Κορωνοϊός - Σύψας: «Πάση θυσία θα αποφύγουμε ένα γενικό lockdown»

Δεν απέκλεισε την εφαρμογή των κατά τόπους sms αν χρειαστεί

Σήμα κινδύνου αποτελεί για τους λοιμωξιολόγους η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Οι τριψήφιοι αριθμοί που ανακοινώνονται αλλά και το γεγονός ότι ο ιός «προτιμά» πλέον και τις νεότερες ηλικίες, έχει σημάνει συναγερμό στους ειδικούς.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 204 νέα κρούσματα, με τα 101 να συγκεντρώνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κορωνοϊός: 204 νέα κρούσματα - 64 στην Αττική, 37 στη Θεσσαλονίκη

Αυτό που επίσης προβληματίζει τις Αρχές είναι η διασπορά του κορωνοϊού σε 32 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή του ανακοίνωση, ο ΕΟΔΥ έκανε λόγο για καταγραφή 12 κρουσμάτων που είναι ακόμα «υπό διερεύνηση».

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω δεδομένα, ο Νικόλαος Σύψας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ανέφερε ότι ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων συνεπάγεται αρνητικές εξελίξεις, καθώς η διασπορά του ιού εντοπίζεται τόσο σε τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα αυτούς που επιλέγουν οι νέοι, όσο και σε κλειστές δομές, όπως οίκοι ευγηρίας και δομές φιλοξενίας.

Δραματική προειδοποίηση: «Τηρήστε τα μέτρα - Θα έχουμε εκατόμβη θυμάτων»

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό τόνισε πως «όλα αυτά συνιστούν ένα πολύ δύσκολο κοκτέιλ, το οποίο γίνεται ακόμη δυσκολότερο γιατί η επιστροφή των εκδρομέων από τους τουριστικούς προορισμούς σημαίνει αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα», τόνισε.

«Η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με ανυπολόγιστες μάλιστα συνέπειες, όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανόντων επιστρέψει στα επίπεδα που είχαμε στη γενική καραντίνα. Αυτό θα είναι δείγμα ότι η χώρα βρίσκεται πλέον στο δεύτερο κύμα του ιού και ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει» εξήγησε.

Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα νοσοκομεία αναφοράς στη χώρα

Δεύτερο γενικό lockdown θα αποφευχθεί πάση θυσία

«Ένα γενικό lockdown θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Θα το αποφύγουμε πάση θυσία. Θα πάρουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα πριν φτάσουμε εκεί πέρα» τόνισε ο Νικόλαος Σύψας, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του ιού. «Δεν έχει σημασία κάθε μέρα να ανακοινώνουμε καινούργια μέτρα αν οι πολίτες δεν τα τηρούνε»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων και επαναφοράς του sms κατά τόπους

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, η επιτροπή για τον κορωνοϊό έχει ήδη ζητήσει την αυστηροποίηση των μέτρων στις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

Σύψας για κορωνοϊό: «Έχουμε πόλεμο, δεν πάμε καλά»

Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκονται ήδη τα νέα μέτρα που εξετάζονται από την κυβέρνηση.

«Αν ο πολίτης δεν καταλάβει ότι η χαλαρότητα θα οδηγήσει τη χώρα σε πολύ μεγάλη έξαρση της επιδημίας, σε θανάτους και σε τεράστια ζημιά στην οικονομία, θα έχουμε πρόβλημα όσα μέτρα και αν λάβουμε», σημείωσε ο Νικόλαος Σύψας, εξηγώντας ότι είναι πολύ σημαντικό ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί, ειδικά οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους και έρχονται σε επαφή με τους δικούς τους.

Τέλος, απαντώντας στο ενδεχόμενο επαναφοράς του SMS για τις μετακινήσεις, απάντησε πως «ενδεχομένως θα γίνει όταν θα έχουμε μεγάλη έξαρση της επιδημίας και θα γίνει τοπικά», ενώ οι αποφάσεις για ο άνοιγμα των σχολείων θα ληφθούν στο τέλους του Αυγούστου με βάση τα τότε δεδομένα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top