Έρχεται κακοκαιρία εξπρές: Χιόνια μέχρι και στη Θεσσαλονίκη

Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο

Κακοκαιρία εξπρές αναμένεται από το βράδυ, η οποία θα διαρκέσει το διήμερο της Τετάρτης και της Πέμπτης.

Παρακολουθήστε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. από το Star

Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ένα βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί στην Αδριατική Θάλασσα τις βραδινές ώρες απόψε και θα κινηθεί γρήγορα προς τα ανατολικά, επηρεάζοντας κυρίως τα βόρεια τμήματα της Ελλάδας, με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα.

Ψυχρές αέριες μάζες από την Κεντρική Ευρώπη θα κινηθούν προς τη χώρα μας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις σε περιοχές της Μακεδονίας με πολύ χαμηλά υψόμετρα. Όμως, από το μεσημέρι της Πέμπτης και από τα βόρεια τα φαινόμενα σταδιακά αναμένεται να σταματήσουν και η κακοκαιρία θα υποχωρήσει.

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, καθώς επίσης στα βόρεια τμήματα. Βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν την Κεντρική και Ανατολική Στερεά και μετά το βράδυ τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά ορεινά και στα βόρεια ορεινά και βαθμιαία ημιορεινά τμήματα, ενώ από το βράδυ της Τετάρτης σε περιοχές της Μακεδονίας με πολύ χαμηλά υψόμετρα. Πιθανότητα πρόσκαιρων χιονοπτώσεων προβλέπονται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Τα ύψη βροχής αναμένεται να είναι σημαντικά στη Μακεδονία και να ξεπεράσουν τα 50 χιλιοστά κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr (υπενθυμίζεται ότι ένα χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε ποσότητα ενός λίτρου νερού, σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου).

Παράλληλα, θυελλώδεις θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης στο Βόρειο Αιγαίο και κατά τη διάρκεια των πρωινών και μεσημεριανών ωρών της Πέμπτης και στο Κεντρικό Αιγαίο, όπου η έντασή τους θα φτάνει τα οκτώ μποφόρ.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ

Έκτακτο δελτίο εξέδωσε και η ΕΜΥ για την επικείμενη κακοκαιρία. Σϋμφωνα με αυτό επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Τετάρτη (01-04-2020) από τα βόρεια – βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά: τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην κεντρική και βόρεια χώρα (της τάξεως των 8 με 10 βαθμών), τις ισχυρές βροχές και κατά τόπους τις καταιγίδες, τις πυκνές χιονοπτώσεις στη βόρεια χώρα ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και τους θυελλώδεις βοριάδες.

Πιο αναλυτικά:

1. α. Την Τετάρτη (01-04-2020) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και σταδιακά στη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Στη δυτική Ελλάδα από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Οι βροχές που θα εκδηλώνονται στη Μακεδονία από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, γρήγορα θα ενταθούν και θα είναι ισχυρές, ιδιαιτέρως στην κεντρική Μακεδονία. Από τις βραδινές ώρες ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα επηρεάσουν τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (02-04-2020) τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν την Τετάρτη (01-04-2020) στα ορεινά, καθώς και στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά, που βαθμιαία θα ενταθούν. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της βόρειας Θεσσαλίας, σταδιακά της ανατολικής Μακεδονίας και από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης της Θράκης (ενδεικτικό υψόμετρο 200-300 μέτρα).

3. Το μεσημέρι της Πέμπτης (02-04-2020) τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στα Δωδεκάνησα, με σταδιακή εξασθένηση.

4. Θυελλώδεις άνεμοι (7 με 8 μποφόρ) ανατολικών διευθύνσεων θα πνέουν στα κεντρικά και βόρεια από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (01-04-2020), οι οποίοι σταδιακά από τη νύχτα θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και στο βόρειο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τα 9 μποφόρ. Από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top