Κρήτη: Χάκερς απέσπασαν από καθηγήτρια 9.000 ευρώ - Τι να προσέξετε

Τι είναι το «sim swap» και πώς να προστατευτείτε

Θύμα θρασύτατου χάκερ έπεσε αναπληρώτητρια καθηγήτρια στο Ηράκλειο Κρήτης, όταν άγνωστος δράστης κατάφερε να αφαιμάξει μέσα σε λίγη ώρα τον τραπεζικό της λογαριασμό και να της πάρει όλα τα χρήματα.

Το πάρτι που έστησε ο άγνωστος χάκερ στον τραπεζικό λογαριασμό της νεαρής καθηγήτριας κράτησε σχεδόν 1,5 ώρα και στο διάστημα αυτό η κοπέλα είδε τις οικονομίες της, περίπου 9.000 ευρώ, να κάνουν φτερά.

Ο δράστης προχώρησε σε τρεις διαδοχικές αναλήψεις χρημάτων, παρά τις προσπάθειες της εκπαιδευτικού να τις αποτρέψει. Μάλιστα η τρίτη αφαίμαξη έγινε την ώρα που το θύμα ήταν ήδη στην τρέπεζα και προσπαθούσε μαζί με τον διευθυντή του καταστήματος και δύο υπαλλήλους να μπλοκάρει τις ενέργειες του χάκερ.

Τι πρέπει να προσέξετε

Η συγκεκριμένη απάτη είναι γνωστή με το όνομα «sim swap» και τον τελευταίο καιρό είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των διαδικτυακών κακοποιών. Οι ειδικοί συνιστούν την χρήση ενός λαπ τοπ αποκλειστικά και μόνο για οικονομικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Μανώλη Σφακιανάκη, οι πολίτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς πατώντας ένα λινκ «περίεργο», κατεβαίνει παράλληλα κι ένα κακόβουλο λογισμικό το οποίο εγκαθίσταται στον υπολογιστή κι όταν πάει κάποιος να μπει στον τραπεζικό λογαριασμό του, παράλληλα μπαίνει κι ο κλέφτης.

Για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάρουν ένα ξεχωριστό λαπτοπ για το e-banking, η καλύτερη λύση είναι να μην ανοίγουν κακόβουλα λινκ και παράλληλα να μην είναι περίεργοι σε διάφορα e-mails που τους έρχονται να τα ανοίγουν και να διαβάζουν τι γράφουν, συμβουλεύει ο κ. Σφακιανάκης.


Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top