι θέλουν να συντηρούν μία κατάσταση ότι ακόμη υπάρχει φωτιά ή ότι κάηκαν οι Μυκήνες. Οι Μυκήνες δεν κάηκαν», είπε στο star.gr Δημήτρης Καμπόσος δήμαρχος Άργους – Μυκηνών ο οποίος επισκέφθηκε το χώρο.

Η επόμενη ημέρα στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών

Όπως πρόσθεσε, η φωτιά ξέσπασε περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το κάστρο των Μυκηνών με αποτέλεσμα να καούν τα ξερόχορτα γύρω από τα τείχη.

Ωστόσο, το μουσείο, το αλσύλλιο και τα υπόλοιπα μνημεία, έμειναν άθικτα, δεν τα πείραξε τίποτε.

Άμεση η ανταπόκριση της πυροσβεστικής

Σύμφωνα με τον κ. Καμπόσο αν και εκείνη την ώρα έπνεαν σφοδροί άνεμοι στην περιοχή, η άμεση ανταπόκριση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας που από την πρώτη στιγμή έσπευσαν με δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φωτιά, υπήρξαν καταλυτικές στη διάσωση των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

Φωτιά στις Μυκήνες: Εκκένωσαν τον αρχαιολογικό χώρο

«Μίλησα προσωπικά με τον Νίκο Χαρδαλιά. Πριν καλά-καλά φτάσουμε εμείς, ήδη δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο επιχειρούσαν, ενώ στο τέλος ήρθαν και άλλα δύο αεροπλάνα με ένα ελικόπτερο. Έτσι, η φωτιά έμεινε σε πολύ μικρή έκταση και βεβαίως έρχονταν σιγά-σιγά τα πεζοπόρα τμήματα με τα αυτοκίνητά τους, περίπου 18 οχήματα, με περίπου 80 πυροσβέστες και αρκετούς εθελοντές», είπε.

Η επόμενη ημέρα στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών

«Οι φωτογραφίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα»

Αναφορικά με τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σήμερα και εμφανίζουν την Πύλη την Λεόντων να έχει μαυρίσει από τους καπνούς, ο κ. Καμπόσος ξεκαθάρισε ότι η φωτιά δεν πλησίασε στο σημείο και ότι φταίει η λήψη, για την λανθασμένη εικόνα που δημιουργήθηκε. 

«Δεν έχουμε καταστροφές. Στον τάφο του Ατρέα πέρασε η φωτιά γύρω γύρω στα χόρτα, όμως μέσα δεν είχαμε καμία φθορά, ούτε δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα. Σαφώς τις φωτογραφίες τις έχω δει και εγώ. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε.

Φωτιά στις Μυκήνες: Ποια τμήματα του αρχαιολογικού χώρου επλήγησαν

Όπως συμπλήρωσε, δεν υπάρχει καμία καταστροφή μέσα στο κάστρο.

Τώρα τα μικρά χορταράκια που κάηκαν, μετά τις δύο πρώτες βροχές του Σεπτεμβρίου, δεν θα υπάρχει τίποτα από όλα αυτά.

«Απαράδεκτοι όσοι κάνουν αντιπολίτευση με τα μνημεία μας»

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Άργους- Μυκηνών άφησε αιχμές για όσους όπως είπε, βρήκαν αφορμή να κάνουν αντιπολίτευση.

«Λυπάμαι για τους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, με την Πολιτική Προστασία με τέτοιου είδους μνημεία, τα οποία είναι μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στην πατρίδα μας και είναι απαράδεκτοι», σημείωσε.

Μενδώνη- Μυκήνες: «Η λιγότερη δυνατή ζημιά»- Αντιδράσεις από αντιπολίτευση

Όπως πρόσθεσε, είναι λάθος να θέλουν να κάνουν αντιπολίτευση με τέτοια θέματα. 

«Διάβασα σήμερα σε κάποιες σελίδες κάποια πράγματα και γελούσα. Λέω δεν είναι δυνατόν να λένε τέτοια πράγματα. Θα σου πουν αύριο οι Άγγλοι ότι ζητάτε πίσω τα μάρμαρα και τα γλυπτά του Παρθενώνα, ενώ δεν μπορείτε να προφυλάξετε τα μνημεία σας. Γιατί οι δικοί μας Έλληνες τα λένε».

Αναμένεται το πόρισμα της Πυροσβεστικής

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα αίτια της φωτιάς, ο κ. Καμπόσος ανέφερε ότι η φωτιά ξέσπασε σε κάποιες ελιές μέσα στη ρεματιά.

«Μπορεί κάποιος να προσπαθούσε να κάνει κάποια εργασία. Ωστόσο, αναμένεται το πόρισμα του ανακριτικού της πυροσβεστικής για τα ακριβή αίτια της φωτιάς», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top